Oorzaken van ziekten

Net als zoveel anderen, zou je willen weten wat de oorzaak is van een specifieke ziekte, of ziekte in het algemeen. Het is waar dat als je de oorzaak niet kent, het moeilijk is om iets te doen om ziekte te vermijden of te genezen. Maar het is geweldig verwarrend om de oorzaak op het spoor te komen, want volgens bepaalde bronnen zijn er geen oorzaken en heb je gewoon pech gehad. Andere bronnen schijnen dan te weten dat één bepaalde oorzaak de bron is van al het ongemak en de ontsporing van de gezondheid. Laten we eens dieper duiken in de oorzaken van ziekte, zodat je zelf een idee krijgt waar je ze moet zoeken.

Een zoektocht in een medische encyclopedie leert je het terugkerend refrein “de oorzaak is niet gekend”. Dat wordt dikwijls bevestigd in het dokterskabinet als je vraagt naar de oorzaak. Veel patiënten worden terecht gewezen wanneer ze zelf onderzoek beginnen te doen en meer willen weten of het misschien met de voeding te maken heeft. Het antwoord luidt bijna in alle gevallen “dat heeft er niets mee te maken”. Je zal dus maar voortgaan met allerlei medicijnen en therapieën en lijdzaam toezien hoe je krachten afnemen. Of misschien schuilt er iets rebels in jou, dat niet tevreden is met halve antwoorden, of met antwoorden die een leugen zijn.

Veel mensen die de Groene Dag-voordrachten bijwoonden, zien in voeding de belangrijkste bron van ziekte. Voor sommigen is het de enige bron van ziekte. Ze hebben het zo dikwijls bewezen gezien dat mensen door hun voeding te veranderen opfleurden en hun ziekten grotendeels ophielden en ze zijn verbaasd mensen te ontmoeten die ondanks alle goede maatregelen op het vlak van voeding, niet schijnen te reageren. Voor sommigen van hen is de oorzaak te vinden in industrievoeding, in dierlijke voeding, in suiker, in het gebrek aan groenten en fruit, in slechte voedselcombinaties, in slijmvormende voeding… Maar hoe verklaar je dan dat veel mensen die alle nep-voeding opgaven en voluit gingen voor levende voeding, toch niet het verhoopte resultaat hebben bekomen? Je ziet, dat het iets is dat een diepere studie vereist en dat voeding ook niet alles verklaart. Ik vertaalde net het boekje van Dr Abramowski over hoe hij zichzelf genas door het eten van fruit. (de pdf van het boekje is te downloaden via Groene Dag voor 5 euro)

Oorzaken van ziekte, hier eenvoudig voorgesteld door Shelton in drie stappen. Soms gaat het over dertig stappen, met oorzaken van oorzaken… of driehonderd…

Er zijn mensen die de oorzaak van ziekte vinden in de activiteiten van bacteriën en virussen. In die zin worden conclusies gemaakt over de oorzaak van maagzweer, van verkoudheid, griep, tot en met kanker. Dus wordt volop ingezet in het bestuderen welke bacteriën of virussen verantwoordelijk zijn… en hoopt men, denkt men, verwacht men, dat door het vinden van het gepaste tegengif – of misschien totaal hopeloos door vaccinatie – de oorzaak schaakmat te zetten. Of we nemen allerlei acties om de bacteriën in ons lichaam te saboteren. Echter is dat een hele klus, want als een persoon 65 kg weegt, is 33 kg daarvan bacteriën. Bovendien hebben we ondertussen geleerd om de bacteriën tot vriend te houden, want ons microtoom heeft meer te vertellen over onze gezondheid dan we voor mogelijk houden. Dat betekent dat we niet teveel “anti-biotische voeding” of kruiden of remedies moeten inzetten, op risico dat het microtoom zich tegen ons keert.

Anderen zijn ten stelligste overtuigd dat het ligt aan de genen. Daarom wordt er koortsachtig studie gemaakt over hoe genen bijstuurbaar zijn. Slechte genen is een andere manier om pech te hebben. Het is natuurlijk altijd waar dat de genetica veel van een mens bepaalt. De appel valt nooit ver van de boom en als de boom in verval raakt, is het een magere troost dat iedere nieuwe geboorte een regeneratie is… De degeneratie laat zijn sporen achter en overal, van de conceptie, de zwangerschap, geboorte en ontwikkeling, kunnen verliezen / veranderingen optreden die zich in het leven laten gelden. We kunnen maar hopen dat de genetica haar geheimen niet te gemakkelijk prijs geeft, zodat men nog een beetje nalaat om te sleutelen aan de formule Supermens… om dan te ontdekken dat ook die niet gediend is met lege voeding en een moordend leven.

Dr. Andreas Kalcker ziet de oorzaak van 90% van alle ziekten in parasieten infecties. De lijst van alle aandoeningen die daar een verband mee houdt is spectaculair en het kan zijn dat je dit houdt voor ongeveer ‘alle ziekten’. Nu is het wel zo dat veel mensen te maken hebben met parasieten. Nagenoeg alle mensen die regelmatig (eenmaal per dag of per week) vlees of vis eten hebben te maken met bloedparasieten, alle met een nefaste invloed. Alleen dat is een voldoende argument om het eten ervan te laten. Maar daarnaast zijn er nog andere parasieten (vooral in de darm, maar ook in andere organen) en die kunnen een invloed hebben op onze emoties, op de geestelijke en fysieke gezondheid. Hoe ver de invloed van die parasieten gaat, is moeilijk af te wegen, maar het is in ieder geval een bijkomende belasting van het systeem dat van zijn voedingsstoffen wordt beroofd en geconfronteerd wordt met beschadiging en restproducten.

Dr. Walker en met hem een hele verzameling van onderzoekers, dokters en therapeuten zegt dat ziekte “in de darm huist”. Dat was voor hem een belangrijk motief om aan darmsanering te doen. Dat begint uiteraard met een basishygiëne, aangevuld met een zorgvuldige afweging van wat men eet, gekoppeld aan het opruimen van het verleden waarvan de sporen in de darm achterblijven. Alleen maar gebruik maken van probiotica, zonder de andere factoren te verzorgen is misschien niet nutteloos, maar toch wel een gemiste kans. Walker heeft daarnaast trouwens ook nog iets te zeggen over voeding, levenswijze, sappen, vasten…

Dr. Tilden zag de oorzaak van alle ziekten in bloedintoxicatie of zoals hij het noemde ‘toxemia’. De meeste van die toxines komen trouwens niet van buitenaf maar uit de eigen stofwisseling. De kunst bestaat erin om de productie van toxines onder het niveau van de eliminatiecapaciteit te houden. Als toxines niet sneller worden gemaakt dan ze kunnen afgevoerd worden, is er geen opstapeling ervan in het lichaam en zijn er geen bijzondere pogingen (eerst acute, later chronische ziekten) nodig om te vermijden dat toxines een dodelijk karakter krijgen. De noodzaak van het detoxen heeft veel weerklank gevonden in de laatste tien jaar en ‘detox’ is in veel mensen hun gedachten een begrip geworden. Veel mensen weten eigenlijk niet van waar de toxines komen en wat de voorwaarden voor een succesvolle detox zijn. Tilden legt het in zijn boek Toxemia – the basic cause for disease nauwkeurig uit.

Anthony William ziet het Epstein Barr Virus (een herpesvirus) als oorzaak van een hele verzameling van ziekten, veel meer dan de erkende klierkoorts, lymfomen, lupus, artritis, coeliakie, ziekte van Pfeiffer,M.S. en zelfs kanker.

Dr. Pierre Delbet zag ziekte als een gebrek aan magnesium. Na klinische en experimentele studies, vond hij dat magnesiumchloride een zeer goed effect had bij de preventie van kanker en ontdekte dat het verscheidene voorstadia van kanker kon genezen: leucoplasie, hyperkeratose, chronische mastitis, enz. Epidemiologisch onderzoek bevestigde de mening van Delbet en toonde aan dat de gebieden waar de grond rijker aan magnesium was, er minder kanker voorkwam en vice versa. In experimentele onderzoeken, werd ontdekt dat de magnesiumchloride oplossing ook de voortgang van kanker bij proefdieren kon vertragen. Behalve dat het rechtstreeks in verband gebracht wordt met zenuw- en spieraandoeningen, voegde Dr Neveu er een hele lijst van andere ziekten aan toe die positief reageren op de toevoeging van een hoeveelheid magnesium(chloride) en hun ziekten zagen verdwijnen.

Jeff T. Bowles ziet ziekte als een gebrek aan vitamine D. In zijn boeken beschrijft hij zijn experimenten met ongewoon hoge dosissen gebufferde vitamine D3. Ongetwijfeld hebben veel mensen ermee te maken en zijn de vooropgestelde niveaus die als wenselijk werden bepaald, veruit ontoereikend. Maar dat de gevolgen van vitamine D-tekort (lager dan 60) een dergelijke impact hebben op stress, hormoonwerking, de werking van de hersenen en het zenuwstelsel, en vooral op de sterkte van botten en tanden, zullen waarschijnlijk weinig mensen in gedachten hebben. Deze piste zal trouwens verder uitgespit worden in het Dossier over de Tanden. De voorbereidingen zijn gestart. Wij zijn nu bezig met het onderzoeken van de geldigheid van hoge dosissen vitamine D.

Voorts kan je gebrek aan energie zien als een oorzaak van ziekte. Kan het ook anders? Dat is wat Tilden ook al schreef: als de energie vermindert, vermindert de reinigingscapaciteit van het lichaam en begint de accumulatie van toxines. Alles heeft te maken met energie en het lichaam is wijs in het besteden ervan. In Energie uit je Voeding, zie je de bijdrage van voeding in de opwekking van die energie en hoe je door je voeding correct te kiezen, in ieder geval niet al je energie verspilt aan het verwerken van die voeding. Maar ook een energetische blokkade als gevolg van een verschuiving van een wervel of een zenuwbaan, wordt door sommigen gezien als het begin van het einde. Iedereen die zijn oor te luisteren heeft gelegd naar hoe mensen de doorbraak vonden voor hun gezondheid, zullen al minstens gehoord – of ervaren – hebben, hoe door de hand van een ervaren osteopaat, bepaalde organen of systemen weer hun werk deden, na een kleine manipulatie bij een osteopaat…

Stress en bijnieruitputting is ook een van de toppers bij de oorzaken van ziekte. Ik kreeg vandaag nog de vraag of stress ziekte niet verergert. In feite is het een overbodige vraag, want stress (en negatieve gedachten in het algemeen) verzwaart alles. Het voert de druk op en kan een impact hebben op ieder orgaan. Emotionele belasting, trauma, angst, spanning… uitputting. Wat blijft er dan nog over? De eerste 20 jaar bij Groene Dag werden getekend door begeleiding van Anti-Stress cursussen, genoeg om te beseffen wat stress en gedachten kunnen doen.

Schildklierziekten, hypothyreoïdie, kleersecreties… Nu zijn we niet echt bezig met oorzaken, maar met gevolgen van andere oorzaken…

Nu kan je Dr Shelton proberen in een vakje te stoppen, door het zien van bovenstaande cartoon, waar Shelton de voeding ziet als eerste stap naar ziekte, het gebrek aan energie dat eruit voortvloeit kan uitmonden in een aversie tegen beweging en een actief dynamisch leven, terwijl daarin een mogelijke uitlaatklep ligt voor frustraties, angsten en tegenslagen. En als het er op aankomt, ziet Dr. Shelton het ruimer. Het is niet één oorzaak, maar de samentelling van alle kleine en grote oorzaken samen. Alle eerder opgesomde oorzaken kunnen een bijdrage leveren. En dan weet je soms niet of het de kip was of het ei. Maar we zetten alles op alles om het om te keren. Met de middelen die we hebben, op de plaats waar we zijn en de condities die mogelijkheden of beperkingen scheppen, maken we er het beste van. En het zou me verbazen dat, wanneer mensen de correcties maken die moeten gemaakt worden, dat het niet spoedig een verschil zal geven.

Ik heb nu zeer oppervlakkig enkele potentiële oorzaken van ziekte – of de visie van sommige bronnen daarop – aangehaald. Uiteraard is het niet afgelopen daarmee. Er zijn er meer, en iedere mens heeft zijn spectrum van oorzaken op de 8 domeinen die NewStart zo’n uniek programma maken, omdat alle onderdelen die de gezondheid bepalen, in een juiste dimensie worden geplaatst. Daarom ben ik blij dat ik mijn actieve leven binnen Groene Dag mag afsluiten met onze laatste studiedag over het NewStart-programma. Deze Studiedag gaat door op 24 maart in het Kasteeltje te Heule (Kortrijk). In ieder geval bedankt voor al die jaren trouw lezen en uw reacties… ik heb er veel van geleerd.

 

Een gedachte over “Oorzaken van ziekten

 1. wim.sinaeve@gmail.com

  Stefaan,
  Van harte bedankt voor al je werk en om de mensen de waarheid te laten zien! Al je werk heb ik gelezen en probeer dit ook zoveel mogelijk toe te passen!
  Geniet nog van je jong leven onder de zon! Groot gelijk om naar Spanje te trekken we zijn niet gemaakt om in een huis te wonen!
  Wim Anneleen Ties en Hobbes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s