Meer Groen voor het brein

Een reden meer om diepgroene groenten te eten : Doe het voor de hersenen…

Veel mensen maken zich zorgen over de achteruitgang van het geheugen, hun reflexen, hun cognitieve vaardigheden… Hier is althans één werkzame tip : geen dag zonder groen. Het bevestigt wat we al meer dan 35 jaar zeggen : controleer jezelf erop of je elke dag voldoende diepgroene groenten eet ! Eén portie bladgroenten per dag vertraagt ​​de veroudering van hersenen met meer dan tien jaar.

Is geheugenverlies en verminderde hersenkracht onvermijdelijk naarmate we ouder worden? Veel mensen in de 40, 50 en ouder krijgen te horen dat dit zo is en dat er niets aan te doen is. Is dat waar? Natuurlijk niet

Er kunnen stappen worden gezet om niet alleen geheugenverlies te stoppen, maar ook om te keren. Hier is een eenvoudige stap. Nieuw onderzoek van het Rush University Medical Center in Chicago wees uit dat het eten van slechts één portie bladgroenten per dag en dat voor de rest van het leven – een decennium kost van ouder wordende hersenen. Twee porties produceerden nog grotere effecten. Ik leg hieronder uit hoe.

Er is aanzienlijk bewijs dat een voeding die rijk is aan groene bladgroenten; sterk gekleurde groenten zoals wortelen, yams en squash; en flavonoïde-rijke vruchten zoals citrus, bessen en kersen worden geassocieerd met het voorkomen van leeftijdsgerelateerd geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer. In het bijzonder hebben twee grote onderzoeken aangetoond dat de consumptie van groene bladgroenten, waaronder spinazie, boerenkool en Romeinse sla, de sterkste associatie had met het vertragen van de cognitieve achteruitgang als gevolg van veroudering.

Welke voedingsstoffen in groene bladgroenten precies verantwoordelijk zijn voor dit effect, is niet bekend, maar er wordt gedacht dat het de volledige lading is versus een enkele voedingsstof of fytochemische stof. Sommige onderzoeken hebben significante beschermende effecten van individuele voedingscomponenten tegen cognitieve achteruitgang aangetoond. Er zijn studies die beschermende effecten tegen dementie melden met hogere inname van foliumzuur, bètacaroteen, luteïne en vitamine K1. Al deze voedingsstoffen hebben verschillende werkingsmechanismen bij het bieden van bescherming, hetgeen ongetwijfeld een synergetisch effect verwacht.

Om het begrip van de biologische mechanismen die aan de associatie ten grondslag liggen te vergroten, onderzochten de onderzoekers van Rush de individuele relaties met cognitieve achteruitgang van de primaire voedingsstoffen en bioactieve stoffen in groene bladgroenten, waaronder vitamine K1 (phylloquinone), luteïne, β-caroteen, nitraat, folaat, kaempferol en a-tocoferol.

De studie omvatte de 960 deelnemers van het Memory and Aging Project, in de leeftijd van 58-99 jaar, die een voedselfrequentievragenlijst invulden en gedurende gemiddeld 4,7 jaar  cognitieve beoordelingen hadden. De gegevens zijn gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, deelname aan cognitieve activiteiten, fysieke activiteiten, roken en alcoholconsumptie. Na controle voor deze factoren werd de consumptie van groene bladgroenten geassocieerd met een tragere cognitieve achteruitgang; het dalingspercentage voor degenen met het hoogste inname (120-180 gram/d) verkreeg een equivalent van 11 jaar jonger in leeftijd. Hogere innames van elk van de voedingsstoffen en bioactieve stoffen behalve β-caroteen werden individueel geassocieerd met langzamere cognitieve achteruitgang.

De conclusie was duidelijk, consumptie van 1 portie groene bladgroenten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan phylloquinone, luteïne, nitraat, folaat, α-tocoferol en kaempferol helpen de cognitieve achteruitgang bij veroudering te vertragen.

Dat is één ding wat je kan doen ter bescherming van de hersenen. Meer informatie vind je ook in de brochure : “Wat houdt hersenen en zenuwstelsel gezond?” (editie NatuurStemmingen)

Een gedachte over “Meer Groen voor het brein

 1. Hildeken

  Bedankt stefaan Geheugenverlies daar heb ik schrik voor. Mijn moeder tantes haar nichten allemaal vanaf half de 70 beginnen dementeren. Ik doe mijn best om je raad op te volgen.

  Groetjes Hilde

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s