Aardappels zijn Gezond

aardappel1Nadat de nieuwsbrief v, waarin het Dossier Ontstekingen en infectieziekten (en pijnbestrijding) werd aangekondigd, reageerde Luc met de opmerking : “Ik hoop dat er iets bij staat over waarom de nachtschaden ontstekingen zouden bevorderen, want daar heb ik tot nu toe geen zinnige verklaring voor gevonden.

Ik heb daar toen geen antwoord op gegeven, en was daarom verbaasd dat Luc me een nieuwe mail stuurde met een artikel dat in “Metro” verscheen,

Het gaat over de Australiër Andrew Taylor die dankzij “een speciaal dieet” 50 kilo gewicht verloor. Een jaar lang at hij enkel aardappelen.

Jaren kampte Taylor met een eetverslaving. Hij dronk liters frisdrank en at bijna enkel vettige dingen als gefrituurde snacks, roomijs en pizza. De Australiër besefte dat hij drastische maatregelen moest nemen. Daarom besloot hij een jaar lang enkel aardappelen te eten.

“Aardappelen bevatten alles wat een mens nodig heeft”, verklaart hij zijn keuze. “Er zitten misschien wel veel koolhydraten in, maar de groente barst van proteïne, vet, vezels, vitamine C en ijzer.”

Ondanks de bezorgdheden van voedingsdeskundigen blijkt de methode te werken. Op een jaar tijd ging hij van 152 naar 99 kilogram en voelt zich gezonder dan ooit. “Wat ik gedaan heb, is extreem, maar een lichaam van 152 kilogram is dat ook. Dat vraagt om drastische maatregelen.”
Bedankt Luc, want dat zegt waarop het staat. Elke dag aardappelen – het artikel zegt niet hoeveel. Maar tot aan de aardappelplaag, waren de aardappels van de Ieren “gerantsoeneerd” op 3 kg per dag… en Taylor noch de Ieren kregen daar ontstekingen van. Nu weet ik ook wel dat aardappels in een slecht daglicht komen te staan, want “ze hebben een te hoge glycemische index”. Dan vraag ik me werkelijk af, waarover ze het hebben… is dat goed of slecht? Het is trouwens niet het enige voorbeeld dat ik kan geven. Nog “extremer” is de vrouw die in het nieuws kwam omdat ze zes jaar lang niets anders dan aardappels had gegeten, omdat ze niets meer verdroeg en een allergie had aan alles. Op advies van haar dokter begon ze aan een eliminatiedieet en testte gedurende een heel jaar uit wat haar lichaam kon accepteren. Dat was een hele opdracht voor iemand die buitengewoon voorzichtig moest zijn, die nog nauwelijks iets kon aanraken of in de omgeving kon komen van iets dat schade toebracht. Na één jaar kwam ze tot de ontdekking dat ze wèl aardappels kon eten – zoveel als ze wou… en gaandeweg verdwenen haar symptomen : allergie, huidproblemen, ontstekingen, luchtwegenproblemen, functiestoornissen, hartproblemen, irritatie, hypersensibiliteit, spierpijnen en pijnen in het algemeen, om zeer voorzichtig een normaler leven te hebben, waarin contact met andere mensen weer mogelijk werd, waardoor onbeschermd buiten de deur komen weer kon. Na zes jaar werd ze benaderd door een journalist die op de hoogte was gebracht van dit “curieuze fenomeen”. Nadat deze haar allerlei vragen had gesteld, merkte deze schamper op : “maar dat is toch zeer eenzijdig en daar moet je toch tekorten van krijgen en ziek van worden…” waarop de dame zei “ik wou dat ik wat meer variatie in mijn voeding kon brengen, dan wat gepureerde aardappels, en in de schil gekookte aardappels… maar één ding weet ik, ik was ziek en had geen hoop meer op een beter leven, maar nu heb ik weer energie, ik heb geen pijn, geen ander ongemak dan dat ik me aan mijn voeding moet houden… Wat kon ik nog beter wensen?”
Dus, als ik hoor over de relatie tussen ontsteking en het eten van groenten uit de nachtschade-familie, ben ik zeer op mijn hoede. Niet dat de nachtschadefamilie geheel te vertrouwen is, want daar zitten zeer giftige planten bij, maar we moeten weten waarover we praten : over tomaten, aardappels, paprika, aubergine… in ieder geval het eetbare gedeelte van die planten.
Wie heeft dat trouwens bedacht dat er een relatie is tussen de nachtschadefamilie en ontsteking? Was het iemand die na een rijk gevulde spaghettischotel met tomatensaus, vlees en kaas, een opstoot van reuma kreeg? Wat was het dan? De nefaste combinatie, of was er een zondebok nodig en wat beter dan de tomaten kon daarvoor doorgaan?
Van aardappels wordt men dik… is een andere opmerking… Van de aardappels, of van de saus?
Al meer dan 10 jaar denk ik eraan om nog iets te doen met het prachtige artikel van Prof. Walter Veith : “Aardappels zijn gezond”. Er zijn duizenden andere voedingsproducten, verminkt door de industrie, die kanttekeningen behoeven – zeker als het over ontsteking gaat.

In de natuurgeneeskunde werkt rauw aardappelsap vochtafdrijvend en verzachtend tegen krampen. De ontzurende werking van dergelijk sap is ook bekend.  Aardappelmeel helpt tegen zweren en bevordert de wondgenezing.

Vitamine C, eiwitten en jodium blijven beter bewaard bij in de schil gekookte aardappelen. Uiteraard kan je enkel niet chemisch behandelde aardappels in de schil koken.

Tip : koop nooit behandelde aardappelen. Een heel jaar gif eten om te voorkomen dat de aardappels in maart-april uitlopen… er zijn gezondere dingen te bedenken !

Schil je aardappels toch? Weet dan dat het vitaminerijke kookvocht vitamine C en B en uitgeloogde mineralen bevat. Gebruik het daarom in een soepje of drink het kookvocht als een bouillon.

2 gedachtes over “Aardappels zijn Gezond

 1. elsdenijs

  Beste Stefaan,
  Ik ben je magazine over sappen aan het lezen en wou je volgende vragen:
  -als je het hebt over selder is er dan een verschil tussen groene en witte selder?
  -bij tomaat schrijf je niet samen te eten met koolhydraten en suikers.
  gelden als koolhydraten dan ook groenten zoals : aardappels , wortelen..?
  -glutenvrije granen : boekweit , quinoa en gekiemde boekweit?
  -kikkererwten?
  – suikers : bv. dadels?

  Like

  1. Zeker, Als het gaat om sappen, gaat het altijd over bleekselderij. Diepgroene soepselder kan ook, maar kan best worden verdund met bv wortelsap of appelsap. Over voedselcombinaties maak ik binnenkort een ander artikel.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s