De Lever en vitamine D

Vitamine D & leverschade

  • In een eerder artikel las je reeds welke functies de lever waarneemt en hoe deze de sleutel vormt voor de ontgifting, de vetvertering en letterlijk honderden andere acties.
  • In deze brief gaan we dieper in op één van zijn acties, nl. in de opname en transformatie van vitamine D. Nog een reden meer om de lever in de beste conditie te houden!

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die belangrijk is voor verschillende biologische processen, waaronder botvorming en immuunfunctie. Vitamine D wordt ofwel geabsorbeerd uit voedsel of geproduceerd in de huid na blootstelling aan zonlicht. In de afgelopen decennia hebben onderzoekers ontdekt dat een gezonde lever noodzakelijk is om voldoende vitamine D in het lichaam te behouden. Veel leverziekten of schade aan de lever, kunnen leiden tot een lage vitamine D-spiegel in het lichaam.

Vitamine D Absorptie

Een gezonde lever is op verschillende punten nodig tijdens de biologische cyclus van vitamine D. Omdat vitamine D vetoplosbaar is, moet het worden opgelost in vetmoleculen om door het spijsverteringskanaal in het lichaam te worden opgenomen. Om vetten en de vitaminen die in die vetten zijn opgelost te absorberen, heeft het lichaam een ​​stof nodig die gal wordt genoemd en die zouten en enzymen bevat die grote vetmoleculen afbreken tot kleinere moleculen die door de darm kunnen worden opgenomen. Gal wordt geproduceerd door de lever, vervolgens opgeslagen in de galblaas en vrijgegeven in de darm tijdens de spijsvertering.

Cholestatische Leverziekte (Cholestasis)

Cholestatische leverziekte verwijst naar een blokkade in de galuitscheiding, waardoor de beschikbaarheid voor de darm wordt beperkt. Verscheidene leveraandoeningen kunnen resulteren in een vermindering van gal, inclusief schade aan de lever veroorzaakt door alcoholisme, virale hepatitis of toxische chemicaliën. Zonder voldoende gal kan het lichaam de vetten niet afbreken en opnemen, en kunnen tekorten aan vetoplosbare vitaminen zoals vitamine D optreden.

Vitamine D Activatie

Wanneer vitamine D voor het eerst wordt geabsorbeerd in de darm of in de huid wordt geproduceerd, is het in een inactieve vorm. In de lever wordt de inactieve vitamine D omgezet in zijn actieve vorm, 25-hydroxyvitamine D. Zonder deze omzetting in de actieve vorm kan vitamine D zijn vitale functies in het lichaam niet vervullen. De activiteit van vitamine D wordt verder versterkt in de nieren, waar 25-hydroxyvitamine D wordt omgezet in 1,25-dihydroxyvitamine D, de krachtigste vorm van vitamine D.

Paranchymale Leverziekte

Parenchymale leverziekte verwijst naar leveraandoeningen die de galproductie niet beïnvloeden, maar in plaats daarvan de andere functies die in de lever optreden, inclusief het metabolisme van vitamine D. Wanneer iemand parenchymale leverziekte ontwikkelt, kan hun lever niet langer efficiënt vitamine omzetten D in 25-hydroxyvitamine D, wat leidt tot symptomen van vitamine D-tekort. Veel factoren kunnen parenchymale leverziekte veroorzaken, waaronder alcoholisme, virale hepatitis en verschillende soorten infecties.

Wat is er te doen tegen Leverziekten en hoe kan men hun invloed op de Vitamine D-spiegel positief bijstellen? (en alle factoren die een gezonde basis scheppen voor gezondheid en herstel, toe te passen in gezondheid en (alle) ziekten)

Lees er alles over in het nieuwe nummer van NatuurStemmingen :

Dit nummer wordt verstuurd eind september. Het je een abonnement, dan komt dit automatisch. Wil je het nummer afzonderlijk? Betaal dan voor 20/9 7.50 euro op rekening van Groene Dag en we verzenden het zonder extra kosten samen met de abonnementen.

Tussen haakjes is de planning om het Nieuwe Start-programma tot in detail toe te lichten in vier Ontmoetingsdagen in Destelbergen. De eerste gaat door op 29 september.

Studiedagen Natuurlijk Genezen : de come back van je leven

Omdat we voelden dat de inschrijvingen voor de Een Nieuwe Start-week niet van de grond kwam, hebben we het programma veranderd naar 4 studiedagen ipv een programma van een hele week.

Had je ingeschreven voor deze week en betaald, laat ons dan weten wat we met je inschrijving doen: terugbetalen of aanpassen?

  • De 8 punten van het NieuweStart-programma : iedereen kan iets doen voor gezondheid en genezing – geen ziekte te hopeloos om het geen kans te geven !
  • In de eerste studiedag op zondag 29 september 10.30-17.00 uur: leggen we de basis voor het Hoe, Wat en Waarom van Natuurlijke Gezondheid. Wat maakt natuurlijke zelf-zorg zo verschillend van Medische Verzorging?
  • Tegelijk worden de twee eerste thema’s uit “Een nieuwe start” geïntroduceerd : module 1 Ademhaling en Zuurstof en module 2 Zonlicht en genezing / Vitamine D, K, B12

ieder thema wordt voorgesteld door middel van een presentatie. 

Studiedag op zondag 29/9 met vegan maaltijd: incl. in deelnamekosten (leden Groene Dag : 40 / niet-leden: 45 euro voor de hele dag) of inschrijving voor de vier studiedagen (leden Groene Dag : 140 / niet-leden: 150 euro voor de vier studiedagen).

De sessies gaan door in het centrum te Destelbergen: in zaal Reinaert (zaal Albinoni op de eerste verdieping) / LDC – Kerkham 3D – Destelbergen

Volgende studiedagen met de volgende thema’s: zie folder onderaan voor data en programma

Aanmelden telefonisch of per mail / binnen de week bevestigen door betaling op het Groene Dag-rekening nummer: IBAN: BE53 6528 1069 4053 BIC: HBKABE22 tnv Groene Dag. 

Het Nieuwe Start-programma werd eerder al in Kortrijk georganiseerd. Toen in één dag de acht modules… Nu besteden we aan ieder onderdeel de aandacht die nodig is, om een praktische toepassing van ieder onderdeel mogelijk te maken.
Vier maal informatie, motivatie & inspiratie !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s