Doe het zelf

Wie anders dan jij zelf, kan iets doen aan wat gezondheid maakt ? Het zijn de dagelijkse keuzes, acties, inspanningen… die het doen.
Kan je gezondheid uitbesteden,
of is het té kostbaar om in andere handen te leggen? 
Van wie gezondheid verwachten?
Ik werd recent aangesproken door één van onze lezers die me onder de mat deed voelen dat ‘ik waarschijnlijk dokters moet haten’.Laat me je vertellen dat dit zeker niet het geval is. Als dokters hun werk doen, nl. een betrouwbare gezondheidsbegeleider zijn, dan doet die goed werk en ik kan het alleen maar toejuichen. Een gezondheidsbegeleider zijn betekent, dat hij met al zijn mogelijkheden aan zijn patiënten/cliënten duidelijk maakt dat gezondheid geen kwestie is van een beetje ‘geluk’ hebben, maar van de positieve acties die mensen ondernemen om hun grootste schat, een goede gezondheid, te beschermen. 
Ook wanneer ziekte optreedt, verwacht hij het dan niet van medicijnen (die gezonde mensen ziek maken), maar van de variatie aan factoren (samengebracht als de 8 genezers), en die een verzameling zijn van acties die alle mensen kunnen ondernemen, hetzij om hun gezondheid te beschermen, hetzij om in geval van ziekte, hun conditie te herstellen. 
Maar ik merk dat er maar heel weinig dokters zijn die beantwoorden aan deze roeping. Ze worden ook daarvoor niet opgeleid. Je zult maar weinig dokters vinden die je attent zullen maken op de rol van voeding en levenswijze, en om de maat vol te maken, als iemand hun patiënten toch adviseert om hun voeding aan te pakken, zijn zij de eersten om het van de hand te wijzen. 
Ik heb het zo vaak meegemaakt. Na een voordracht of na een gesprek, waren mensen overtuigd dat ze hun voeding en levenswijze moesten aanpakken. Maar vertrouwensvol als ze zijn in hun dokter als hun persoonlijke raadgever, voegden ze er aan toe “ik zal het toch maar eens aan mijn dokter vragen”… Ik kon voorspellen wat er zou gebeuren, en in mijn latere voordrachten voegde ik eraan toe dat, als de bezoekers zinnens waren om het aan hun dokter voor te leggen “het verloren speeksel zou zijn geweest”… Ik had daar geen glazen bol voor nodig om te weten wat een dokter daarover zegt. En om die reden heb ik dat aloude spreekwoord een beetje aangepast. 
An apple a day, keeps the doctor away… is een blijvende waarde. Het zegt je niet dat als je een appel eet, dat je dan voor de rest kunt doen wat je wil. Het is een pleidooi voor de voeding, een aanmoediging om fruit te eten, een appèl voor meer fruit. 
Maar het kruipt me in de nek, als mensen de dokter bezoeken en het resultaat is dan dat ze daar te horen krijgen dat voeding niets te maken heeft met al hun klachten… en dat ze gerust alles kunnen blijven eten wat ze verkiezen. Dat is een zeer gewaardeerd advies en maakt een dokter populair. Geen preek over alles wat je niet of wel mag eten. Alles is goed, maar ‘met mate’… Trouwens, de oorzaak van al onze ziekten is toch niet bewezen.
Het was dus hoog tijd dat die aloude spreuk geactualiseerd wordt, en dat we ons niet vastpinnen op lang vervlogen tijden… En daarom, uit de grond van mijn hart en alle waarnemingen die ik deed, kunnen we beter spreken van “A doctor a day, keeps the apple away”. 
Je zult dit nergens anders op het internet vinden. Groene Dag lanceerde deze slogan in 2008, op basis van de vaststelling dat : 
– hoe meer medische assistentie mensen krijgen, hoe minder aandacht er is voor de voeding
– in de ganse medische praktijk de voeding stiefmoederlijk behandeld wordt, of zelfs gezien wordt als de vijand van het medisch handelen. 
Dr. Kern schreef nochtans ooit : “Het is niet omdat het niet werkt, maar omdat het te goed werkt”. 
Is dat het knellende schoentje? Is het daarom dat mensen zeker niet mogen weten wat voeding kan doen ? 
Het mag zijn wat het wil, maar Groene Dag blijft haar boodschap trouw, en blijft verkondigen dat “alles wat wij de natuur aandoen, wij onszelf aandoen”. Dat betekent net zoveel, dat alles wat je je lichaam aandoet, gevolgen heeft. Je lichaam heeft een goed geheugen. Het doet zijn best, als een zichzelf herstellend organisme doet het alles wat binnen vermogen ligt, om iedere cel levend, jong en dynamisch te houden… Maar als de druk op het systeem te groot is, en de materialen voor de vernieuwing maar pover zijn, hoe kan je dan verwachten dat er sprake is van gezondheid, genezing, vitaliteit? In plaats daarvan is daar het recept voor veroudering. 
Voor wie er helemaal nieuw in is, kan ik het boek “Het 12-puntenprogramma voor je gezondheid” aanbevelen. Het zet 12 essentiële factoren voor een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid in de verf. Voor veel mensen was dit boek hun oogopener, die vertelt dat er wetten zijn van oorzaak en gevolg. Sommige mensen moeten het eens herlezen, zeker als hun vertrouwen in de natuurlijke krachten niet sterk genoeg is en ze genezing verwachten van vreemde substanties.

Het boek in gedrukte versie : 10,95 euro + verzendkosten
Digitaal (pdf) 5 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s