Lage Rugpijn

Groene Dag Nieuwsbrief 20 / 20/1/2017

Wat is een inversietafel?

Het was  niet mijn bedoeling om iedere week over voeding te spreken en toen ik een paar dagen geleden de vraag kreeg “wat een inversietafel is”, dacht ik dat dit  een goed onderwerp is voor een volgende nieuwsbrief. Als we het woord even ontleden, dan is het inversie = omkeren, of een tafel die je toelaat om volledig ondersteboven uit te hangen.
Waarom zou je dat doen? En heeft iedereen er baat bij?
Eén van de belangrijkste reden om een dergelijke tafel te gebruiken is om rugpijn te verzachten, of zelfs de oorzaak ervan in sommige gevallen weg te nemen door het principe van de auto-correctie.  Laten we even enkele feiten op een rijtje zetten, voor we zeggen voor wie het wel en voor wie het niet aangewezen is.
Om te beginnen heeft tussen de 10-15 % van de volwassenen op één of andere manier een probleem met de rug. Velen zoeken hulp bij kinesisten, osteopaten, of in medische hulp en medicijnen. Voor een aantal onder hen (ongeveer 80%) kan het gebruik van een inversietafel de pijnen verlichten of toelaten om te trainen zodat deze pijnen overbodig worden. Inversietherapie moet gezien worden als één van de belangrijkste decompressiemethodes. Als inversie al niet voor iedereen verbetering geeft, dan toch in ieder geval voor diegenen die met een tussenwervelschijfverschuiving of – knelling zitten.
Waarom is decompressie van de ruggengraat nodig ?
De zwaartekracht is iets wat permanent weegt op het lichaam en het naar beneden drukt. Op termijn kan dit de tussenwervelschijven  erg onder druk zetten en pijn veroorzaken. en/of de ruggengraat uit zijn normale houding halen.  
Als je de druk van de zwaartekracht wegneemt door inversie, biedt het aan de ruggengraat de mogelijkheid om uit te rekken en zijn normale positieve te nemen. Je kunt het daarom ‘ruggengraats-rekking’ noemen.  Natuurlijk is dit voor een korte tijd, afhankelijk van de conditie, het probleem en de verdraagbaarheid, voor een halve minuut tot enkele minuten, in een licht gekantelde tot helemaal omgekeerde positie.
Hoe gaat dat dan ?
Er zijn verschillende modellen en systemen, maar over het algemeen is het zo dat een persoon plaats neemt op een kantelend vlak. Het kantelpunt wordt ingesteld op de lichaamslengte, of beter nog op het kantelpunt voor het totale gewicht.  De voeten en enkels worden vastgeklikt en door het bewegen van de handen en armen wordt dan het verschil gemaakt in positie. In feite is het niet eens nodig om helemaal te kantelen, om een voldoende rekking te bekomen. In sommige gevallen zal men zelfs niet verder gaan dan een kanteling van 30°, wat men dan zo nodig een beetje langer aanhoudt. Op basis van de eerste voorzichtige ervaringen, kan bepaald worden volgens welke regelmaat en duur en helling men de inversietafel voortaan gebruikt.
Voor mensen met langdurige rugklachten, kan het nodig zijn om bv. de eerste dagen tot 10 maal de inversietafel te gebruiken voor amper 15 seconden, ingesteld op 30° helling.
Wie kan gebruik maken van inversie therapie ?
Dit soort therapie is niet geschikt voor iedereen. Hoe goed het ook is tegen chronische rugpijn, toch heeft het ook zijn beperkingen. Bij iemand met extreem verhoogde bloeddruk is voorzichtigheid geboden en kan het nodig zijn om de raad van een dokter in te winnen. Voor iemand op leeftijd, of met bewegings- of evenwichtsproblemen, is mijn advies om niet verder dan 30° te kantelen en met assistentie van een tweede persoon voor controle en hulp.
Voor iemand die regelmatig behoefte heeft aan ruggengraatscorrecties, zal dit zeker aanbevolen worden. Voel je je niet zeker – begin dan met een lichte hoek. Het principe van “de schuine plank” voor relaxatie en verbetering van de bloedsomloop, met een hoek van ongeveer 10% doet in ieder geval niemand kwaad. Stilletjesaan kan je dan de hoek vergroten, tot je het gewenste resultaat bekomt.
Inversie tafels voor persoonlijk gebruik zijn de voorbije tien jaar zeer toegankelijk geworden en laten je toe om thuis op regelmatige basis te relaxen en oefeningen te doen. Natuurlijk kan je een kinesist of therapiecentrum opzoeken, maar omdat er regelmatig gebruik moet van gemaakt worden om meer permanente resultaten te hebben, is het toch beter dat je je niet te ver hoeft te verplaatsen.
Andere voordelen van inversie
Behalve het corrigeren en decompresseren van de ruggengraat, heeft inversie ook andere gezondheidsvoordelen. Het omgekeerd uithangen kan positieve uitwerking hebben op je algemene lichaamshouding. Het kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van de botten en de spieren, zeker als je ook oefeningen doet in omgekeerde positie. Maar bovenop dit alles is er de invloed op de bloedsomloop. Sommige mensen voelen zich alerter, helderder, fitter… Dit kan een gevolg zijn van een betere doorbloeding en meer zuurstof naar de hersenen
Inversie kan iemands mobiliteit verbeteren
Mocht het nog vragen oproepen – de praktijk kan het verduidelijken.
Voor de prijs van 50 euro krijg je een uur de gelegenheid (in Vloesberg) om het uit te proberen en hierbij persoonlijk geadviseerd te worden. Maak hiervoor best een afspraak.

In NatuurStemmingen verschenen al verschillende artikels over een gezonde rug. 


Uit de Groene Dag-folder  over inversie citeer ik : 

Inversie helpt de effecten van ouderdom terug te brengen, die veroorzaakt worden door de zwaartekracht 

Handhaving van de lengte: De meeste mensen worden gedurende hun leven ongeveer 1 tot 5 cm korter, doordat de tussenwervelschijven dunner worden. De tussenwervelschijven van een baby bestaan voor 90% uit water. De tussenwervelschijven van iemand van 70 bevatten nog maar voor 70%. Een actief inversieprogramma kan bijdragen tot de handhaving van de oorspronkelijke lichaamslengte. 

Opheffing van congestie van lichaamsorganen: Wanneer het lichaam ouder wordt beginnen de organen (nieren, maag en darmen) te verzakken. Het uitdijen op middelbare leeftijd is, naast gewichttoename, te wijten aan de verplaatsing van de organen. Problemen met betrekking tot de spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen zijn ook vrij veel voorkomende symptomen. Inversie helpt deze organen de normale vorm en positie in het lichaam aan te nemen. 

Toename van de zuurstoftoevoer naar de hersenen: In The Brain Book merkt Peter Russell op dat slijtage van de hersenen niet alleen rechtstreeks met het ouder worden te maken heeft. Deze verslechtering wordt eerder veroorzaakt door verharding van de slagaders en te hoge bloeddruk, die beide de zuurstoftoevoer naar de hersenen doen afnemen. Een grote stap in de richting van de afname van geestelijk afbraakprocessen kan dus gezet worden door de zuurstoftoevoer naar de hersenen te vergroten. Door de hersenen actief en goed doorbloed te houden kan de hersenfunctie en geestelijke scherpte gedurende een geheel mensenleven gehandhaafd blijven. (LET OP: heeft u last van een hoge bloeddruk raadpleeg dan uw huisarts voordat u met een inversieprogramma aanvangt). 

Verhelpen van Spataderen: Bij de inversie helpt u uw hart het bloed van de voeten, de benen en het onderlichaam te zuiveren. De bloedsomloop in uw ledematen zal daarom verbeteren en het bloed uit spataderen kan beter afgevoerd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s