Voorzorgkunde ipv Geneeskunde

Dit is de verdeling van de middelen in Vlaanderen. 2 % gaat naar preventie. Volgens Dokter Sam Proesmans zou dit 4% moeten worden. Maar wat bedoelt Dr Proesmans daarmee? Moet er nog administratie en controle komen op Vaccinatie, Screenings ifv borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker? Want dat is waar die 2% vandaag de dag grotendeels voor gebruikt wordt. Maar dat is geen preventie. Preventie is promotie van gezondheidsondersteunende acties op het vlak van voeding en levensstijl en het benoemen van de factoren die de basis leggen voor ziekte.

Zorg en Gezondheid beschikt jaarlijks over ongeveer 3,85 miljard euro. Die middelen gebruikt het voor haar primaire doelstellingen: zorg en bescherming bieden aan Vlamingen. Onder het luik zorg worden verschillende voorzieningen gesubsidieerd, gaande van ouderenzorg tot geestelijke gezondheidszorg.

Eén van de voorbeelden die Dr Proesmans gebruikt, is de zorg voor een schonere lucht, het afwenden van de dreiging van de klimaatverandering. Dat zijn mooie ideeën. Maar er is veel meer nodig. Dat begint met het kijken naar het eigen bord. De rest is “de kers op de smoothie”.

Alleen maar het roken stop zetten is niet genoeg. De WHO bloklettert : “Bereid vlees staat schouder aan schouder met roken als oorzaak van kanker.” Op die manier zet de VN ham, worsten, en andere vleesproducten, naast sigaretten, alcohol, asbest en arsenicum.

Het rapport van de WHO’s International Agency for Research on Cancer stelde dat eivoldoende evidentie is om bereide vleesproducten te klasseren bij de Groep 1-carcinogenen, in de eerste plaats omwille van de relatie met darmkanker. Rood vlees wordt in Groep 2A gezet als “‘waarschijnlijk carcinogeen voor mensen.” Het eten van rood vlees wordt gerelateerd aan pancreas en prostaatkanker – volgens de IARC.

De IARC-experten concludeerden dat het dagelijks eten van elke  50-gram portie bereid vlees het risico op colorectale kanker met 18% doet toenemen.

“Voor het individu is het risico op het ontwikkelen van colorectale kanker vanwege de consumptie van bewerkt vlees klein, maar dit risico neemt toe met de hoeveelheid vlees die wordt geconsumeerd”, aldus dr. Kurt Straif, hoofd van het IARC-monografieënprogramma. “Gezien het grote aantal mensen dat verwerkt vlees consumeert, is de wereldwijde invloed op de incidentie van kanker van belang voor de volksgezondheid.”

Het besluit van het IARC, na een jaar van beraadslagingen door internationale wetenschappers, zal worden verwelkomd door kankeronderzoekers, maar het heeft onmiddellijke en heftige reactie teweeggebracht van de kant van de industrie en van de wetenschappers die erdoor worden gefinancierd, die elke vergelijking tussen sigaretten en vlees afwezen.

Dat scenario hebben we ook ins ons land gezien. Toen dit rapport anderhalf jaar geleden werd gepresenteerd, trok het alle media-aandacht. Maar het was een storm in een glas water, die geluwd werd toen de industrie reageerde.  Dus hoe kan er op zo’n manier ooit aan Preventie worden gedaan, terwijl alle belangen zich door elkaar slingeren : werkgelegenheid-industrie-media-onderzoekers… In feite hebben we niet nog meer onderzoek nodig. We hebben niet nog zoveel miljoenen pagina’s rapporten en conclusies nodig die alles nog eens van alle kanten bekijken. Wat we nodig hebben zijn dokters, die geen dokter meer willen zijn, maar leraars, begeleiders, coaches om mensen aan te moedigen, te corrigeren, te helpen om de natuurlijke wegen naar gezondheid te bewandelen.

Dokter Sam Proesmans is nog jong en kan nog veel leren. Ik wens hem van harte toe, dat hij ook de moed heeft om dat traject te doorspitten, en dan op de bres te springen voor schonere lucht, zuivere voeding (met alles wat dat inhoudt, want dat houdt niet op bij bio en het vervangen van dierlijk naar plantaardig), rust, beweging en alles wat de gezondheid bevordert.  Dan zal hij een compleet concept hebben – wat al 170 jaar bekend is onder de naam Natuurlijke Hygiëne. Dat kan niet gepatenteerd worden, er zijn geen titels aan verbonden, het is nederig vaststellen dat elke mens aan dezelfde levenswetten onderworpen is. Men kan ze accepteren en het beste uit het leven halen; of experimenteren en het kostbaarste bezit in gevaar brengen. Gezondheidszorg is de gevaren kennen en vermijden – liefst voor de gevolgen onomkeerbaar zijn. 

Wetenschappers zijn geneigd hun gezichtsveld te versmallen. Daardoor weten ze vaak niet meer waarmee ze eigenlijk bezig zijn. Echte wetenschap kan alleen bestaan wanneer het gezichtsveld op maximale breedte wordt opengezet – ook als men studie maakt van een klein onderdeel. 

NatuurStemmingen nr 195 is klaar en werd in druk gezet. Ben je abonnee? Dan mag je het begin juni verwachten. Het is een brochure over het niet-rauwe gedeelte van de voeding, met veel suggesties en recepten.  Het abonnement op NatuurStemmingen 2019 (4 nummers) kost : B: 20 euro / NL-EU : 25 euro, te betalen op rekening van Groene Dag voor 30 mei. (Laattijdige betalingen, krijgen de nummers nagezonden in september.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s