Wilde Groenten

Om meer te weten over de “authentieke” groenten, d.w.z. groenten zoals zij door de natuur worden aangeboden en die niet het voorwerp zijn geweest van manipulatie, lees onze gezondheidsgids “WILDE GROENTEN”.

Hierna volgen enkele populaire bereidingen die iedereen kan maken. Voor maximale kwaliteit, zorg ervoor dat je de kruiden en andere ingrediënten zoveel mogelijk RAUW laat. Elke bereiding waarbij de temperatuur de 50°C niet overschrijdt, beantwoordt hieraan.

Wilde Groentesoep, goed in het voorjaar… voor alle seizoenen

Afhankelijk van de technische mogelijkheden van je keukeninstrumenten, is het mogelijk om een volledig rauwe soep te maken, en is het volgen van de verder beschreven stappen niet nodig. Wij hebben de voorbije veertig jaar een paar duizend maal een puur rauwe soep gemaakt, of een soep waarvan minstens 80 % van de ingrediënten rauw was. Hoogstens gebruikten we eens een gestoomde aardappel, wat gestoomde pompoen of courgette of broccoli om de soep te binden.

In soep kan je veel wilde groenten verwerken, maar brandnetel blijft het meest populair. Voorwaarde voor de brandnetel is dat hij extra fijn moet gemixt worden. Een handmolentje om peterselie mee te versnipperen volstaat niet. Onvoldoende verfijnde brandneteldeeltjes (zelfs jonge blaadjes) kunnen aanleiding geven tot irritatie. Dat doe je één keer, en dan gedaan… En dat zou jammer zijn, want we hadden liefst gezien dat je dit elke dag herhaalt.

Mix de brandnetels fijn tot een gladde puree en voeg toe aan eender welke soepbasis. Is de brandnetelmoes te vezelig of heb je een probleem om het naar binnen te krijgen? Pers dan de brandnetelmoes uit in een perszak (fijnmazige stof die de pulp weerhoudt) en gebruik het sap in soepen, sauzen of drink het zo uit. (Sap van brandnetel met appel is een heerlijk sap!)

Enkele voorbeelden van de soepbasis :

WORTELSOEPBASIS (wortelsap met avocado) + brandnetelmoes of -sap of + peterselie (versnipperd) of + daslook (versnipperd)

> PREISOEPBASIS (prei gestoomd + rauwe selderijstengels, kruiden, groentebouillon…) + brandnetel of + peterselie of + daslookblad

> NEUTRALE SOEPBASIS + brandnetels of + daslook-blad of + kervel (of Roomse kervel) of + tuin- of waterkers of + een boeket van wilde kruiden zoals muur, daslook, weegbree, hondsdraf, enz …

Het is even wennen aan de ongewone smaak van wilde groenten / kruiden. Kruiden hebben een sterk aroma, dat we in andere groenten niet aantreffen. Natuurlijk speelt de HOEVEELHEID kruiden die men gebruikt een rol in de smaak van het uiteindelijke resultaat. Zoals men gewoonlijk peterselie gebruikt voor de verfraaiing van gerechten, zo kan men eigenlijk ieder kruid gebruiken zonder te hinderen. Wij willen liefst een beetje vèrder gaan. Bij een kruidensoep dienen de kruiden een hoofdingrediënt te zijn en niet zomaar een schoonheidstoefje, en dienen naar verhouding goed vertegenwoordigd te zijn. Als regel nemen wij tussen de 80 à 200 gr. kruiden per bereiding. (voor 4 personen)

Brandnetelsoep met Avocado

Benodigdheden :

– 0,5 liter zuiver water

– 5 witte selderstelen

– 2 jonge wortels

– 1 à 2 avocado’s

– 1 eetlepel groentebouillon

– Kruiden : tijm en laurier

– (sap van) 100 à 200 gr. verse, frisgroene brandnetels

Los de groentebouillon op in 1/2 liter heet water. Voeg tijm en laurier toe en laat trekken. Was de brandneteltopjes, wortels en de selderstelen. Snijd selderstelen en wortels in stukjes en doe onderin de blender samen met (het sap van) de brandneteltopjes en de gepelde en ontpitte avocado. Laat alles op de hoogste snelheid 1 1/2 minuut draaien. Dien onmiddellijk op.

Receptenfiches

Een complete set van meer dan 75 receptenkaarten met voorbeelden van soepen, sausen, salades, smoothies, drogerijtjes, versnaperingen, en andere heerlijke overwegend rauwe bereidingen. De hele set voor slechts 20 euro.

Deze wilde kruiden kunnen uw groene smoothie, soepen, sappen… verrijken : zowel (jonge) bladeren als bloemen:

Akkerwinde

Barbarakruid

Bijvoet

Brandnetel

Brave hendrik

Daslook

Distelsoorten

Dovenetel

Duizendblad

Duizendguldenkruid

Ereprijs

Gele morgenster

Gewoon sappig groen gras

Groot kaasjeskruid

Guldenroede

Heermoes

Herderstasje

Hondsdraf

Hop

Klaver

Kleefkruid

Klein hoefblad

Klis

Koningskaars

Lievevrouwebedstro

Lisdodde

Longkruid

Look-zonder-look

Madeliefje

Malve

Melde

Melganzenvoet

Moerasspirea

Oost-Indische kers

Paardenbloem

Pinksterbloem

Valeriaan

Veldkers

Veldzuring

Viooltjes

Vogelmuur

Vrouwenmantel

Weegbree

Weidezuring

Wikke

Wilde cichorei

Wilde mosterd

Wilde oregano

Wilde peen

Wilde roos

Witte waterkers

Zenegroen

Zevenblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s