Natuurlijk Genezen

Voeding op school & Doe-het-zelf
De Groene Dag Nieuwsbrief 34a / september 2016

Natuurlijk genezen : het lichaam de middelen geven waarmee het kan werken en omstandigheden scheppen waarbinnen het kan werken.
De vakantie zit erop, de boekentassen zijn weer gevuld en mèt of zonder zin zijn weer honderdduizenden studenten aan een nieuw schooljaar begonnen. Nog maar net rinkelde de bel of journalisten gingen erop uit om te vernemen hoe het er aan toegaat op school. De aandacht werd getrokken naar wat kinderen zoal meenemen naar school, voor tussendoor, ’s middags, voor en na… en dat mocht wel gezonder, maar waar moet zoiets beginnen?
Terecht werd opgemerkt dat het van de ouders moet komen. De voorbeeldfunctie van gezond eten thuis, wordt doorgegeven aan de volgende generatie door de ouders. De hete aardappel wordt vaak doorgeschoven en men verwacht het dikwijls van de school, maar de beste dingen leert men thuis. Het is de mooiste ervaring voor het leven, als het thuis een goede school was, als daar met geduld, liefde, in alle rust en sereniteit het karakter van een kind wordt gevormd. Ik ben benieuwd wat er terecht zal komen van de voorgenomen acties. 
Ondertussen blijf ik vragen krijgen – zoals al 35 jaar lang – over “goede remedies” voor 101 klachten. Eigenlijk ben ik allergisch aan die vraag… maar niemand stoort zich eraan. Zijn er middelen om de vruchtbaarheid te verhogen? Tegen reuma? Tegen verkoudheid? Tegen vermoeidheid? De natuur heeft middelen, duizenden, maar wat kunnen die middelen nog doen, als wij nalaten om het meest elementaire te doen? Als we onze voeding niet verzorgen, als onze relaties vijandig zijn, als het hollen tegen de tijd is en je leven is een chaos, als het leven ons ontgaat, en onze kinderen groot zijn en we zijn vergeten hoe het allemaal ging… dan moeten de remedies het oplossen : inhoud geven aan ons leven, ons aan het lachen brengen, ons dat sprankelende genot bezorgen, ons moegetergde lichaam en zijn organen tot rust – of tot actie brengen… We mogen de hoofdzaak en de bijzaken niet verwarren. Als we ziek zijn hebben we tijd om na te denken. In welke mate heb ik mijn leven en mijn lichaam verwaarloosd, roofbouw gepleegd, voorbijgegaan aan de signalen of ze onderdrukt? Feit is dat we geen andere middelen hebben voor genezing, dan deze die we hebben waar we ziek van worden, maar nu omgekeerd. 
Het lichaam de middelen geven waarmee het kan werken, dat is de rust, de voeding, de sappen, de bijzondere plantenstoffen die als een krachtig instrument de basis verzorgen. Maar dan moeten er ook omstandigheden geschapen worden die voor genezing bevorderend zijn : een rustige en serene omgeving, positiviteit, houvast, een doel, iemand om mee te praten,…
Het is en blijft waar dat gezondheid een doe-het-zelf-zaak is. Maar het liefst hebben we iemand die ons daarin begeleidt. Dat vind ik moeilijk. Ik heb nog maar pas iets uitgelegd aan een persoon, en twee dagen later mailt die me terug dat “therapeut X of dokter Y dat ten stevigste afraadt”. Keer op keer kom ik tot dezelfde vaststelling, dat ik weer voor de zoveelste keer mijn speeksel heb verspeeld. Was het niet duidelijk, was het niet logisch, of hadden anderen meer overtuigingskracht, autoriteit of présence? Binnenkort gaan we ons geluk een beetje meer beproeven in het land van Don Quichotte. Die molens wil ik zeker nog zien, maar ik hoop dat mensen die zelfstandigheid hebben om zich een eigen mening te vormen – en daarbij de natuur als maatstaf zullen nemen.

Ik hoop dat iedereen doordrongen wordt van de waarde van vers geperst sap. Dagelijks minstens een glas groentesap en een glas vruchtensap… daar knapt een mens van op. Ik hoop dat niemand zich bang heeft laten maken van die “expert” die verleden week op de Vlaamse televisie wist dat smoothies zeer ongezond zijn, want ze bevatten voor een halve liter acht klontjes suiker ! Nee, ze bevatten geen acht klontjes suiker. 500 ml puur fruit of de eruit bereide smoothie bevat tussen de 40 en de 90 gram pure natuurlijke vruchtensuiker met al zijn begeleidende stoffen – en als je zoiets wil vergelijken met klontjes suiker, dan heb ik mijn twijfels over iemands expertise. Of is het de angst voor de koolhydraten. Ga dan maar bij Dr Graham te rade met zijn 80-10-10-voedingsprincipe, waarin zijn advies is : zeer weinig vet, veel koolhydraten (80%). Hij bewijst dat de low-carbrage een commerciële zet is, een misleiding van formaat en er zijn altijd ‘experten’ die zich laten inhuren om in dat spelletje mee te spelen. 
Natuurlijke suikers uit verse vruchten en daarbij een goede portie groen… je kunt niet dichter bij het paradijselijke dieet komen ! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s