Vragen bij de Gerson therapie (1)

Dr. Gerson was een autoriteit in de behandeling van kanker en chronische ziekten, door middel van voeding. In zijn voedingsprotocol staan een aantal adviezen die voor sommigen moeilijk te plaatsen zijn. Hier alvast twee vragen in verband met het voedingsprogramma :

Hoe komt het dat bessen en ananas verboden zijn in de Gerson methode? 

Een van de bekommernissen van Dr Gerson was om in het ‘genezingsklimaat’ voor kankerpatiënten geen enkel risico toe te laten. Gezien verzuring de zuurstofvoorziening opsoupeert, vermeed hij “zuren” zoveel mogelijk. Hij motiveert zelf : “omwille van hun organische zuren”. Ik weet dat veel mensen zuur-basen-tabellen hebben geraadpleegd, waar ze ananas en bessen terugvinden bij de ontzurende voeding. Dat kan waar zijn, maar die zuur-basen-tabellen zijn niet altijd een juiste weergave van de realiteit. Om juist te zijn, zouden ze moeten vermelden “na stofwisseling”, want dit zijn metingen en vergelijkingen van de “as”, of de afweging van de basische en de zure substanties. Maar de vrije zuren zijn ook effectieve zuren, bepaald door de vrije waterstofionen. Pas wanneer deze waterstofionen gekoppeld zijn aan zuurstof, krijgen we één van de meest neutrale producten uit de hele natuur, namelijk water. Maar wat is de capaciteit van het lichaam om die waterstofionen te binden? Dat is niet ongelimiteerd. Mosséri heeft ook altijd onderstreept dat er limieten zijn aan het gebruik van vrije zuren. Hoe gezonder men is en hoe aërobischer men leeft, hoe meer voedingsmiddelen met natuurlijke zuren men kan verdragen. De limiet is zo’n 500-600 gram per dag voor gezonde mensen. Maar voor zieke mensen daalt dat cijfer naar 500 gram per week – of minder dan 100 gram per dag en dan moet men nog rekening houden met de zuurkracht van een product (de dichtheid:niet de pH), en die ligt in het geval van ananas redelijk hoog. Wanneer we dan gaan kijken naar wat men eet in de Gerson-therapie, met sommige lichtzure fruitsoorten, dan is wellicht de veilige limiet bereikt, zodat het niet verstandig is om zich te vergapen aan ananas. Dat kan in schril contrast staan met het advies aan kankerpatiënten om juist ananas te eten, omdat het bromelaïne bevat, wat kan helpen tegen de eiwit-afvalproducten, maar dat kan maar enkele dagen na elkaar worden toegelaten, juist omwille van de hoge zuurwaarden. In plaats daarvan zou ik dagelijks gebruik maken van hoge doses papaïne en bromelaïne (protelolytische enzymen) en zeer beperkt gebruik maken van voedingszuren. 

Dan is er ook de kanttekening bij bessen. Het moet wel gezegd worden dat er enorm veel verschil is in bessen. Ten tijde van Gerson was het fruit gemiddeld 30 tot 80 % zuurder dan vandaag. De populaire fruitsoorten uit die tijd waren zelfs behoorlijk zuur. Door soortenselectie beschikken we nu over betere fruit- en groentesoorten dan toen. Een nadeel kan zijn dat de teeltmethodes erop achteruitgegaan zijn, maar hoe dan ook doen ze nog altijd wat ze moeten doen. Zie bessen vooral als preventieve krachten. In ziekte kunnen ze het zurenniveau van het lichaam soms een beetje overbelasten, maar wellicht worden bessen nooit in die gewichten gegeten zoals ananas en ander fruit. Als het kan helpen om een voedingswijze aan te houden, zou ik geen probleem maken van de toevoeging van een handje bosbessen, goed bewust van zijn waardevolle inhoudsstoffen, die ook in het kankeronderzoek niet onopgemerkt zijn gebleven.

Geen selderij in de Gerson-therapie… Ik dacht net dat selderij zo gezond was? 
Waar fruit gemiddeld laag scoort in de mineralen, is selderij juist een van de toppers van de (basische) organische mineralen bij de groenten. Om die reden werd vanaf 1840 door de eerste hygiënisten al aanbevolen om bij fruitmaaltijden selderijstengels toe te voegen, om zo het eten van fruit meer in balans te brengen. Maar wanneer we de zienswijze van Dr Gerson proberen te begrijpen, is de redenering om de kaliumbalans drastisch te verhogen, en de natriumbalans zo laag mogelijk te krijgen. Omdat selderij van alle land-planten de hoogste natriumgehaltes heeft, werd selderij op de lijst van niet geadviseerde groenten gezet. Maar ook dat moeten we in de tijd plaatsen. 1956 toen de Gerson-therapie finaal werd gedefinieerd, was het eten van bleekselderij nog geen punt. De selderijsoorten van toen waren hoofdzakelijk bittere en zeer natriumrijk soorten. Daarentegen zijn de sappige, meer neutrale witte selderijsoorten van nu niet vergelijkbaar en het organisch natrium uit selderij heeft een compleet tegengestelde werking aan het anorganische natrium uit commercieel zout en diverse voedingsadditieven. Het gebruik van selderij staat de verschuiving naar een meer kalium-balans niet in de weg. Nu het gebruik van bleekselderij in fruit- en groentesalades, in rauwe soepen, in sappen… zo’n opgang maakt – en de waarde van de therapeutische toevoeging ervan, steeds duidelijker wordt, denk ik dat het terecht is om deze correctie te maken in het Gerson-systeem, en ook chronische zieken te laten profiteren van de heilzame krachten van selderij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s