Zonder ontbijt beter af

Ontbijt overslaan, minder dramatisch dan wordt voorgesteld

Er werd ons altijd verteld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is . “Eet ontbijt als een koning, lunch als een prins en diner als een bedelman.” Een oud gezegde dat iedereen waarschijnlijk al gehoord heeft. 

De waarheid is echter dat het grootste deel van de menselijke geschiedenis, bij mensen van alle culturen er typisch maar 2 maaltijden per dag gegeten werden: een middag- en avondmaal, of soms ontbijt, middagmaal en een licht avondmaal. Ze hebben het zo gedaan en hadden een goede gezondheid. De oude Romeinen aten een vroeg ontbijt, een zeer lichte lunch en een groot avondmaal. 

In de meeste andere voorbeelden in de geschiedenis zie je vaak dat mensen gewoonlijk maar twee grote maaltijden per dag hadden. Vele mensen geloven dat dit het lichaam de tijd geeft om de maaltijden die je eet beter te verteren en het minder stress op je lichaam zet. Dat is ook wat Abramowski beschrijft in zijn boek Fruit kan je genezen. Het lichaam heeft behoefte aan 14-16 uur zonder voeding.

Het woord “ontbijt” in het Frans “déjeuner” betekent in feite ” stoppen met vasten” maar het betekent eigenlijk het middagmaal, want dat was wanneer de mensen hun eerste maaltijd aten (en stopten met vasten). Toen de Fransen een beetje welvarender begonnen te worden, begonnen ze ook met een kleinigheid te eten in de ochtend en ze noemden het “petit déjeuner”.

Eten op regelmatige tijden is belangrijk, maar het ontbijt overslaan – of een andere maaltijd – heeft niet die verschrikkelijke consequenties zoals ons soms wordt voorgesteld. Mijn idee is dat de campagne voor het ontbijt een onderdeel is van een commercieel plan. Als je erin slaagt om mensen al van ’s morgens aan het eten (van commercieel en niet verzadigend voedsel) te krijgen, weet je dat je ze voor de rest van de dag gevangen houdt, want dat veroorzaakt hongerpijnen en daarmee loopt niemand graag rond.

Hoe mensen hun maaltijden ook plannen in de dag, is onderhevig aan persoonlijke voorkeur en dagindeling. Maar elke maaltijd kan een goede maaltijd zijn. In ieder geval is het goed om te leren luisteren naar het lichaam. Eén van de dingen die hierbij belangrijk zijn is honger te leren onderscheiden van eetlust en hongerpijnen. Om die reden was het advies van Mosséri, om niet te eten binnen het uur na het ontwaken, maar gewoon af te wachten en je te concentreren op je bezigheden. Hij noemde dit het “Primitief Ontbijt”. Echte honger verdwijnt niet – eetlust en hongerpijnen kunnen dat wel.

En als je dan toe bent aan een ontbijt, vind je in Alternatief Ontbijt, zeker een optie die bij je past !

Alternatief ontbijt is een onderdeel van de serie Gezondheidsgidsen. Er zijn nog 8 complete series (12 boekjes) voor de prijs van 100 euro. Alternatief Ontbijt kost 10 euro + verzendkosten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s