Minder gezond dan gedacht

Dat is althans wat iemand on s wil duidelijk maken. Maar voor je in paniek slaat, en al je goede inspanningen laat varen, lees toch even aandachtig…

Dag Stefaan ,

Onlangs kreeg ik van een vriendin het boek  “De Plantparadox” – verborgen gevaren van ‘ gezonde’ voeding – van dr Steven R. Gudry . Hij heeft het in het begin over wat je vooral moet laten om je darm terug gezond te maken. Hij heeft het vooral over de plantaardige stof LECTINE . Volgens hem zouden we alle voeding waar deze stof aanwezig is moeten schrappen. Nadien kan je één voor één de weggelaten groenten weer opnieuw eten.

Granen, peulvruchten, noten en nachtschade zijn de laatste tijd zwaar onder de loep genomen, waardoor het grote publiek nog meer in verwarring is gebracht en de meeste mensen zijn gaan zeggen: “Nu kan ik geen bonen en tomaten meer eten ?? !!”

Bedankt voor je vraag Louiza, Oude spoken zijn weer uit de kast gehaald en het is zoals je zegt dat dit mensen in verwarring brengt omtrent hun voeding, en vooral over gezonde voeding. Als je de kritieken leest, zie je dat dit terechte verontwaardiging uitlokt bij onderzoekers, gezondheidswerkers en mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet om anderen op weg te zetten van een gezonde voeding. Dus denk ik dat het nodig is om een en ander recht te zetten.

In feite haalt Gudry hier een oude koe van stal, want d’Adamo heeft deze piste 15 jaar geleden in zijn Bloedgroependieet al bespeeld – en hij is terechtgewezen en zwijgt. 

Over dit Bloedgroependieet was volgende bedenking te lezen in “Eat to Live.” 

“D’Adamo’s boek mengt sommige interessante feitelijke informatie over bloedgroepen met een hele hoop beweringen die geen enkele ondersteuning krijgen. De meeste van die beweringen zijn uit hun verband gehaald, of volledig verkeerd voorgesteld.”

Tenslotte wil ik nog dit citaat van Dr. Fuhrman geven, met betrekking tot het risico om een hartaanval en kanker te krijgen en welke bloedgroep hiermee te maken kan krijgen. 

“Als we alle genetische risicofactoren samenbrengen, moeten we besluiten dat de omgevingsfactoren en directe invloeden op artheriosclerose veel sterker zijn dan de genetische. Zelfs als men alle genetische invloeden samentelt en hieruit een beeld probeert te vormen over iemands risico op hartziekten en kanker, op een meer accurate manier dan alleen vanuit iemands bloedgroep, is onze enige conclusie dat deze dan nog altijd ondergeschikt zijn aan de omgevingsfactoren. Cholesterolniveau, lichaamsgewicht, roken, fysieke activiteit, voedselkeuzes en bloeddruk hebben bewezen van veel grotere invloed  te zijn op ziekterisico’s dan de bloedgroep. “

Het zijn maar enkele argumenten en bezwaren die geschreven werden over het bloedgroependieet, maar ik denk dat ze het overwegen waard zijn. Op zijn minst geven ze aan dat het “Bloedgroependieet” in het geheel niet is wat het beschrijft. Toegepast over tien of meer jaar, zou het zijn ongegrondheid (en misschien ook schadelijkheid) geheel kunnen bewijzen. 

Ook het verhaal van de lectinen wordt door D’Adamo vaak verkeerd geïnterpreteerd. Lectinen zijn eiwitten die door de plant gemaakt worden om zichzelf te beschermen. Zij zijn door de natuur bedoeld als bacterie- en insectdodende stoffen. Lectinen staan in de belangstelling, omdat zij door middel van genetische manipulatie toegevoegd kunnen worden aan planten. Op deze manier kunnen lectinen gebruikt worden als ingebouwde pesticiden. De onderzoeker Pusztai heeft in Engeland enorme opschudding veroorzaakt door zich tegen genetische manipulatie van voeding te keren, maar dat is een ander aspect waar we later op terug komen. 

Sinds in 1888 door Stillmark werd ontdekt dat bonen rode bloedlichaampjes deed samenklonteren, is er veel meer informatie verkregen over lectinen. Veel planten bleken deze eigenschap te hebben en de term haemagglutinine werd geïntroduceerd. Pas toen ontdekt werd dat deze stoffen selectief het rode bloed agglutineren afhankelijk van de bloedgroep, werd de term lectine (select) geïntroduceerd. Haemagglutinine en lectine zijn beide in omloop en betekenen hetzelfde. Lectines kunnen een invloed hebben op veel lichaams- en orgaanfuncties, beginnende in de darmen en hun werking is niet alleen bepaald door de bloedgroep, maar nog een dozijn andere factoren. 

In “Echt Eten” heb ik ,dit ook ter sprake gebracht, onder “Peulvruchten”. 

Natuurlijk kan je ook verwijzen naar de succesverhalen – genezingen – die dergelijke voedingsmaatregelen veroorzaken. Als je die boeken leest, lijkt het of het wondermiddel van de eeuw is ontdekt. “Doe dit, en je geneest al deze ziekten”… en dan volgen honderdduizenden en miljoenen mensen dat na, en er gebeurt niets – of toch niet door wat men hoopte… Het is zoals altijd… Een paar mensen boeken een zeker “succes” en dan heeft – in dit geval de lectines – het gedaan, maar ze vergeten er het hele programma bij te vermelden – en dat is altijd meer dan het beperken van lectine. In de praktijk is dat een complexe oefening. Peulvruchten… welke, hoeveel en hoe bereid? Granen, welke, hoeveel en hoe bereid? Nachtschade-planten, welke, hoeveel… en vooral hoe gecombineerd? Als je iets weglaat kan je er al zeker geen combinatiefout mee maken, dat is zeker. En het is duidelijk dat de combinatieprincipes niet het hot item zijn van het moment… terwijl ze misschien de basis van de verklaring kunnen zijn.

Wanneer mensen me vragen of ze deze voedingsmiddelen moeten verwijderen die potentieel “schadelijke lectines” en fytinezuur bevatten, antwoord ik meestal met de volgende vragen:

  • Is je voedingspatroon minstens 75% biologisch?
  • Eet je volwaardig voedsel?
  • Consumeer je vaak granen / brood / wraps / pasta?
  • Ben je een vegetariër?
  • Heb je te maken met een auto-immuunziekte, diabetes of hartaandoeningen?

Als ze alleen ja antwoorden op vraag 1 tot en met 3, dan is mijn antwoord “Nog niet”. Als je om te beginnen geen dieet van hoge kwaliteit eet dat is gevuld met echt voedsel, denk ik niet dat het elimineren van linzen, aubergines en cashewnoten (allemaal echte voedingsmiddelen) een prioriteit moet zijn. Als je je lichaam een ​​tijdje voedt met echt, onbewerkt, biologisch voedsel, kun je dieper gaan graven. Doritos en broodjes, wafels en gebakjes en al de varianten met gebakken vet, maken mij meer bezorgd dan de tomaten en gekookte bonen in je salade.

Als ze alleen ja antwoorden op vraag # 4, concentreren mijn volgende vragen zich op hoeveel hun dieet is gecentreerd rond granen, noten en peulvruchten. Afhankelijk van die antwoorden kan ik een vermindering, eliminatie of wijziging van die voedingsmiddelen aanbevelen. Vegetariërs en veganisten hebben de neiging om extreem grote hoeveelheden granen en peulvruchten te eten als hun opties beperkt zijn. En dan moeten we ook kijken hoe de granen en peulvruchten bereid zijn. Dat is ook uitgelegd in NatuurStemmingen Echt Eten. 

Als ze ja antwoorden op vraag # 5, dan zou mijn antwoord zijn: “Ja, ze moeten worden verminderd of gewijzigd”. Lectines en fytinezuur bevattende voedingsmiddelen zijn een risico voor deze aandoeningen en ziekten. Granen en peulvruchten zouden in dit geval moeten stopgezet worden en vervangen worden door alternatieven. 

Ik geloof niet dat natuurlijk voedsel dat aangepast is voor menselijke consumptie intrinsiek ‘slecht’ is. Sommigen van ons kunnen ze misschien niet goed verteren, maar dat is niet de schuld van het voedsel. Eeuwen lang gebruikten beschavingen hun groenten, granen, noten en peulvruchten voor consumptie. Granen en bonen verliezen, als ze goed worden bereid en vervolgens gekookt, veel van hun negatieve effecten op het lichaam, tenminste als je de tijd wilt nemen om dit voedsel van tevoren te bereiden.

In een volgende brief zal ik dit verder uitwerken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s