Reuma en Verzuring

Maar weinig mensen nemen verzuring ernstig genoeg om drastische maatregelen te nemen om ze te voorkomen. In onze lessen hebben we Reuma altijd gebruikt als een ideaal voorbeeld van wat verzuring doet – en hoe, door het terugschroeven van de verzuring (door voedingsveranderingen), de effecten van reumatische ontstekingen worden voorkomen.

Onder de titel “Gevolgen van chronische stoornissen in het zuur basen-evenwicht zien we hoe verzuring het bind- en vetweefsel kan verzadigen, en tenslotte ook de spieren en gewrichten kan belasten.” Ook de vitale organen komen dan aan de beurt met beschadiging van lever, nieren, pancreas, maag en darmen tot gevolg.  Uiteindelijk leidt dit proces tot hartinfarct, osteoporose, oor- en oogaandoeningen, beroerte enz.

Reuma heeft veel oorzaken, zoals we beschrijven in “Reuma Natuurlijk Genezen”. Bepaalde vormen hebben typisch met de stofwisseling te maken en er bestaat een direct verband met de voeding, zoals jicht. In dit geval kan een maaltijd met een overvloed aan zure afval (te veel eiwitten en alcohol) een aanval uitlokken. Het teveel aan zuren zal een vaste vorm aannemen en zich als zure kristallen in bepaalde gewrichten afzetten, wat leidt tot scherpe pijnen met zwelling en roodheid van het gewricht. Het innemen van ontstekingsremmende middelen maakt over het algemeen binnen enkele dagen een einde aan de crisis, maar bij de minste overdaad qua voeding valt een nieuwe acute aanval te verwachten. Buiten deze acute episodes, die zich meestal voordoen ter hoogte van de dikke teen, doch ook andere gewrichten kan aantasten, kan het zuurder worden van de weefsels ook minder pijnlijke vormen aannemen en zich uiten in chronische pijnen. Dit overschot aan zuren kan op lange termijn tot blijvende beschadiging van de getroffen gewrichten leiden. Ook chronische rugpijnen kunnen het gevolg zijn. Meestal geeft dit ochtendlijke rugpijnen die de slaper wekken en dwingen van positie te veranderen of zelfs op te staan. Deze pijnlijke ochtendstijfheid gaat meestal voorbij na een tijdje bewegen.

Er zijn veel vormen van reuma, waar andere mechanismen aan de basis liggen, doch bij alle reumapatiënten vinden we steeds een toestand van verzuring, die bijdraagt tot het versterken van de pijnlijke gewrichtsverschijnselen. Door middel van een aangepaste voeding en het gebruik van alkaliserende zouten kan de pijn en de duur van de ochtendstijfheid verminderd worden. Eén zaak is zeker, de meeste reumapatiënten reageren gunstig op het overschakelen naar een gezondere levensstijl en voeding.
Maar het is niet alleen reuma dat ontstaat als gevolg van verzuring. Alle chronische ziekten hebben op een of andere manier een relatie met verzuring. Vooral het voorkomen van verzuring kan helpen om deze aandoeningen te vestigen. De realiteit is echter dat bijna iedereen te maken heeft met verzuring en dat de meeste mensen hun voeding te verzurend, of soms exclusief verzurend is. Men kan dan wel de factoren voor verhoogde ontzuring wat verhogen… maar het is nog beter om minder zuren èn zuurvormende voeding (eiwitrijke en vetrijke voeding) in het lichaam te brengen.

Het zijn maar enkele gevolgen van verzuring op korte termijn. Maar op lange termijn ontstaan chronische aandoeningen die de levenskwaliteit ernstig aantasten.

Meer lezen :

  • Brochure Reuma Natuurlijk Genezen – 7,50 euro
  • Boek Reuma Natuurlijk Genezen – 10 euro
  • NatuurStemmingen 186 / Osteoporose – 7,50 euro
  • Brochure Groenten in de Voeding (die nauwkeurig uitlegt wat verzuring is en wat eraan te doen) – 7,50 euro
  • Digitaal Dossier Verzuring & Verzuringsziekten : 30 euro
  • te vermeerderen met de verzendkosten : 5 euro per zending / ongeacht gewicht

Aan onze serie van digitale brochures werd toegevoegd : de vertaling van het werk van Dr. Shelton “Fruit Eten” / 9 euro.

NatuurStemmingen 196 is gedrukt en zal op 25/9 worden verzonden. Heb je een abonnement, dan volgt het automatisch. Wil je het nummer ontvangen zonder abonnement? Stort dan 7.50 euro op rekening van Groene Dag voor 23/9, met vermelding van het adres.

Digitaal Dossier Een Nieuwe Start is nu beschikbaar. Het is opgebouwd uit de 8 mappen per thema, met ruime info en achtergrondinformatie voor ieder onderdeel. Het Dossier kost 30 euro. Na betaling ontvang je een link voor download.
De digitale Dossiers was een project voor het verzamelen van de Groene Dag-info per thema. Het project wordt stopgezet op 31/12/2019. Tot dan kunnen dossiers aangevraagd worden. Daarna verdwijnen deze in mijn persoonlijke informatie.

Studiedagen Een Nieuwe Start: de come back van je leven

Begeleiding van de 4 Studiedagen : Stefaan de Wever

Het Nieuwe Start-programma werd eerder al in Kortrijk georganiseerd. Toen in één dag de acht modules… Nu besteden we aan ieder onderdeel de aandacht die nodig is, om een praktische toepassing van ieder onderdeel mogelijk te maken.
Vier maal informatie, motivatie & inspiratie !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s