Epsom in de tuin

Behalve het gebruik van magnesium inwendig, heeft Epsom zout ook waardevolle toepassingen in de tuin.

Magnesium is een voedingsstof die planten gebruiken in verschillende stadia van hun groeiproces

Waarschijnlijk de belangrijkste rol die magnesium speelt in de ontwikkeling van planten, is de chlorofylproductie. Chlorofyl, dat licht absorbeert en verandert in chemische energie in een proces genaamd fotosynthese, vertrouwt op magnesium. Magnesium vormt de kern van het chlorofylmolecuul.

Magnesium is ook nodig voor het maken van plantensuikers, de vorming van zetmelen in de plant, olie- en vetvorming en de opname van andere voedingsstoffen, naast andere belangrijke processen. Planten hebben voldoende hoeveelheden magnesium nodig om goed te groeien en normaal vruchten en zaden te produceren.

Epsom-zouten, ook gekend als bitterzout, Engels zout of magnesiumsulfaat, kunnen worden gebruikt om magnesium te geven wanneer de bodem verarmd is aan deze voedingsstof. Het mag echter niet worden gebruikt als de grond niet magnesiumarm is, omdat te veel magnesium een ​​mineraal onevenwicht kan veroorzaken en de opname van andere voedingsstoffen beïnvloedt.

Heeft uw tuin magnesium nodig?

Je kunt een grondtest voor magnesium doen, maar dit geeft je misschien niet een heel duidelijk beeld van de magnesiumbehoeften van je planten, omdat een aantal variabelen de adequate opname van magnesium uit de bodem kan beïnvloeden, zelfs als er voldoende magnesium lijkt te zijn in de grond. Zure grond kan bijvoorbeeld de beschikbaarheid van magnesium belemmeren. Hoge kalium- of calciumgehaltes, of koele bodems kunnen ook voorkomen dat planten voldoende magnesium krijgen, zelfs wanneer het niveau van de bodem toereikend lijkt. Omdat magnesium beter oplost in warm water, hebben koele kustbodems meer kans op minder opgelost magnesium voor planten.

Bodems die zuur, licht en ziltig zijn, of zanderig, hebben meer kans op een tekort aan magnesium, omdat magnesium oplost in water en kan worden uitgeloogd in dit soort bodems. Om deze reden hebben kusttuinen die zware regenval ontvangen, meer kans op magnesiumarme bodems.

Omdat magnesium deel uitmaakt van het chlorofylmolecuul dat planten hun groene kleur geeft, zorgt een tekort aan dit mineraal ervoor dat planten hun groen verliezen. Planten zien er bleek uit. U merkt mogelijk eerst een bleekheid tussen de hoofdaders op oudere plantenbladeren. Zonder voldoende chlorofylproductie worden andere pigmenten in de bladeren merkbaar. Bladeren kunnen er geel uitzien, maar rood, paars en andere pigmenten kunnen ook zichtbaar zijn.iii

Sommige planten hebben meer magnesium nodig dan andere. Citrusplanten hebben mogelijk grotere hoeveelheden magnesium nodig.iv Appelen kunnen hun bladeren voortijdig laten vallen en vruchten ontwikkelen mogelijk niet goed als de bomen magnesiumarm zijn. Magnesium wordt ook gebruikt om het groen van gazons en struiken te verbeteren. Het als spray aangebrachte zout van Epsom kan ook het rijpen van sommige soorten fruit en groenten versnellen. Sommige gewassen bevatten waarschijnlijk magnesiumgebrek en daarom is de kans groot dat Epsom zout waardevolle toepassingen kent in de teelt van bieten, broccoli, kool, bloemkool, selderij, coniferen, maïs, komkommer, aubergine, sla, ui, peper, aardappelen, pompoen, spinazie, squash, tomaat en watermeloen.

Planten kweken met Epsom-zout

Rozen kunnen meer stokken en donkerder gebladerte produceren als ze Epsom-zout krijgen. Werk ½ kopje epsom zout in de grond rond elke roos vroeg in de lente voor de knoppen openen en opnieuw in de herfst voordat de bladeren vallen. Wanneer de bladeren in de lente opengaan, meng een eetlepel Epsom-zout in een liter water en spuit op de bladeren. Breng de spray opnieuw aan wanneer rozen beginnen te bloeien.

Het aanbrengen van Epsom-zout op tomaten en paprika’s kan de vruchtzetting verbeteren en planten produceren die groener en bossiger zijn. Meng een eetlepel Epsom-zout rond de basis van planten wanneer ze buiten in de kas worden getransplanteerd. Of u kunt een oplossing van één eetlepel Epsom-zout in een liter water mengen en dit op bladeren spuiten bij overplanting, eerste bloei en fruitset.ix

Magnesium voor uw planten en u

Door te zorgen dat planten voldoende hoeveelheden magnesium bevatten, verbetert u niet alleen het uiterlijk en de gezondheid van uw planten, maar verhoogt u ook de voedingswaarde van groenten en fruit voor uw tafel. Leer tekenen van magnesiumtekort herkennen en breng Epsom-zout aan zoals beschreven. Houd er echter rekening mee dat het aanbrengen van te veel Epsom-zout kan leiden tot andere tekorten aan voedingsstoffen.

Zwavelgebrek

Zwavel is ook een belangrijke voedingsstof voor planten, nodig voor plantengroei en de productie van vitaminen, eiwitten en enzymen. Voldoende hoeveelheden zwavel voor uw groenten, zorgt ervoor dat u een hoog niveau van deze voedingsstoffen krijgt als u de groenten eet die u hebt gegroeid. Zwavel is een belangrijke gezondheidsbevorderende component van uien, knoflook en kruisbloemige groenten zoals broccoli en kool. Het is de zwavelcomponent in deze planten die uien en knoflook hun krachtig aroma bezorgt. En de zwavelcomponent van broccoli geeft broccoli spruiten hun krachtige kankerbestrijdende eigenschappen.

Vanwege recente verminderingen in industriële zwaveldioxide-emissies, verminderd gebruik van zwavelhoudende meststoffen en intensieve teeltmethoden, kan er minder zwavel in de grond zitten en kunnen planten tekortschieten. Planten met vergeling tussen aderen in jonge bladeren is een teken van zwaveldeficiëntie. Dit is anders dan stikstof- en magnesiumtekorten die geel worden in oudere bladeren. Probeer Epsom-zout toe te passen als een spray op bladeren (één eetlepel opgelost in één liter water) voor planten met zwaveldeficiëntie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s