Obesitas en Verzuring

Lichaamsverzuring als oorzaak voor Obesitas

Sommige mensen leven van de ene pijn naar de andere. De reden ? Verzuring, of onder de algemene term (auto)intoxicatie.  Dr. Tilden beschreef dit fenomeen in zijn boek “Intoxicatie, de basisoorzaak van ziekte”. 

Je hebt geen overgewicht je bent verzuurd

“Laat ons eerst de feiten begrijpen, daarna kunnen we de oorzaak zoeken.” – Aristoteles   –

Obesitas is in Amerika en Europa erger dan ooit. Nieuwe statistieken onthullen dat een schrikwekkend deel van de volwassenen, of meer dan 120 miljoen mensen aan overgewicht of obesitas lijden. Obesitasexperten in de V.S. zeggen dat deze getallen waarschijnlijk een definitieve stijging betekenen van diabetes en hartziekten als er geen drastische verbeteringen komen. De data van het overzicht van 1999-2010 van het National Health and Nutrition board onthullen het volgende: 

31% van de volwassenen ouder dan 20 zijn zwaarlijvig. Zwaarlijvigheid wordt gedefinieerd wanneer men 15 of meer kg. boven een gezond lichaamsgewicht zit. Overgewicht en obesitas bij volwassenen wordt gedetermineerd door de body mass index, wat een meting is tussen het gewicht en de lengte van een persoon. De BMI wordt berekend door het gewicht van een persoon te delen door hun grootte in meters (tot het kwadraat). Een getal van 25 tot 30kg/m2, of hoger wordt als overgewicht beschouwd, en 40kg/m2 of hoger is extreme zwaarlijvigheid. Over het algemeen wordt obesitas beschouwd als meer dan 20% boven het ideale lichaamsgewicht, en volgens deze definitie, is meer dan een derde tot de helft van de bevolking van de  V.S. zwaarlijvig. 

Er zijn één op drie (33%) van de Amerikanen die een graad van overgewicht bereikt hebben die medische risico’s met zich meebrengt. Veel van deze mensen hebben een insuline gevoeligheid en Type 2 diabetes.

Begin de jaren 1990 stelde het National Center for Health Statistics vast dat 15% van de kinderen tussen 6 en 9 zwaarlijvig waren, tweemaal zoveel als 10 jaar ervoor. Vandaag lijden 9 miljoen kinderen aan overgewicht, en nog eens 7 miljoen loopt het risico om zich toe te voegen. 

Samuel Klein, president van de Noord Amerikaanse Vereniging voor de studie van obesitas, zei, “wanneer je rond kijkt naar onze huidige omge-ving, dan is het verrassend dat er nog iemand is die slank is, omdat er een overvloed van voedsel is en een en daling van de fysieke activiteit.” 

In 1991, toen de epidemie nog niet zo’n proporties had aangenomen, stelden onderzoekers van het St. Luke’s/Roosevelt hospitaal in New York dat zwaarlijvigheid 325.000 Amerikanen per jaar doodde – achtmaal zoveel als het aantal mensen dat stierf aan AIDS, en meer dan de gecombineerde sterfgevallen van alcohol, drugs, misdaden en auto ongelukken

Het benadert de 430.000 mensen die elk jaar sterven door het roken. Maar terwijl het aantal rokers daalt, stijgen het aantal zwaarlijvigen. Sinds 1950 vertellen voedingsexperten ons hoe we gewicht kunnen verliezen en hoe we minder moeten eten en meer bewegen. Toch is het aantal zwaarlijvigen verdrievoudigd. Obesitas is de leidende oorzaak van sterfte aan het worden in de V.S. 

Waarom? Het antwoord is zo eenvoudig dat het ons niet eens ontgaat. We ondervinden dat vet het probleem is.  We ondervinden dat vet ons doodt of ons aan het doden is! De waarheid is, dat vet ons leven zou moeten redden, alleen is daar het probleem met de kwaliteit van het vet! De natuurlijke vetmassa in de voeding is beschermend! Natuurlijk vet is onze vriend! Zonder de bescherming van vetten zouden veel mensen dood zijn! Wanneer ons lichaam verzuurd raakt door een verkeerde manier van leven, eten en denken, dan gebruikt het lichaam vet om het zuur te binden als be-scherming voor alle andere cellen, weefsels en organen die het leven onderhouden. Bijvoorbeeld, als je suiker eet, en die suiker wordt gefermenteerd in melkzuur, wanneer dat melkzuur niet geëlimineerd wordt dan kan het andere cellen verstoren en de afbraak ervan veroorzaken, wat dan tot ziekte leidt. Ik noem dit de rotte appel-metafoor, dat wil zeggen, als er 1 rotte appel in een hoop gezonde appels zit, de rotte appel ook de andere appels zal bederven

Wanner een voedingswijze verzuurd is door diverse bronnen van suikers, zuivel en vlees, en door een overmaat aan allerlei dode industrieproducten die één voor één verzurend zijn, dan moeten deze zuren geëlimineerd worden of ze zullen de andere cellen bederven of doen “rotten”. 

Wat doet het lichaam dus? Het lichaam gaat zichzelf beschermen en gebruikt voedings- en lichaamsvet om het zuur te binden en te neutraliseren. Het zuurgebonden vet wordt nu geëlimineerd of als de eli-minatie belemmerd wordt doordat het lichaam geënerveerd (vermoeid is), dan wordt het opgeslaan in de ledematen of weg van de organen die ons in leven houden. 

Je ziet dat je voedingsvet en lichaamsvet je in leven houden. Hoe minder verzuurd (en meer basisch) je levensstijl en je voeding zijn, hoe slanker je zal zijn. Dat wil niet zeggen dat zeer magere mensen noodzakelijkerwijze gezonder zijn dan dikke mensen. Dat is niet het geval. In feite is de algemene levenstoestand van dikke mensen over het algemeen comfortabeler dan die van extreem magere mensen, omdat hun vet voorziet in zones waar ze al hun zuren kunnen deponeren. Dikke mensen vormen zo niet-aanspreekbare depots die hun algemene conditie op zijn minst gedurende een zekere periode leefbaarder houdt.  Begrijp je waarom voor veel mensen afslanken een pijnlijke zaak is ? Juist op die momenten worden de depots aangesproken, maar tegelijk komen de zuren en toxines vrij. Op die momenten kan je best wat begeleiding en bemoediging gebruiken. 

Bij iemand die mager is, moet de rekening onmiddellijk betaald worden. Dat wil zeggen dat de gevolgen van verzuring onmiddellijk geregistreerd worden door hoofdpijn, spierpijn, zenuwpijn, algemene vermoeidheid, lusteloosheid, spanningsgevoel, orgaanklachten en veel meer. Sommige mensen leven van de ene pijn naar de andere. De reden ? Verzuring, of onder de algemene term (auto)intoxicatie.  Dr. Tilden beschreef dit fenomeen in zijn boek “Intoxicatie, de basisoorzaak van ziekte”. 

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom iemand er niet in slaagt een beetje lichaamsvet op te bouwen. Het is mogelijk dat precies door deze toestand van verzuring, alle organen onvoldoende efficiëntie aan de dag leggen om de stofwisseling naar behoren te doen functioneren. Het is mogelijk dat er een toestand van leverzwakte of pancreasproblemen mee gepaard gaat. Daardoor blijft men in een kringetje draaien. Enerzijds is er de zwakte, waarop men het advies krijgt om ‘stevig’ te eten, wat zich bij herhaling als nefast uitwijst; anderzijds is er die veelheid van onplezierige symptomen waarbij het zo verleidelijk is ze te onderdrukken.  

Ken je iemand die veel te weinig weegt, en die alles mag eten en toch maar niet aankomt? Dit is een ernstig probleem, want het vet-bufferende systeem van het lichaam werkt niet goed. Ondergewicht en overgewicht zijn twee zijden van dezelfde munt en zijn altijd een resultaat van verzuring.  

Het is duidelijk zo, dat de manier waarop ons lichaam omspringt met zuren en verzuring, voor iedere mens verschillend is. 

Mensen met een zeer goede gezondheid zullen de zuren bijzonder goed neutraliseren. Daardoor verwijderen ze één van de belangrijkste veroorzakers van ziekte en ongemak, voor deze schade aanricht. 

Een stuk slechter is het, als je niet over die levenskracht beschikt om snel en efficiënt af te rekenen met toxines en zuren. Het wijst op een stofwisselingsprobleem waar zeer veel elementen komen bij kijken: een verzwakte kliersecretie, een verzwakte spijsvertering, een verzwakte werking van de nieren… 

Kan je dan begrijpen waarom vasten een antwoord kan zijn? Maar vasten heeft ook zijn limieten. Als je moet vasten in een demotiverende omgeving of atmosfeer, of als je verward wordt door de vele signalen die het lichaam geeft, en je gaat domme dingen doen tijdens het vasten, of nadien, waar zijn we dan mee bezig? Zelfs de diabetespatiënt krijgt de raad om één maal per maand zijn lichaam een rustdag te geven. 

Risico’s van obesitas of van verzuring 

Denk na over wat je deze ochtend als ontbijt gegeten hebt of wat je kind als ontbijt gegeten heeft? Waren het cornflakes en melk, yoghurt, een gebakje, een kom havermeel, of een glas appel- of sinaasappelsap uit een drinkkarton? Al deze voedingsmiddelen metaboliseren in suiker wat de aanwezigheid van metabolische zuren verhoogt die het lichaam aanzetten om over te gaan tot bescherming en het zuur met vet te binden. 

Je ziet dat je niet aan overgewicht lijdt. Je bent niet te dik. Je bent te verzuurd. Al de risicofactoren voor zwaarlijvigheid zijn een resultaat van de graad van verzuring. Verwijt het natuurlijke vet niet, het redt je leven – verwijt je levenskeuzes, je levens-stijl en je voedingswijze!

Het is zo vaak gebeurd dat mensen om advies vroegen, maar onmiddellijk weerstand hadden tegen het advies, omdat er sprake was van avocado, van lijnzaadolie of van andere bronnen van vet. Veel van die mensen hadden al jaren het vetverbruik afgezworen, maar hadden geen succes in het verminderen van hun lichaamsgewicht. 

Omdat de verzuring doorging, werd het vasthouden van gewicht des te belangrijk.

Hier zijn een aantal risicofactoren die algemeen in verband gebracht worden met zwaarlijvigheid maar in realiteit over verzuring gaan: 

Hyper- en hypoglycemie is een resultaat van teveel industriesuiker – de cocaïne van de voedingswereld. Het wordt tijd dat mensen gaan inzien dat industriesuiker niet op een drug lijkt, maar er echt één is. Een drug die net zoals de andere drugs de mensen aanzet om steeds meer te nemen. In tegenstelling tot andere legale drugs zoals tabak en alcohol, dragen geïsoleerde suiker en koolhydraten geen waarschuwing van de regering, ondanks het feit, dat ze door medici gelinkt worden aan diabetes, hypertensie bij kinderen, antisociaal gedrag en zelfs kanker. 

Sinds 1958 is diabetes meer dan drie keer vermenigvuldigd; in verhouding met de consumptie van suiker. 100 jaar geleden had 1% van de bevolking diabetes, nu zijn er dat officieel 1 op 12. 

We gebruiken nu meer dan 170 gram suiker per dag, waarvan veel verborgen in voeding : riet en bietsuiker, graansiropen, glucose, fructose, ahornsiroop e.v.a. Het aantal kinderen en volwassenen die onder deze levensbedreigende toestand lijden kan alleen maar stijgen. De sui-kers die in veel van onze weinig of geen vet bevattende voedingsmiddelen zitten kunnen een vrijlating van insuline teweeg brengen, en insuline kan door gist tot zuur afgebroken worden, die dan het beschermende mechanisme van het lichaam in beweging zet om het zuur te binden met vet. Voedingsmiddelen met geen of weinig vet maken je dik. Het is de suiker en niet het vet in vetarme voedingsproducten, wat tot gewichtstoename leidt. 

Onze kinderen worden ernstig benadeeld met de schoolmaaltijd die verzurend is. Van al de automaten met soft dranken die allemaal kool-zuurgas bevatten tot de snoeprepen, popcorn, ijs, tot de cola na school en de friet en fast food aan de overkant van de school, dat zeer verzurend is, tot de meeste avondmalen die vlees bevatten, pasta, graanbereidingen en desserten die allemaal verzurend zijn. Het lichaam heeft maar één keuze en dat is zichzelf te beschermen tegen suiker, tegen alle verzurende voeding en zuur door middel van vetdepots. 

Leverziekten zijn eenvoudig te begrijpen omdat de lever een van de vele filters van gifstoffen is. De gifstoffen waar we hier over praten zijn de gastro-intestinale, metabolische, adem-halings en cellulaire afbraak zuren – alsof dat nog niet genoeg is voor de lever om mee af te handelen, gieten we het zuur zo in onze keel met koffie, groene of zwarte thee, bier, wijn, en cola (vermijd altijd Coladranken, want ze zijn zeer verzurend – ze hebben een zeer lage pH), om er maar een paar te noemen. We verwachten dat onze lever kan blijven weerstaan aan deze systematische toevoer van zuur. Geen wonder dat de lever afbreekt. Hij kan maar een bepaalde hoeveelheid gifstoffen aan om te filteren. Als de lever het niet meer aankan, dan zijn het de nieren om af te handelen met de zuren, wat kan leiden tot nierdysfunctie en verval. Als de lever en de nieren het zuur filteren dan komt dat er uit via onze derde nier, de huid, wat leidt tot acne, huiduitslag, eczeem, psoriasis, enz

En kinderen roken om hun suikerkick te krijgen, van tabak die gefermenteerd is met suiker en gist tijdens het droogproces van de tabaksbladeren. Het is daarom, dat wanneer iemand stopt met roken hij zo een zin heeft in suiker. Roken verhoogt de bloedsuikers, wat de verzuring verhoogt, wat je risico op zwaarlijvigheid verhoogt omdat het lichaam het zuur bindt, diabetes omdat het zuur de insuline producerende alfa- en betacellen afbreekt, kanker van de pancreas als resultaat van gelokaliseerd zuur dat de functies van de pancreas afbreekt, en longcongestie en/of longkanker, ook te wijten aan de cellulaire afbraak door zuren. Zie je de molen draaien ? 

Onthoud dat kanker geen ziekte van de weefsels is, maar een toestand van acidose in de vloeistoffen die het weefsel omringen. Kanker kan onmogelijk leven in een alkalische en zuurstofrijke omgeving! Om die reden is het eten van verse groenten of groentensappen zo belangrijk.

Hartziekten zijn het resultaat van de hartspier die in moes verandert terwijl suikers afbreken in zuren die het hart zacht maken. Dus, als je je hart wil verzwakken, blijf het dan verzachten met een verzurende le-vensstijl en voeding. 

Je kan ook thuis een experiment doen. Steek een rauwe kippenvleugel in een glas cola. Wacht een paar dagen en kijk naar de kippenvleugel. Je zal niet veel geluk hebben – de kippenvleugel zal opgelost zijn in de zure Cola… 

Artritis, als het lichaam een andere buffer gebruikt, calcium, om de zuur creërende  micro-kalkafzettingen te binden die zich opstapelen in de gewrichten, of die kunnen gevonden worden in de hersenen bij dementie of de ziekte van Parkinson, of in de borsten of borstkanker, en in de lever of galblaas, zoals bij lever- en galstenen. 

En de grote wetenschappelijke illusie – cholesterol is slecht! In feite komt cholesterol van vet en wordt het gemaakt als een binder van zuren in de vloeistoffen van het lichaam. Het punt is – wanneer je je verzurende levensstijl elimineert dan verlaag je je cholesterol en wanneer je je verzurende levensstijl verhoogt dan verhoog je je cholesterol. Dit is een ander vet dat bindt aan systhemische zuren die ons leven redden! Wanneer de lichaamsvloeistoffen – vooral het bloed – verzuurd zijn, dan gaat het lichaam over tot bescherming en creëert het LDL’s uit vet om te binden met zuren in het bloed om de endotheliale cellen te beschermen en de membranen. 

Als de zuren vrij in de bloedstroom vloeien, dan zullen ze de endotheliale cellen beschadigen, die de bloedvaten beschermen en de membranen blootstellen, dat zekere stollingsfactoren activeert om inwendige bloeding te voorkomen. Dit kan leiden tot prematuur klonteren van het bloed, wat leidt tot circulatieproblemen, tekort aan zuurstof, cellulaire afbraak, teveel zuren, die zich opstapelt tot arteriosclerose (verharden van de bloedvaten te wijten aan acidose), een beroerte en/of een hartaanval. 

Je vet is als een parkeerplaats en het zuur dat je aanmaakt door vertering, metabolisme, ademhaling en cellulaire afbraak is als de wagens. Dus, hoe meer wagens je hebt, hoe meer parkeerplaatsen je nodig hebt om je je zuren te parkeren. 

Alle diabetici zijn verzuurd en 80% van het Type II diabetici wegen teveel doordat ze veel te verzuurd zijn. 

De meeste cholesterol die in het lichaam zit, komt niet uit de voeding, maar wordt door het lichaam geproduceerd, door de lever. Zorg goed voor je lever met zuiver basisch voedsel en dranken en beperk hergebruik van geïsoleerd vet. Beperk je tot een matig gebruik van avocado’s, olijfolie, lijnzaadolie, noten, zaden en pitten. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s