Rijst en arseen intoxicatie

Groene Dag Nieuwsbrief 6/1/2019

Het was volop in de ether: opgepast met het eten van rijst, want het kan wel eens de hoogste bron van Arseenbelasting voor je lichaam betekenen. Het gaat zelfs zo ver dat op sommige plaatsen de consumptie van rijst wordt afgeraden. Vooral volkoren rijst is belast, zo wordt gezegd, zodat sommige mensen weer liever witte rijst eten.

Arseen is een stof die je niet elke dag wilt eten. Maar zo hopeloos is de arsenicumbelasting in de rijst ook weer niet. Het onderwerp van dit artikel is daarom, hoe het arseen in de rijst komt en hoe het te vermijden.

In juli 2018 publiceerden we de brochure GlutenVRIJ. Omdat ik weet dat veel mensen de glutenrijke granen verlaten en zoeken naar alternatieven, wou ik toch volgende waarschuwing meegeven : “Een vraag die wordt gesteld of het veilig is om conventioneel geteelde rijst te eten. “Rijst is veruit de belangrijkste bron van anorganisch arsenicum”, schrijft Andy Meharg, hoogleraar plant- en bodemkunde aan Queen’s University. Teveel arsenicum binnen krijgen geeft een verhoogd risico op blaas- en longkanker en kan voor schade aan het zenuwstelsel zorgen. Baby’s, kleine kinderen en zwangere vrouwen lopen risico. Rijst kan tot 10 keer meer arsenicum bevatten dan andere voedingsmiddelen. Dat komt omdat rijst in onder water staande velden groeit, zodat het gemakkelijk arsenicum uit de bodem opneemt. De kans op arsenicuminname komt bij Europeanen die dagelijks rijst eten, voor ongeveer de helft uit de consumptie van rijst. In landen als Bangladesh en China ligt die kans hoger vanwege de hogere consumptie. Dat blijkt uit een rapport uit 2009 van de European Food Safety Authority. Rijst (en andere granen) zou altijd biologisch moeten zijn en kan veilig worden gegeten. Conventioneel geteelde rijst zou niet meer dan 2 tot 3 maal per week mogen worden gegeten.

Arseen in rijst

In veel landen is rijst een hoofdvoedsel en toch lijden mensen niet allemaal aan arsenicumgerelateerde ziekten. Integendeel. Hoewel rijst meerdere keren per dag in Japan wordt gebruikt, is de levensverwachting van Japanse vrouwen wereldwijd de hoogste. Het loont daarom de moeite om het arseenprobleem nader te bekijken.

Organisch en anorganisch arseen

Arseen kan aanwezig zijn in voedingsmiddelen in anorganische of organische vorm. Organische arseenverbindingen worden als relatief onschadelijk beschouwd en zijn te vinden in vis, zeevruchten en algen. Echter, deze drie groepen voedingsmiddelen bevatten niet alleen organisch arseen, maar – net zoals rijst – anorganische arseen (arseniet en arsenaat) en precies dit wordt beschouwd als zeer giftig en kankerverwekkend.

In de genoemde voedingsmiddelen werden de volgende gemiddelde arseenwaarden (organisch en anorganisch, en het is jammer dat er geen cijfers zijn waar de waarden van organisch en anorganisch gescheiden zijn) gemeten:

 • Vis: 45 μg / kg
 • Zeevruchten: 130 μg / kg
 • Algen: 11 000 μg / kg
 • Traditioneel verbouwde Rijst (Europa): 130 μg / kg

Teelt in stilstaand water bevordert arseenvervuiling

Omdat anorganische arseenverbindingen vrijwel overal in de grond en in het water voorkomen, absorberen planten het met arseen beladen water en hopen ze de giftige stof op in hun bladeren en zaden. Aangezien rijst veel water vereist – wordt meestal zelfs gekweekt in stilstaand water – slaat de rijstplant meer arseen op dan andere gewassen. De laatste bevatten volgens een studie gemiddeld slechts 7,7 μg / kg.

Als het voor irrigatie gebruikte water minder verontreinigd was met arseen, zou er minder voorkomen in rijst. De arseenbelasting van rijst hangt af van de kwaliteit van het water.

De kwaliteit van het water en het gebruik van pesticiden beïnvloeden de arseenverontreiniging

Grondwater-arseen beladen met name in gebieden waar afvalwater doorsijpelt in het grondwater, leidt tot verhoogde bacteriële activiteit, die steeds opnieuw arseen oplost uit de rotsmassa. Het verbranden van fossiele brandstoffen of het gebruik van arseenhoudende pesticiden kan ook de arsenicumbelasting op het water verhogen.

De belasting is ook afhankelijk van de rijstvariëteit

Het arseengehalte is afhankelijk van het soort rijst. Basmati en jasmijnrijst bevatten aanzienlijk minder arseen dan andere variëteiten. Dit vanwege het feit dat deze aromatische rijstvariëteiten worden gekweekt in het regenseizoen en minder grondwater nodig hebben.

Er zijn ook minder bestrijdingsmiddelen en meststoffen nodig voor de teelt van deze rassen van rijst, wat de verontreinigende stoffen in de rijst ook vermindert. Tegelijkertijd vond men in een onderzoek dat Jasmijnrijst niet alleen weinig arseen bevat , maar ook meer essentiële sporenelementen, zoals selenium en zink heeft, en heeft dus een dubbel voordeel voor de gezondheid.

De testresultaten moeten met de voorzichtigheid worden behandeld

In de afgelopen jaren hebben de media herhaaldelijk benadrukt dat rijst, met name volkoren rijst, ongezond is vanwege het arseen dat het bevat. Bruine rijst heeft verontreinigingen en derhalve arseen, met name in de buitenste lagen van de rijstkorrel. Maar ook rijstproducten (bijv. Rijstwafels) worden altijd besproken om schadelijk te zijn voor de gezondheid, vooral als het gaat om producten voor kinderen, zoals babyvoeding op basis van rijst.

Öko-Test heeft in het najaar van 2017 21 rijstvariëteiten onderzocht. Van nature, waren de gepolijste rijst (witte rijst) arseen armer, omdat ze niet de buitenste laag bevatten, terwijl hoger arsenicum in volkoren rijst werd gedetecteerd. Helaas geeft men in de test (zoals bij Öko-Test) geen concrete meetwaarden, maar alleen het oordeel “verhoogd” of “sterk toegenomen”. Een echte vergelijking is daarom niet mogelijk.

Interessant in deze context is de reactie van Rapunzel. Metingen moeten worden genomen tegen nominale waarde (de Rapunzel-rijst kwam slecht uit de gepresenteerde Öko-Test-evaluatie):

“Öko-Test gebruikt een willekeurige zelfopgelegde limiet van 0,1 mg / kg rijst voor zijn beoordeling. De wettelijke limiet voor anorganisch arseen is 0,2 mg / kg rijst. In de Rapunzel “Langkornreis natur” werd 0,14 mg / kg geanalyseerd door Öko-Test. Onze laboratoriumanalyseresultaten zijn 0,08 mg / kg. “

Arseenlimieten in rijst en rijstproducten

De grenswaarden voor anorganisch arseen in rijst en rijstproducten sinds 1 januari 2016 in de EU zijn als volgt:

 • Rijst voor baby- en peuterproducten: 0,1 milligram per kilogram (100 microgram / kg)
 • Witte rijst: 0,2 milligram per kilogram (200 microgram / kg)
 • Volle rijst en voorgekookte rijst: 0,25 milligram per kilogram (250 μg / kg)
 • Rijstwafels en andere rijstkoekjes: 0,3 milligram per kilogram (300 microgram / kg)
 • Ter vergelijking, mag het arseen gehalte in drinkwater niet meer dan 0,01 milligram per liter (10 ug / l) zijn. In Zwitserland is er nog steeds een overgangsregel. Hier kan drinkwater tussen 0,01 en 0,05 milligram arseen per liter nog steeds aan de consument worden geleverd.

Opvallend is dat de grenswaarden – zoals gebruikelijk – zijn aangepast aan de betreffende belasting. Producten die zwaar vervuild zijn, ontvangen hogere limieten om op de markt te blijven.

Zinvoller dan de Öko-Test-Test is die van de Arbeiterkamer Oberösterreich. De deskundigen controleerden in 2017 20 rijst en granen in de herfst. In alle 15 rijst monsters (uit Italië, Spanje en India) werd anorganisch arsenicum gevonden. De waarden liepen uiteen van 26 tot 175 μg / kg. De resultaten waren in detail:

 • De voorgekookte rijst presteerde ook het slechtst hier (105 – 175 μg arseen / kg rijst).
 • Wat de herkomst betreft, waren Italiaanse rijstvariëteiten – parboiled, langkorrelige of volkoren – weinig beter dan Indiase rijstvariëteiten.
 • Bij de Indiase waren vooral Basmati-rijst, beduidend minder belast. Lagere waarden (26 – 40 μg) werden gevonden voor witte basmati dan voor de volkoren varianten (59 μg). Het verschil tussen de geslepen rijst en bruine rijst is zo laag, dat de voordelen van volkoren rijst (hogere vitale stoffen en vezelgehalte veel zwaarder wegen, vooral omdat de belasting lang niet vergelijkbaar met die van voorgekookte rijst.
 • In de low-loaded Indiase rijstvariëteiten was ook normale volkoren langkorrelige rijst, van biologische kwaliteit (Alnatura). De waarde was bijna identiek aan volkoren basmatirijst (60 μg).
 • Een andere organische volkoren langkorrelige rijst had echter 111 μg. Hij kwam uit Italië. Een andere Italiaanse volkoren langkorrelige rijst – in conventionele kwaliteit – bevat iets minder arseen bij 105 μg.
 • Het probleem met het kweken van rijst in Italië en Spanje is, dat deze in de delta-gebieden worden gekweekt, waar dikwijls afvalwaters worden gemengd met de watervoorziening. Vooral de spoelwaters van de varkens- en andere kwekerijen vormen hier één van de potentieel zwaarste bronnen van verontreiniging. Omdat water een kostbaar goed is, worden afvalwaters gebruikt voor bemesting en irrigatie.
 • Als ik een raad mag geven voor de selectie van veilige rijst, zou ik de voorkeur geven aan rijst uit het Himalayagebied, waar irrigatie gebeurt met bergwater. Dit is niet volledig arseenvrij, zoals de cijfers laten zien, maar het arseen is van een totaal andere invloed (organisch) op het lichaam en wordt in normale gevallen bijna integraal afgevoerd met de uitwerpselen.
 • Het is zelfs voordelig om volle rijst te gebruiken – ook al kan deze een licht verhoogd arseengehalte hebben, omdat juist de vezels helpen om het arseen af te voeren.

TIP : Voor het koken, kunt u de rijst kort spoelen onder stromend water en laat vervolgens een nacht weken in lauw water. Giet het water af, voor je de rijst gaat koken in meer water. .

Acute arsenicum vergiftiging niet mogelijk met rijst verbruik

Als dodelijke dosis arsenicum geldt 150-300 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dus een voorbeeld, een persoon van 70 kg, zou 10,5 g tot 21 g arseen moeten nemen om zijn om de dodelijke dosis te bereiken.

Gezien de waarden in rijst vrij laag zijn. Zelfs zeer beladen rijstvariëteiten met bv. 200 μg arseen per kilogram geeft per portie (60 g ongekookte rijst per persoon) 12 μg arseen, dwz 0,012 mg of 0,000012 gram.

Mensen zouden veel meer moeten doen, om hun lichaam te helpen ontgiften. Als het lichaam op een moeras gaat lijken, omdat constipatie en inefficiënte inwendige reiniging zich voordoet, kunnen accumulaties optreden en langzaam schadelijke dosissen opbouwen. Als we kijken wat er nodig is om de dodelijke dosis te bereiken, dan zijn meer dan 1 miljoen dergelijke doseringen nodig, van de zwaarst belaste rijst, zonder dat er uitscheiding van arseen zou zijn. Er moeten dus heel andere bronnen van arseen-intoxicatie zijn, gezien sommige mensen met het meervoud aan deze dosis in hun lichaam rondlopen.

Bestudeer ons dossier : “Vasten en Detox“, waar procedures worden voorgesteld om te verhinderen dat toxines langer in het lichaam blijven dan nodig. Dit dossier benadert het probleem van de lichaamsverontreiniging vanuit verschillende gezichtspunten en geeft een duidelijk antwoord op de vraag waarom intoxicatie “de bron van ALLE ziekten is”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s