Er is iets Beter

Zonder omwegen doen wat moet gedaan worden
De Groene Dag Nieuwsbrief : 1 / september 2016

Er is iets beter – levend voedsel
Deze eerste brief wil ik beginnen met een pleidooi voor levend voedsel – rauwkost. Ik kreeg net een mail van John met stevige argumenten tegen het eten van vis. Dat is een ander hot item, want vis wordt nog altijd gezien  als een maagdelijk gezond voedsel – zelfs een alternatief voor vlees… maar de feiten die ik zelf al jaren naar voor breng, geven een heel ander verhaal. Maar dat is voor later. 
Laten we positief beginnen met de positiefste kant van voeding !

Wat een tragedie! We leven in een tijd, dat wie kan beweren: “Ik heb een uitstekende gezondheid!” in de minderheid is. Hoevelen van ons, die in deze wereld, vol van chronische ziekten, kunnen beweren: “Ik heb een prima gezondheid!?”

Een goede gezondheid of ziekten hangen beide af van de manier waarop we eten en leven. Voedsel dat op de verkeerde manier gebruikt en bereid wordt, is de oorzaak van degeneratieve ziekten. De meeste mensen eten weinig vers, rauw fruit en weinig rauwe groenten.

Gekookt voedsel, hoe gezond is het?

Koken verandert het voedsel. Het blootstellen aan warmte berooft verse producten van veel natuurlijke en noodzakelijke voedingsstoffen. Dergelijk voedsel draagt bij tot ziekte. Tenslotte kan alles wat je eet maar twee dingen doen : ofwel maakt het ons beter, door ons energie te verschaffen, ons te verrijken met voedingsstoffen die de cellen voorzien van een hoge tonus. Ofwel pleegt het voedingsmiddel roofbouw, omdat het niet evenwichtig is samengesteld, niet uitgerust is om de eigen stofwisseling te kunnen voltooien en/of reservestoffen opvraagt.

Professor I. I. Brekhma, van de Far East Scientific Academy in Rusland, Valadivostock, beweert dat “de voedingsstoffen, die chemisch gemeten kunnen worden (vitamines, mineralen, proteïnen, enz.), belangrijk zijn voor je gezondheid, en dat het bereiden en het koken van voedsel de structurele informatie limiteert, welke alle gezondheid-ondersteunende eigenschappen bevat die je lichaam nodig heeft. Hij zegt dat vers voedsel meer structurele informatie bevat dan gekookt of bereid voedsel. Vers voedsel is meer effectief, meer “biologisch actief.”

Enzymen zijn substanties die het leven mogelijk maken. Ze zijn nodig voor elke chemische reactie die in het lichaam plaats vindt. Geen mineraal, vitamine, of hormoon kan werken zonder de toevoeging van de aangepaste enzymen. Ons lichaam, al onze organen, weefsels, en cellen, werken door middel van stofwisselingsenzymen. Enzymen vertegenwoordigen het levenselement. Een leven zonder enzymen kan niet bestaan. Er zitten miljoenen door het lichaam zelf opgewekte enzymen in ons spijsverteringsstelsel, evenals in levend voedsel. Levend voedsel is rauw, niet gekookt. Alles wat boven de 70° Celsius is verhit bevat nog nauwelijks iets van enzymen. Enzymen helpen om het voedsel dat we eten om te zetten in chemische structuren die door de celmembranen in het spijsverteringsstelsel kunnen penetreren en dus ook in de bloedstroom. Wanneer men levend voedsel gegeten heeft, zorgen de enzymen in rauw voedsel voor een betere vertering, ze verminderen de noodzaak tot het aanspreken van het eigen enzymenpotentieel van het organisme.  De hitte die men bij het koken gebruikt vernietigt alle voedselenzymen. Dit dwingt het lichaam om meer enzymen te produceren. Hierdoor moeten de spijsverteringsorganen overwerken, vooral de pancreas.  

Koken en enzymen

De overvloed van actieve enzymen via ons voedsel is één van de belangrijkste redenen, waarom we veel meer “levend voedsel” in ons voedingspatroon zouden moeten voorzien. Voedsel verhitten vernietigt de enzymenactiviteit. Vanaf 50° C wordt een geleidelijke vermindering vastgesteld. Op 70°C is de totale teloorgang van de enzymen een feit. Water kookt bij 100 graden Celsius. Het is duidelijk dat zelfs het verhitten op een lage temperatuur deze waardevolle enzymen al kan vernietigen. Om enzymen uit de voeding te halen, moet men rauw voedsel eten. Iedere levensvorm, plantaardig of dierlijk, heeft de aanwezigheid van enzymen nodig om in leven te kunnen blijven.

De effecten van koken op voedsel 

De levenskracht (eender hoe je deze noemt : bv. het natuurlijk magnetisme, de vibratie, het elektrisch potentieel, het zuurstofbindend vermogen, …) van het voedsel wordt vernietigd wanneer men het kookt. De biochemische structuur en de voedingsopmaak van voedsel wordt veranderd en is niet meer in zijn originele conditie. Eigenlijk is alles wat gekookt is totaal anders dan wat het oorspronkelijk was. Zelfs al noemen wij een wortel nog altijd ‘wortel’ nadat hij is gekookt, toch is het in wezen iets heel anders. In feite is een gekookte wortel zelfs niet meer natuurlijk. De interne verhoudingen zijn verward, de cellen zijn verstoord, de enzymen zijn verdwenen, de vezels hebben hun elektrisch vermogen verloren. En dan spreken we nog maar over een onschuldige bereidingstechniek ! Hoe anders ziet het eruit wanneer we beginnen te spreken over bakken en braden, en we daarbij nog denken aan slijmrijk, geconcentreerde kost ! En dan de verschrikking van de voedingsindustrie die naar eigen believen totaal nieuwe composities aanbiedt : de novelfoods, de designerfoods… eigentijdse namen voor eigentijdse drama’s. De rekening komt !
Moleculen in het voedsel worden door koken verstoord en ontaard. Voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en aminozuren worden uitgeput en vernietigd. Gekookt voedsel is niet alleen minder voedzaam dan rauw voedsel; maar de gekookte producten zijn giftig en ziekteverwekkend
Er is een manier om het enzymenpotentieel van het lichaam krachtig te ondersteunen, en dat is door het gebruik van sappen. 
Dat is ook de reden waarom wij de voorbije jaren zo’n nadruk hebben gelegd op het gebruik van sappen voor voeding en therapie. Als je onze nieuwe brochure Sap je Gezond erop naleest, heb je daar een overvloed aan redenen om dagelijks vers geperst rauw sap te drinken. Het is de beste investering in een betere gezondheid. 

Wat is er nodig om de noodzakelijke veranderingen in je leven of voedingswijze te maken ? De fatale diagnose, een beroerte, Het overlijden van een goede vriend, familielid, kind of ouder…?  Waarom willen we zo lang wachten om de noodzakelijke veranderingen aan te brengen ? Waarom willen we blijven doorgaan met die risicovolle praktijken ? Is het de uitdaging ? De wetenschap dat het zeker jou niet zal raken ? Het fatalisme… of zo verkleefd zijn aan gewoonten, smaken en stimulatie… of is er iemand die wakker wordt en zich realiseert dat de natuur voldoende geduld heeft gehad, en dat het de hoogste tijd is om met de natuur mee te werken en haar niet langer tegen te werken. Als mensen nu eens beginnen te doen wat ze al weten, dat zou toch fantastisch zijn… en dat begint met motivatie: argumenten die overtuigen tot actie. 
Of is het de verwarring die je tegenhoudt? Dat is de sterkte van de commercie: misleiding, scheppen van verwarring, Babylonische chaotische mengsels van ideeën… Zet een slot op je TV. Stop je oren toe voor reclame en durf je eigen wegen te gaan !

Een gedachte over “Er is iets Beter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s