Uit de Groene Apotheek

De Wekelijkse Nieuwsbrief van Groene Dag
nr 6 – 14/10/2016

Eender of het gaat om energie, ontsteking, futloosheid, acute en chronische ziekten… je darm is erbij betrokken. 
In de praktijk van Dr. Norman Walker was darmsanering één van de vijf peilers van zijn gezondheidsmethode.  

Nadat de brochure over de Juiste Voedselcombinaties enkele maanden niet meer beschikbaar was, hebben we daar vandaag iets aan gedaan. Terwijl ik daarmee bezig was, las ik hier en daar kleine stukjes… Wat me bijblijft is een uitspraak van Evenus : “De mensen smeken de goden om gezondheid. Dat het in hun eigen hand ligt, beseffen ze niet…” Je hebt gelijk als je zegt dat je niet alles in de hand hebt, maar de domeinen waarop je een verschil kunt maken, zijn indrukwekkend. De spijsvertering hoort daarbij.

Je kunt er over lezen in één van onze publicaties  : 
– Juist combineren : de kunst van het associëren en dissociëren 
– Gezonde Darm, Gezond Leven

Verder wil ik je in deze nieuwsbrief  laten kennis maken met de mogelijkheden van plantaardige houtskool : 

Het gebruik van actieve kool voor de medische behandeling van een voedselvergiftiging werd voor het eerst beschreven in een Egyptische papyrus uit 1550 v Chr. Tot de 18e eeuw handelt nagenoeg alle geschreven informatie van actieve kool over het gebruik bij medische behandelingen. Bladerend in het boek “Zo geneest God”, kom ik bij de therapie met houtskool tegen honderden aandoeningen, zowel inwendig als uitwendig gebruikt. Een paar toepassingen zijn bijv. voedselvergiftiging, acne, darminfecties, misselijkheid, om je tanden wit te krijgen enz.

In 1831 tartte professor Touery de dood voor de ogen van zijn collega’s van de Franse academie door een dodelijke dosis strychnine te drinken. Hij overleefde deze provocatie dankzij de actieve kool die hij aan het dodelijke drankje had toegevoegd.

Zo krachtig is de zuiverende werking van actieve kool als eerste hulp bij noodgevallen in het spijsverteringsstelsel, inclusief de maag en de darm. Actieve kool wordt gezien als het meest effectieve tegengif voor tal van verontreinigingen en wordt ook in de medische wereld gebruikt wanneer een persoon een giftige stof opneemt. Daarom kan het interessant zijn, om wanneer mensen denken aan detox, ook plantaardige houtskool in gedachten te houden. Het is één van de middelen die thuishoort in de Groene Huisapotheek en die ook op reis veel ongemakken zou kunnen voorkomen. 

Houtskool kan tot 1000 x zijn eigen gewicht absorberen aan gassen, metalen en chemische stoffen en deze neutraliseren. Houtskool zelf is volkomen onschuldig en wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt bij tal van kwalen. Om er enkele te noemen : 

  • bij diarree ((alle aandoeningen waarbij diarree één van de begeleidende problemen is)
  • bij lever- en nieraandoeningen
  • bij elke vorm van vergiftiging
  • bij alle insectenbeten, zelfs slangenbeten 
  • bij griep en verkoudheid
  • bij een rauwe, hese keel 
  • etterbuilen enz. 
  • het kan opgelost worden in water, of neem het droog in de mond en spoel het weg met een glas water. 
  • voor mond- en tandverzorging : neem het droog in de mond en verspreid het met de tong. Na een tijdje ga je er overheen met de tandenborstel. 

    •    Geactiveerde houtskool is een unieke detoxer. Men schat dat zijn absorberend vermogen van toxische producten rond de 60% ligt.  

    •    Het werkt door binding aan (absorbtie) chemicaliën. Op deze manier wordt hun toxiciteit gereduceerd over de hele lengte van de maag, dunne en dikke darm

   •    Zuiver actieve houtskool is een fijn zwart poeder, met een geringe geur en smaak en is niet toxisch. Het zou kunnen dat sommige mensen er bezwaar bij maken, als ze weten dat het bekomen wordt door het laten verkolen van lindehout, om dan later gemalen en geactiveerd te worden. 

    •    Geactiveerde houtskool wordt vaak gegeven na het leegpompen van de maag. Het leegpompen van de maag is alleen effectief onmiddellijk na het inslikken van een toxische substantie (binnen het half uur). Terwijl de maaglediging geen dieper liggende gebieden bereikt, doet houtskool dat wel. 

Actieve houtskool helpt goedkoop en effectief detoxen: dit kan belangrijk zijn als de darmflora niet genoeg op orde is en je toch graag wil dat gifstoffen niet je bloedbaan in gaan: de actieve koolstof bindt zich aan gifstoffen. Het resultaat van verminderde toxiciteit werd duidelijk door een studie met ratten. De studie gaf aan dat de levensverlenging van de ratten die houtskool namen met 34% steeg tov de controle-groep. Omdat houtskool toxische metabolieten kan absorberen in het spijsverteringskanaal, vermoedt men dat dit mechanisme op dezelfde manier ook bij mensen potentieel schadelijk giftig afval kan verwijderen. Dezelfde studie toonde ook aan dat leeftijdsgebonden stofwisselingsveranderingen kunnen verminderd worden, zoals verlaagde cholesterol en triglyceridewaarden. (Frolkis, V.V. et al. 1984. Enterosorption in prolonging old animal lifespan. Exp Gerontol. 19:217)

“Detoxificatie is een voortdurend biologisch proces dat toxines (van infectueuze processen, voeding, lucht, water en stoffen waarmee de huid in contact komt) verhindert dat ze de gezondheid ondermijnen. Chronische blootstelling aan toxines veroorzaakt cellulaire schade, diverse ziekten, op allergie lijkende reacties, een verzwakte weerstand en vroegtijdige veroudering.” (Kaufman, Richard C., PhD, The Universal Antidote and Detoxifier that Extends Life: Activated Charcoal, Journal of the MegaHealth Society, July 1989) Hij adviseert het regelmatig gebruik van actieve houtskool om je te beschermen tegen toxines.

Alle veiligheidsstudies over houtskool bij huidcontact, inname, inademing, inwendig gebruik hebben aangetoond dat het onschuldig is. Het enige lichte neveneffect – als het al optreedt – is dat een lichte constipatie bij hoge dosissen (tot 50 gram) kan optreden. 

Een ander punt is dat houtskool niet mag gebruikt worden binnen de twee uur na de inname van therapeutische middelen. Het best is houtskool te gebruiken als een week-kuur bv eenmaal per seizoen. Eén van de superfoods uit de natuur : vers of gedroogd :

Gedroogd en gemalen is het een prachtige groene voedingsaanvulling. 

Groene Zalf

Terwijl ik dan toch bezig ben, wil ik je ook nog iets zeggen over de ‘groene zalf‘ voor alle gebruik. 
In september kreeg ik een staaltje van Oral& Auris en Rudolf (AmanPrana), die in de kijker werden gezet als tandzalf / oorzalf / tegen verstopte neus, hoofdpijn… Ik was echt enthousiast over de sublieme geur en het aanvoelen van deze beide zalven, maar 21 euro voor amper 5 ml, vond ik alweer een beetje buiten proportie. 
Omdat ik al eerder allerlei zalven had gemaakt, dacht ik, waarom hier geen inspiratie aan nemen? 
Ik vulde een potje van 100 ml. met 80 ml kokosolie, die ik aan lage temperatuur liet vloeibaar worden. Ik voegde daarbij 30 druppels jojoba-olie, 5 ml van onze ‘massage-olie’ (pure etherische olie) en daarbij nog een paar druppels oregano-olie, dennennaaldenolie, tea tree (in totaal 10 ml etherische olie) en liet dit terug aanharden. 
Het resultaat is een zalf die er mag zijn, voor dezelfde toepassingen. 
Maar omdat ik een boontje heb voor groen, en het ‘model’ een groen tintje heeft, dacht ik… hoe kan ik er een groene zalf van maken? Tenslotte gebruikte ik bij mijn tweede test een topje van een theelepel chlorellapoeder en ik voegde er nu meer jojoba bij. De kleur is mooi, het smeert zacht uit, maar je ziet dat op de bodem een gedeelte van de chlorellapoeder is neergezonken tijdens het stollen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want het is niet voldoende om je ‘een groene veeg te geven’ bij het uitsmeren. 
Wellicht moet de massa veel langer in oplossing blijven, zodat het groene pigment door maceratie veel beter verdeeld kan worden en door de olie opgenomen wordt. 100 ml voor de prijs van 5 ml !
Mijn ervaringen ermee: 
– al gebruikt in de neus om vrij te ademen
– gebruikt als massagecrème
– gebruikt als borstwrijfzalf tegen verkoudheid
– maar mijn beste resultaat is… in de oren. 
Mijn gehoor is nooit heel goed geweest, en dat is soms erg vervelend. Ik had altijd het gevoel met stoppen in de oren te lopen. 
Nu is het volgende een deel van mijn dagelijkse rituelen geworden. Een wattenstaafje voorzichtig over de zalf strijken en met die minieme hoeveelheid in de oren gaan. Ik vind het resultaat geweldig… een lichter gevoel in de oren, weg met de druk, en beter horen ! Nog iets dat ik al tientallen jaren eerder had moeten weten !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s