Extreem

Extreem

Deze cartoon vormde onlangs de opener in een voorstelling over natuurlijke gezondheid en in al de jaren dat ik met mensen heb gewerkt, en geprobeerd heb om mensen de weg van de plantaardige voeding op te krijgen, moet ik jammer genoeg bekennen dat het de trieste realiteit is. 

Ik had trouwens een analoog gesprek met een kennis  diezelfde dag, en we hebben bedenkingen gemaakt bij deze cartoon. Zelfs al zit er wat humor in, is dit op de keeper beschouwd verre van lachwekkend. Het is tragisch!

Waarom lijkt het dat complexe en risicovolle medische procedures (in dit geval een hartoperatie met al zijn risico’s) minder extreem lijken dan het eten van een voeding die vol is van kleurrijke groenten en fruit, bladgroenten, noten en zaden, peulvruchten en volle granen?

De standaard voedingswijze is wat echt extreem is. Als mensen hun body vullen met gifstoffen, hormonen, chemicaliën, geraffineerde suikers, zouten en met goedkeuring van de gezondheidsinspectie verhitte oliën en vetten, en verwachten gezond te blijven … Dat is extreem naïef. Waarschijnlijk heb je meer geluk bij de loterij waar dan toch af en toe nog een gelukkige winnaar te bespeuren valt.

De waarheid is dat we in een cultuur leven waarin we verwachten te kunnen doen wat we willen en overtuigd zijn dat een arts of een medicijntje ons op de been zal houden. Ik zeg dat niet om iemand te doen blozen. Het is wat ons is ingebakken sinds we nog in de wieg lagen. Zelfs de mensen en instanties die het publiek moeten voorlichten, spelen het spel mee met de industrie. Het is OK als er geen bacteriën zijn en alles clean is. Voor de rest bereken je het met de eiwitten, koolhydraten en vetten. Houd de calorieën onder controle… Het is zo simpel ! Of toch niet? 

Voorzichtig wordt, met de lippen op elkaar gepreveld, dat het toch wijs is om minstens vijf stukken fruit en groenten te eten. Waar is de goede intentie van de “FiftyFive – Stay Alive” actie, waar het objectief was om mensen aan te sporen om hun 55 ounces per dag te eten (bijna 1500 gram) fruit en groenten. Dat is gedurfder en dichter bij de behoefte van het lichaam en voorkomt dat mensen teveel voedingsloos geconcentreerd voedsel eten.

We weten dat de voeding die we eten een grote impact heeft op onze gezondheid. En we weten dat gezond eten ons voedt met de voedingsstoffen die we nodig hebben om ons goed te voelen, er geweldig uit te zien en ons te beschermen tegen ziektes. Een kennis van ons vroeg aan zijn dokter of hij iets moest veranderen aan zijn  voeding. “In het geheel niet. Eet gevarieerd en met mate. Meer kan je niet doen”, was het antwoord. Maar wat is “gevarieerd” en “met mate”? Gevarieerd – De hele dierenwereld moet zich geweldig bezondigen, want zowat ieder dier eet zeer eenzijdig…

Verandering is moeilijk. Weten en doen zijn twee verschillende dingen. En er is de overtuiging dat het eten van een puur plantaardige voeding echt moeilijk is en betekent dat je jezelf berooft van het voedsel waar je van houdt. Het zit tussen de oren.

Hoewel het wel wat inspanning kost … gaat het vooral om wat er in dat hoofdje omgaat. Als je de de diepe overtuiging hebt dat plantaardig voedsel je energie geeft, je geest voedt en je gezondheid beschermt, zal je jezelf ertoe bewegen om het te eten.

Ook, als je in gedachten houdt dat bewerkte voedingsmiddelen verteringsproblemen, gewichtstoename, bloedsuikeronevenwicht… veroorzaken en je ziekterisico vergroten … zal je twee keer nadenken voordat je ze eet.

Groene Dag, moeilijke mensen…

Zolang het hart, de voorkeur en de smaak in conflict zijn met wat goed is voor je lichaam en voor je gezondheid, is het mogelijk dat het een hopeloos gevecht lijkt. Zeker als je erop aangesproken wordt door vrienden, familie, collega’s die het ook allemaal niks vinden en een paar dokters of onderzoekers of experten citeren die het allemaal een hype of overdreven vinden, krijg je waarschijnlijk weinig aanmoediging, terwijl je overtuiging en motivatie zelf zwak is. 

Nee, al die jaren was het ook voor Groene Dag geen gemakkelijke materie om aan het publiek verkocht te krijgen. Mensen konden het begrijpen. Ze konden de logica volgen, soms een eindje meegaan, maar we voelden dat de kloof tussen hun voedingsgewoonten en het ideaal te groot was. Zelfs toen we uitpakten met de stelling “dat iedereen IETS kan doen”, waren er gemakkelijker wegen dan Groene Dag die het allemaal samenvatte… Niet roken, geen alcohol, geen suiker, het beperken van granen, geen zuivel, zelf je potje klaarmaken in plaats van industrievoeding, meer groenten en fruit… maak daar eens je keuze uit, terwijl mensen alleen maar op zoek zijn naar een goede remedie – maar niet toxisch – waarmee ze weer een paar maanden verder komen en dan zien we wel verder. 

Veel mensen vertellen me nochtans dat er vandaag de dag zoveel belangstelling is voor gezondheid, voor natuurlijke voeding… dat het zo ‘in’ is. Maar daarentegen zie ik dat de voedselproductie van een plantaardige voeding geen concurrentie verwacht…

Nee, je hoort me niet klagen. Ik vind het alleen spijtig voor al die mensen die zo in de ban zijn van hun verslavingen, dat ze niet door hebben hoe ze hadden kunnen genieten van fantastisch heerlijk eten, zonder uren in de keuken door te brengen, terwijl op een plantaardige voeding!

Er zijn zoveel echt smakelijke gemakkelijke recepten, en het verbaast me hoeveel verschillende maaltijden je kunt eten met dezelfde eenvoudige ingrediënten. 

Groene Dag wil je helpen om geweldig, gezond voedsel te eten zonder veel tijd of geld te spenderen. De tools om je gezondheid te maximaliseren en de meest smakelijke alternatieven te vinden die veel hunkeringen overbodig maken, vind je in onze serie Receptenkaarten. 75 kaarten met twee of meer recepten – overwegend rauw – geven je een schat aan ideeën voor je groene avontuur. 

Groene Dag heeft nog meer publicaties met recepten, bijvoorbeeld : 

> gezondheidsgids Alternatief Ontbijt

> gezondheidsgids Smoothies uit alle Windstreken

> gezondheidsgids Het Wilde Groenten Gezondheidsboek

> gezondheidsgids Het 4 Seizoenen Fruitboek

> gezondheidsgids Het Puur Soepen receptenboek

> gezondheidsgids Melk Zonder Melk : zeuivelvrije recepten

> gezondheidsgids Het Puur Salades Receptenboek

> Receptenbundels : “Het beste uit de Rauwkostkeuken”

– Fruitrecepten ( voor Vitaliteit en energie)

– Groentenrecepten (Sappen, Soepen, Sauzen en Salades)

– Noten, Zaden, Pitten

Vertrouwen

Een gedachte over “Extreem

  1. suzanne

    Beste Stefaan, Je Nieuwe brief van 14 april 2019, met het humor prentje voor een open hart operatie, vind ik heel aansprekelijk. Deze prent gaan veel mensen bekijken en dit gaan ze zeker lezen. Humor blijft lang in gedachten. Zeer goed initiatief, ik stuur het door naar al mijn mail adressen. Dank u. Suzanne.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s