Geen ruimte voor paleo

Ik heb er niet teveel woorden aan vuil willen maken, maar de wolk blijft te lang hangen, zo erg zelfs dat mensen uit onze omgeving zich al vragen beginnen te stellen of het toch niet ‘beter’ is. Dat verplicht me om er toch een opmerking over te maken. Paleo. Het lijkt wel alsof we de tijd kunnen terugdraaien… Holbewoners met een tablet of een smartphone… altijd onderweg om zich een maaltje bij elkaar te scharrelen – bv op Google of Instagram?… Is het slim om als een holbewoner te eten? Het korte antwoord is: Nee, net zoals ik het ook niemand zou toewensen om zo te gaan leven.

Zeker niet voor die mensen met dat luxe leventje, gewoon om bewerkte voedingsmiddelen geladen met suiker, witte bloem en olie te eten… en nu naar een voeding die mensen toen aten – uit noodzaak, omdat de omstandigheden geen andere keuze lieten – voeding geïnspireerd door de paleolithische periode, gemodelleerd op onze moderne eetgewoonten.

Laat me beginnen met te zeggen dat het een fout idee is te denken dat paleo de “oorspronkelijke” voeding is. Mozes beschrijft in Genesis 1 de oorspronkelijke voeding en hij stelt het te boek voor een generatie die er geen fan van was – dat verlangde naar de vleespotten van Egypte – maar dat nu getraind werd in een voeding met een reden, een voeding met de bedoeling om de geest en het lichaam te vrijwaren van achteruitgang – sober maar volwaardig. 

Paleo heeft natuurlijk zijn argumenten. Ze hebben de geschiedenisboeken gelezen, waar staat dat de oude Belgen leefden van de jacht en de visvangst. Maar hebben ze ook gelezen wat het ziekteprofiel van die mensen toen was? Ik veronderstel dat dat minder motiverend is en dat je zoiets aan de achterban niet verkocht krijgt. De archeologie leert ons daar nochtans iets over.

Onthoud: Vroege mensen aten geen volmaakt voedingspatroon. Ze aten al het voedsel dat ze konden vinden – om uithongering te voorkomen. Als ze niet hadden geleerd om hun voeding ‘in het zweet huns aanschijns’ te cultiveren, waren ze noodgedwongen aangewezen op noodvoeding.

De beschikbare planten en dieren voor voedsel verschillen op basis van het geografische gebied. Details over de dier-tot-plant voedselverhouding van paleolithische diëten zijn onduidelijk en enorm variabel. Het is misschien ook niet relevant, omdat het menselijke spijsverteringskanaal en het immuunsysteem niet zijn aangepast om paleo te eten. Het moderne Paleo-dieet is veranderd in een gelegenheid om het eten van vlees als een belangrijke caloriebron te rechtvaardigen. Het eten van borden en borden met vlees om gewicht te verliezen of de gezondheid te verbeteren klinkt te mooi om waar te zijn. Het is een slimme zet om een dieet dat zo goed als vergeten was, van onder het stof te halen en de afzet van eiwitrijke producten aan te zwengelen. Het is te mooi om het zomaar ongezond te noemen; het is ziekte bevorderend.

Deze diëten komen om de paar jaar terug boven en worden begroet als een nieuwe trend, maar het zijn gewoon dezelfde oude diëten die sinds 1850 telkens weer opduiken en met nieuwe namen worden genoemd: het Paleo-dieet verschilt niet veel van de andere diëten met veel dierlijk eiwit die voordien voorkwamen zoals Atkins, South Beach, Roussos, Montignac… Ze promoten allemaal dezelfde formule voor gewichtsverlies: extreme hoeveelheden eiwitten in de vorm van dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren. Vaak hebben ze het potentieel om gezondere voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, bonen, noten en zaden te verdringen, waardoor voedingsvariatie en fytochemische rijkdom worden beperkt, wat juist een veiligheidsmarge was om ziekte te voorkomen.

Voorstanders van deze voedingswijze houden geen rekening met het wetenschappelijke bewijs dat het eten van grote hoeveelheden dierlijke producten een risico voor de gezondheid en een lang leven is. Een dieet rijk aan dierlijke eiwitten en weinig koolhydraten – de kern van het Paleo-dieet – is in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten en alle oorzaken. Dit geldt zelfs voor op natuurlijke wijze gefokt vlees, het Paleo stokpaardje : gras gevoed vlees.

Om een ​​einde te maken aan de overtuiging dat de Paleo-manier van eten goed is, zijn hier een paar redenen waarom deze voedingswijze niet aanbevolen is :

Hoger IGF-1, hoger risico op kanker: ongeacht of je je eiwitten uit vlees, vis, eieren of zuivel haalt, elk eiwit dat is afgeleid van een dierlijk product verhoogt de lichaamseigen productie van insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1), een groei bevorderend hormoon dat het verouderingsproces versnelt en bijdraagt ​​aan de groei, proliferatie en verspreiding van kankercellen. Dierlijke eiwitinname en insuline-achtige groeifactor (IGF-1) niveaus zijn in talrijke studies gekoppeld aan een groter risico om te worden gediagnosticeerd met of te sterven aan kanker.

Geen peulvruchten: door het elimineren van alle voedingsmiddelen die niet beschikbaar waren vòòr het begin van de landbouw, vermijden de Paleo-volgers bonen en peulvruchten (zoals linzen en spliterwten) volledig. Consumptie van bonen en andere peulvruchten is een gangbaar voedingsproduct in veel landen met de langste levensverwachting. Noteer hier de opmerkingen die we maakten ivm de bereiding in het laatste nummer van Natuurstemmingen (Wat schaft de V-pot?). Bonen zijn rijk aan resistent zetmeel en vezels, die de groei van een gezond darmmicrobioom bevorderen en darmkanker helpen voorkomen. Bonen zijn qua voedingswaarde waardevol, een voedsel met een lage glycemische lading, dat helpt om cholesterol en bloeddruk onder controle te houden.

Blootstelling aan kankerverwekkende en pro-inflammatoire bestanddelen: het eten van een kleine hoeveelheid vlees, eieren of zuivelproducten, ongeveer twee porties (x 100 gr) per week, is waarschijnlijk verwaarloosbaar voor je gezondheid. Het eten van dierlijke producten is echter altijd een risico. Naast dierlijke eiwitten bevat vlees carcinogenen, zoals nitrosamines (meestal in vleeswaren) en heterocyclische amines (gevormd in alle soorten vlees, inclusief gevogelte en vis tijdens het koken). Haem-ijzer uit vlees is een oxidant dat zich in de loop van de tijd in het lichaam ophoopt en overtollig bijdraagt ​​aan hartziekten en dementie. Carnitine, choline en arachidonzuur zijn pro-inflammatoir en dragen bij aan hart- en vaatziekten en kanker. Groeibevorderende hormonen die aan de veestapel worden gegeven, zijn aanwezig in dierlijk voedsel, wat mogelijk leidt tot hormoonverstorende effecten bij diegenen die deze producten eten. Het is ook vermeldenswaard dat persistente organische verontreinigende stoffen, zoals DDT, PCB’s en dioxine, resistent zijn tegen afbraak en zich ophopen in het vetweefsel van dieren. Dierlijk voedsel is onze belangrijkste bron van blootstelling aan deze verontreinigende stoffen.

Op basis van deze informatie is het duidelijk dat het kiezen van maaltijden met dierlijke producten en het elimineren van andere, gezondere opties – bonen, noten, fruit en groenten – een ruïnerende weg is. Een Paleo-dieet vermindert de beschermende antioxidanten en verhoogt de impact van ontsteking bevorderende stoffen. Hoewel dergelijke diëten op korte termijn succesvol kunnen zijn om gewicht te verliezen, omdat ze geraffineerde granen en suikers evenals verwerkt voedsel schrappen, zijn ze op lange termijn niet duurzaam of gezond.

De lange termijn gezonde voeding

De enige succesvolle, lange termijn-oplossing voor het bereiken van aanzienlijk en permanent gewichtsverlies is door middel van een voedingswijze die de meeste calorieën uit natuurlijke plantaardige bronnen haalt en slechts een kleine hoeveelheid uit dierlijke producten. Hele plantaardige voedingsmiddelen verhogen IGF-1 niet, bevorderen geen ontstekingen en zijn rijk aan levensverlengende fytochemicaliën die de reparatiemechanismen van het lichaam voeden. Noteer dat hier sprake is van hele (volwaardige) voeding, geen gefragmenteerde. Om succesvol te zijn, moeten daar ook de geïsoleerde vetten aan toegevoegd worden. Vetten zouden per definitie moeten beperkt worden tot maximaal 15% van het totaal aantal calorieën. 

Om gezond te worden, gezond te zijn en gezond te blijven, moet je dieet voornamelijk bestaan uit groenten, fruit, noten en zaden en traditioneel bereide peulvruchten (en glutenvrije granen). 

Beperk de hoeveelheid vlees, vis, eieren en zuivelproducten (als je er al neemt) tot minder dan 10 procent van je totale calorie-inname, en bij voorkeur minder dan 5 procent, en blijf uit de buurt van suikers en verwerkt voedsel. Leg de nadruk op het eten van de meest gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen, op basis van hun nutriëntendichtheid en antikankerpotentieel.

De gezondste manier om te eten gebruikt liberale hoeveelheden rauwe en gekookte bladgroente, kruisbloemige en kleurrijke groenten, een verscheidenheid aan vruchten, sommige volwaardige volle granen, evenals rauwe noten en zaden. Daar heb je het recept tegen overtollig gewicht, terwijl ook type 2 diabetes, hartziekten, osteoporose, kanker, beroerte, dementie, artritis, migraine en acne worden afgeweerd.

Zie ook de andere artikels over het risico van een voeding met teveel eiwitten. Noteer dat de meest nefaste toxines ontstaan uit bijproducten van de eiwit-stofwisseling. Om die reden worden proteolytische enzymen gebruikt om te detoxen. Proberen paleo op een plantaardige manier vorm te geven, botst op andere problemen. Noten, zaden, pitten, granen, bonen… zouden altijd maar een beperkte toevoeging aan een fruit-groentevoeding moeten zijn. Dat eiwitten kracht geven, zou voor altijd uit onze gedachten moeten verdwijnen. Eiwitten moeten de juiste plaats innemen in de voeding, maar de werkelijkheid is, dat als mensen een gevarieerde plantaardige voeding gebruiken, eiwitten nooit een probleem vormen.

2 gedachtes over “Geen ruimte voor paleo

 1. Elke Zoontjens

  Hallo Stefaan,
  Was een beetje teleurgesteld door hetgeen je geschreven hebt over Paleo,
  Afgelopen maart 2017 kreeg ik een acute kwikvergiftiging vanwege het wegvallen van glazuur aan een grote kies die gevuld was met amalgaam.
  De volgende dag kon ik niet meer lopen en kreeg tussen maart 2017 en oktober 2017 vreselijke pijnen over heel mijn lichaam. Kon niet meer lopen ,me aankleden,fietsen,autorijden. Iedere beweging was huilen van de pijn. Diagnose POLYMYALGIA RHEUMATICA.de enige optie was prednison.! Daar ik nooit medicatie neem heb ik ook dit geweigerd.ik las het boek van Terry Wahls. Zij is arts en heeft zichzelf genezen met het AUTOIMMUUN DIEET .en genas van M.S.
  Omdat zij heel veel vlees at en ik dat zelden deed stond mij dit dieet tegen .
  Daarna het boek AUTOIMMUNE SOLUTION van DR. AMY MYERS gelezen . Zij leed aan schildklier AUTO imm. En haar vader had spierreuma.
  Haar eetregime bestond ook uit vlees van grasgevoerde runderen maar veel minder. Pas toen ik las WAAROM vlees moest ben ik overstag Het belangrijke was de aminozuren die het immuunsysteem verwoesten. Al na de eerste dag voelde ik verbetering. En na 3 weken was ik totaal van de pijn af en functioneerde ik weer normaal.
  Prednison maakt niet beter. Deze leefwijze wel! Dat wil overigens niet zeggen dat ik altijd vlees eet want ook ik hou van dieren maar in dit specifieke geval ging het om MIJN gezondheid en dus week ik af van mijn principes.
  U bent in mijn ogen een Wijs man en ik geniet altijd van uwk schrijven .maar hier is meer nazoekwerk nodig. Daarbij ..in de bijbel at men ook vlees De priesters deden niet anders eln vaak werd er een rund geslacht als men bezoek kreeg. Bij de uittocht uit Egypte moest men bloed op de kozijnen smeren en het hele lam moest worden opgegeten. Vriendelijke groet Elke Zoontjens

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s