Consequent

De industrievoeding heeft er hard aan gewerkt om haar ‘gras’ groener doen te lijken dan het natuurlijke gras. We worden beetgenomen door een leger van slimme verleiders
Nieuwsbrief 23a – 24 juni 2016
Het zijn misschien details, maar ik kan er toch niet naast kijken. Zo’n uur geleden passeerde ik aan het medisch kantoortje van San Jordi en zoals alle Spanjaarden, hielden ze halverwege de voormiddag een break. Ik heb daar niets op tegen, want dat draagt bij tot dit meer ontspannen leven, ware het niet dat de dienstdoende medische doctores daar buiten een sigaretje stond te roken. Ik kan dat niet verbieden, maar ik kan toch moeilijk aannemen dat zo iemand niet weet dat dit niet overeenkomt met haar beroep. Ik kan me voorstellen dat veel mensen hun dokter nog op handen dragen en aan hun dokter voorbeeld nemen. Dan stel ik me de vraag, met welke reden zo iemand ooit aan de studies is begonnen. Was het uit compassie en uit roeping om een positieve bijdrage te kunnen leveren in het vele leed dat de mensen op deze wereld treft, of is het om de standing die aan dit beroep kleeft? Ik merk dat er een tendens is om wat je doet los te koppelen van elke associatie. Je bent een natuurvoedingswinkelier en het is een goeie job, maar ik eet wat ik wil. Ja, ik heb ooit slagers gekend die niet meer aten van het vlees waarmee ze hele dagen bezig waren. Ik kan het al even moeilijk plaatsen, als een kok die niet af en toe een likje proeft van wat hij bezig is te bereiden. Als het geweten nooit moet spreken, want “ik doe mijn job”, is iedereen vrij. Je doet een goed betaalde smerige job, maar iemand moet het doen… Dat is wat Dr. Shelton in de 50er jaren al aankaartte : jonge mensen beginnen met hoge idealen aan een studie. En aan het einde ervan schiet er van al die idealen niet veel meer over. En wat er overblijft, verdwijnt al snel als ze zich goed laten betalen voor een job die ze in hun idealentijd contesteerden…maar ja, wat wil je. Dus nu zijn al die ‘idealisten’ aan het werk om hun product nog onweerstaanbaarder te maken. Een leger voedingspsychologen, voedingsdesigners, ontwerpers en productontwikkelaars zorgt ervoor dat er voor elk wat wils is en dat aan het natuurlijke niet meer wordt gedacht. ’t Is te zeggen – er wordt nog aan gedacht en zo neemt de natuurvoeding lering bij de industrievoeding en  leert de industrievoeding om ‘authentieke dingen’ te integreren in haar gamma. We hebben bv. geleerd om havervlokken te gebruiken als ontbijt – maar dat is helemaal niet zoals Bircher Benner dat ooit bedoelde. In plaats van de in water geweekte havervlokken, hebben we nu voorgewerkte, met een variatie aan toevoegsels, inclusief chocoladevlokken. Daar komt een klad melk (of yoghurt) bovenop en misschien met wat geluk, nog wat vers fruit. Sorry als dit jouw ontbijt is en je denkt dat het natuurlijk is… Het kan natuurlijk nog slechter. Want ik ontmoet nog elke dag mensen die hun confituur zelf maken. Met suiker. 50% en meer. Zonde van het fruit. Geef toe, dat ontbijt is geen gemakkelijk iets. Dus waarom het niet gewoon overslaan? En als je toch niet zonder kunt, waarom niet gewoon een flinke portie vers geperst sap? Voel het verschil en laat het me weten !
Olijven
Op http://www.groenedag.org vind je onder “kruiden” een heel artikel over olijfblad. Terwijl ik hier omringd word door duizenden olijfbomen, kan ik toch niet anders dan daar nog eens naar refereren. Het zou kunnen dat olijfblad en zijn toepassingen je totaal onbekend zijn, maar aan onze formule “Huiskruidenmengsel”, dat twintig jaar lang ongewijzigd bleef, voegden we drie jaar terug ook olijfblad toe. Lees het artikel op de site en je zult begrijpen waarom zoiets ‘universeel’ thuishoort in een huis-kruidenmengsel !

Verspreid mee die boodschap dat het mogelijk is om gezond te leven in harmonie met de natuur, zonder dat er voor jouw bestaan bloed moet vloeien. 
Met de woorden van Pythagoras klink het : 
“ O mijn medemensen
bezoedel u niet met zondig voedsel.
Wij hebben koren,
wij hebben appels,
die de takken doen doorbuigen van hun gewicht
en druiven die aan de ranken zwellen
Er zijn zoetgeurende kruiden en groenten
die we boven het vuur kunnen bereiden
en ook de melk wordt u niet ontzegd
of de naar tijm geurende honing”.

Een gedachte over “Consequent

  1. lutgarthanssens8@telenet.be

    Beste Stefaan,

    Ik lees ALLES wat je verstuurd en denk daar rustig over na. Door de tijd heen heb ik leren voelen wat goed voor mij is en wat minder, maar steeds indachtig dat hoe natuurlijker hoe beter. Ik kan je niet genoeg bewieroken voor alle inspiratie, je doorzetting, goede bedoelingen, je studie en opzoekingswerk, waarvoor oprecht DANK je wel. Het kan alleen maar beter gaan. Het vasten op tijd en stond geeft niet alleen rust aan de organen in het lichaam, maar eveneens rust en helderheid in het hoofd. Door deze groene gedachtes voor te leven, hoop ik anderen te inspireren.

    Warme groet, Lutgart

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s