Zomerse Vruchten

Op de Voedings-Top 10 staat Watermeloen als eerste vermeld. Terecht of onterecht? Als je het aan kinderen vraagt, zullen ze dit zeker bevestigen. Het is hun favoriet “eten & drinken”.

Er zijn natuurlijk heel wat vragen over watermeloen, onder andere of deze waterrijke vrucht niet te hoog scoort op de glycemische index, en of het wel normaal is om pitloze watermeloenen te eten? Is die niet teveel gemanipuleerd, want zonder pitten, dat is toch niet natuurlijk?

Laten we deze vragen beantwoorden, zodat je nu, in het volle seizoen, met volle teugen kan genieten van een vrucht die meer dan de moeite waard is.

Je kunt er in ieder geval niet over klagen dat watermeloen duur is. Buiten het seizoen misschien wel, maar in de zomer is de prijs niet meer dan deze van een fles gebotteld water… Jawel voor 0,40 tot 1 euro/kg, kan je amper water kopen… Dus voor iets dat geteeld moest worden, waar allerlei inspanningen voor gedaan moesten worden, wat door verschillende han- den is gegaan, is dit bijna een prijs om blozende wangen van te krijgen, dat we zoveel willen betalen voor water en zo weinig voor een wonderlijke vrucht…

Er is natuurlijk een verschil en je kunt niet iedere keer wanneer je water zou drinken, watermeloen eten… Het drinken van (zuiver) water wordt echt niet afgeschaft… Drink het elke keer wanneer je dorst hebt, zeker op een zonnige dag.

Wanneer kan je watermeloen eten ? In feite op elk moment van de dag, waarop je maag leeg is. Misschien had je gehoord dat je fruit alleen mag eten ʻs morgens, of tot de middag. Ja, dat is een veiligheidszone die men heeft opgericht rond het gebruik van fruit : mensen die geconcentreerde voeding eten, moeten minstens 5 tot 8 uur wachten na hun maaltijd, voor het eten van fruit. Meestal interpreteren ze dat hun maag al veel vroeger leeg is, maar als men geen probleem wil met fruit moeten de maag en de dunne darm quasi compleet zuiver zijn, zeker met watermeloen, dat zeer snel door de maag gaat.

Wie geen geconcentreerd voedsel eet, kan de hele dag watermeloen eten. Waarom eens niet een hele dag, eventueel op verschillende manieren : als fruit, in stukjes of in schijven; onder de vorm van sap, of in een meloenen- salade, gecombineerd met een variatie van andere meloenen.

Meloensap is een favoriet, waarschijnlijk omdat het zo gemakkelijk te berei- den, is, maar ook omdat het een unieke smaak is.

Vind je het een probleem dat watermeloenen pitloos zijn? Laten we dan even achterhalen wat er aan de hand is.

De reden waarom pitloze watermeloen populair is, is dat je niet verveeld bent met al die pitten die je moet uitspuwen. Bovendien bewaren pitloze watermeloenen beter, omdat ze vaster zijn en geen pitjes hebben die het vruchtvlees beschadigen tijdens het verhandelen van de vrucht.

Maar hoe krijgen ze ʻpitlozeʼ watermeloenen? Dit proces is een beetje in- gewikkeld, maar heeft niets te maken met genetische manipulatie. Dit is het gevolg van de kruising van twee types planten met de juiste chromosomen. 40 jaar geleden ontdekte men dat als men een watermeloen met vier chro- mosomenstrengen kruist met een watermeloen met twee chromosomen- strengen, je uitkomt bij een watermeloen met drie chromosomen. Het re- sultaat is triploïde zaden, die wel vruchten geven, maar geen zaden en daardoor kan deze zich niet reproduceren. Gewoonlijk zijn ze zelfs niet 100% zaadloos, en je zult waarschijnlijk nog witte, onvolgroeide eetbare zaden in het vruchtvlees aantreffen. Op een kweekveld voor zaadloze meloenen, worden trouwens 25% zaden bevattende watermeloenen gekweekt om een goede bestuiving mogelijk te maken. Je ziet dat het eigenlijk nog niet zo ingewikkeld is, als het lijkt. In feite behoort het tot de simpele teeltmaatregelen, zoals enten en snoeien en bestuiven… en is dus helemaal niets om angst voor te hebben.

Mensen die pitloze watermeloenen “onnatuurlijk” noemen, eten waar- schijnlijk nog tientallen andere voedingsmiddelen die door kruisbestuiving in hun huidige presentatie verkocht worden. Laten ze even nadenken, voor ze hun neus ophalen tegen het eten van pitloze watermeloenen.

Een ander argument is, dat men uitsluitend “wilde” voedingsmiddelen zou moeten eten, d.i. oorspronkelijke groenten en vruchten. Als je alleen nog wilde groenten wil eten, dan eet je paardebloemblad, brandnetels, muur en wilde kruiden, daarnaast misschien nog wat in het wild voorkomende bramen en bosbessen (één maand in het jaar)… Maar dat kan nooit je voeding zijn, enkel een waardevolle aanvulling die we aan alle mensen aanbevelen. Als je dan toch naar weinig gemanipuleerde voedingsmiddelen wil gaan, kan ik je aanbevelen : vijgen, mangoʼs, cactusvijgen, granaatappels, de meeste bessensoorten, zuurzak, durian, brazilnoten, quinoa, wilde rijst, diverse kruiden… Bijna al de rest heeft wel een of andere manipulatie ondergaan. Als je alleen maar wil eten, wat aan de menselijke hand is voorbijgegaan, is de oogst erg karig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s