Snijden in het Vet

Ik ben bezig met een nieuwe Publicatie : “De Weg naar Natuurlijke Gezondheid”. Daar is een hoofdstuk “Wanneer niets heeft gewerkt – probeer dit”, over een voeding waar zwaar gesnoeid wordt in het vet, tot het weer binnen genezende dimensies komt. Ik heb speciaal voor deze nieuwe publicatie een grafiek gemaakt die aanduidt hoe genezend voeding werkt, naarmate het minder vet bevat.

Wanneer geen dieet heeft gewerkt, probeer dit

Hier is een interessant idee: een op planten gebaseerde voedingswijze die volledig verstoken is van vetrijk voedsel – dus geen olie, en beperkt noten of avocado’s – kan zeer nuttig zijn voor mensen die alles zonder succes hebben geprobeerd om hun gezondheidsproblemen te genezen. Het kan vreemd overkomen, vooral omdat je had gehoord dat vet (Vitamine F) zo belangrijk is, ja onmisbaar, voor een goede gezondheid. Vooral de commerciële berichten zijn veelvuldig… over kokosvet, olijfolie, saffloerolie, druivenpitolie… Het zou zelfs kunnen dat je nooit eerder hoorde over een voeding zonder vetten, of beter, met een minimaal aandeel van vet.

Als je Groene Dag al een tijd volgde, zal je waarschijnlijk al gehoord hebben van “vet-matiging” tot slechts 10% van de calorieën (in tegenstelling tot de 40-50% bij de bevolking). We hebben voor een nieuwe publicatie een nieuwe grafiek gemaakt, die het risico uitdrukt, naarmate het gebruik van vet toeneemt. Bovendien maak ik al jaren kanttekeningen bij een rauwe voeding die teveel uit vet-calorieën bestaat. Dat kan gebeuren wanneer een rauwe voeding teveel voeding bevat met negatieve calorieën, die men dan probeert te compenseren door toevoeging van vet.

Nochtans kan een revolutionaire vetreductie helpen in gevallen van:

 • Hart-en vaatziekten (in feite is het het enige dieet waarvan is bewezen dat het werkt).
 • Hoge cholesterol
 • Acne
 • Spijsverteringsproblemen die niet worden geholpen door het combineren van voedsel, enz. – Auto-immuuncondities.
 • Type 2 diabetes.

Dus laten we beginnen!

Het vetvrije dieet

Het vetvrije dieet is een plantaardig voedingspatroon dat bestaat uit volwaardige voedingsmiddelen (zoals fruit, groenten, granen en bonen) zonder vetrijke voedingsmiddelen, zoals vrije olie, en slechts beperkt gebruik maakt van avocado, noten en zaden. Dus geen kokosolie, geen olijfolie, weinig amandelen, en niets dat teveel olie bevat.

“Overt fat”

Dr. Douglas Graham bedacht de term ‘openlijk vet’ om te benadrukken dat alle hele plantaardige voedingsmiddelen van nature een klein percentage van de vetzuren bevatten. Een voedingswijze zonder openlijke vetten bevat nog steeds ongeveer 4-5% essentiële vetzuren, die van nature voorkomen in alle soorten fruit, groenten, bonen en granen. Dit vetgehalte is inderdaad erg laag, maar voor veel mensen zullen de voordelen opwegen tegen eventuele “vetzuurdeficiënties” die men zou kunnen vrezen.

Voor eventuele twijfelaars, hier is de hoeveelheid vet gevonden in bepaalde items, zonder toegevoegde olie.

Spinazie, 100 gram, 0,4 gram vet, Omega 3: 138 mg. Omega 6: 26 mg.

Haver, 100 gram, 6,5 gram vet, Omega 3: 100 mg. Omega 6: 2200 mg.

Banaan, 100 gram, 0,3 gram vet, 27 mg. Omega 3. Omega 6: 46 mg.

Zwarte bonen, 1 kop gekookt, 0,9 gram vet, Omega 3: 181 mg. Omega 6: 217 mg.

Een hypothetisch dieet van 2000 calorieën, bestaande uit:

300 gram spinazie (69 calorieën), 

2 kopjes bruine rijst (432 calorieën), 

1 kopje zwarte bonen (227 calorieën), 

2 grote gebakken aardappelen (556 calorieën) 

en ongeveer 800 gram banaan (715 calorieën) 

zou opleveren:

8.24 gram vet

 • Omega 3: 920 mg.
 • Omega 6: 2088mg.

Er zijn geen vastgestelde minimumvereisten voor Omega 3-vetten, maar suggesties zijn een minimale inname tussen 200 en 500 mg. per dag.

Hoewel het door Dr Graham ontworpen hypothetische dieet slechts 3,7% vet bevat in totale calorieën, krijgen de meeste mensen waarschijnlijk een totaal van dichterbij 4-5% als ze een verscheidenheid aan plantaardig voedsel uit verschillende bronnen opnemen.

Voordelen

Dit is niet noodzakelijk het juiste dieet voor iedereen. Maar waar ik vandaag de nadruk op wil leggen, zijn de genezende voordelen van een No-Overt Fat Dieet.

Als je alles hebt geprobeerd en je hebt je gezondheid niet verbeterd, kan dit iets zijn dat je kan helpen. In ieder geval leert het ons om te snijden in het vet. Dit zal ik trouwens verder uitwerken in de publicatie “De Weg naar Natuurlijke Gezondheid”.

Meer lezen :

 • brochure Vet in de Voeding / Groene Dag : 7,50 euro*
 • brochure Houd je Hart gezond / Groene Dag : 7,50 euro*
 • NatuurStemmingen Hart en Vaatziekten : 7,50 euro*
 • digitale brochure De Weg naar Natuurlijke Gezondheid : 12 euro
 • digitaal Dossier Hart- en Vaatziekten
 • * = + verzendkosten

In volgende editie van Houvast, worden 12 bladzijden gewijd aan Diabetes. Het artikel gaat verder op wat hier werd gepubliceerd. Maar dit gaf me tegelijk een basis om een praktisch werkstuk te maken voor wie diabetes wil voorkomen of wil omkeren. Die brochure mag over één week worden verwacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s