Zware Medicijnen

Ik hoorde gisteren iemand zeggen : “Ik moet zware medicijnen nemen… maar ik heb geen keuze…”Dat klinkt onheilspellend, want dan lijkt het mij dat het een kwestie is van leven of dood. Zijn er situaties waarbij medicijnen het leven verlengen? Ongetwijfeld, maar wat doe je met 95% van het medicijngebruik dat niet levensverlengend is en niet levenskwaliteitsverbeterend is?

We hebben al veel geschreven over Medicijnen, en uit een NatuurStemmingen van 2010 haal ik dit onderstaand stukje :

“Wat tevoren nauwelijks geloofwaardig was – werd in een kwestie van enkele jaren een feit : “een pil, een pil…”‘ Het was magisch. Er waren oplossingen voor alles. Hoewel het idee van “iets te moeten innemen tegen…” al veel ouder was en teruggaat tot de medicijnman, werd de deur nu definitief geopend voor de genezende illusie van medicijnen. Die illusie zal doorgaan tot wanneer mensen wakker worden en beseffen dat “geneesmiddelen” een leugen zijn en dat er geen geneesmiddelen en geen genezers zijn. De natuur zelf bezit genezende kracht. Om die te kunnen demonstreren, moeten oorzaken verwijderd worden en moeten condities geschapen worden die gunstig zijn voorde genezing. Alles wat bijdraagt tot deze gunstige condities mag met recht vermeld worden in de lijst van natuurlijke hulpmiddelen. Medicijnen zal je er nooit zien, omdat ze niet genezen en evenmin gunstige condities scheppen voor genezing. Integendeel, je bent al ziek en nu geven medicijnen je nog een extra probleem. Als je geneest is het ondanks de medicijnen.”

Zoiets eenvoudig als aspirine… en toch lees ik in “Les Hygiénistes” van Albert Mosséri : “Aspirine – een doder in huis“. De witte pillen en poedertjes zijn minder onschuldig als ze eruit zien. Het zijn niet de snoepjes waarmee kinderen braaf gehouden worden… Alhoewel, als we vandaag de zaak ADHD bekijken… wat moeten we dan denken van het huidige protocol ? In NRC Handelsblad lees ik :“Kinderen in Nederland slikken veel meer medicijnen dan tien jaar geleden. Behalve ritalin, is het aantal recepten voor antipsychotica voor kinderen verdrievoudigd tot 131.000 in 2008. Ook het aantal kinderen dat laxeermiddelmiddelen en maagzuurremmers, luchtwegverbreders of hormoonhoudende zalfjes gebruikt, is in die periode fors gegroeid. Dit blijkt uit de cijfers die de Stichting Farmaceutische Kengetallen heeft gemaakt. Laxeermiddelen werden in 2008 339.000 keer voorgeschreven, tegen 207.000 keer in 1999. Oorzaak voor obstipatie, die vaak leidt tot buikpijn, is volgens artsen vaak ‘spanningen’.

Voor maagzuurremmers werden vorig jaar 110.000 recepten uitgeschreven voor een kind, tegen 45.000 recepten tien jaar eerder. Oorzaken voor de stijging zijn de toenemende behoefte van ouders en artsen om klachten te verlichten, zegt apotheker Horikx (KNVP) .

Radio 1 meldt op 11 maart 2010 : 1200 Doden en 16.000 onnodige ziekenhuisopnames door verkeerd gebruik van medicijnen. En de helft daarvan wordt veroorzaakt door 10 medicijnen. Het gaat vooral om de bloedverdunners, pijnstillers en plaspillen.

Op internet lees ik “Veilig en goed Medicijngebruik”en “Slik bewust”… Kan medicijngebruik ooit wel goed zijn en iemand die “bewust” slikt, slikt niet, of men moet zich niet bewust zijn van het risico. Denk na. Voor jezelf, niet naäpen wat anderen zeggen. Durf er een eigen mening op nahouden. Bestudeer de natuur, de wetten van het leven. Je kunt er meer op vertrouwen dan op de complexe vangnetten, waar de hele wereld in verstrikt raakt.

De vraag naar verlichting van pijn en ongemak – zonder de vraag naar het waarom ervan – is maar een halve vraag. Het is een vlucht, een ontkenning… Je wil het niet geweten hebben dat je ook maar iets moet veranderen. Gezondheid is een doe-het-zelf-zaak en is te kostbaar om uit handen te geven. De echte specialist ben je zelf !

(Bovenstaande uit “Denk Na” in NatuurStemmingen 2010. Een artikel over Medicijnen verscheen ook in 2012. )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s