Rauw eten, ja of nee?

Het lijkt de logica zelf dat rauw eten het beste is. Maar het is niet de eerste keer dat ik te horen krijg dat iemand rauwkost niet verdraagt… Is dat mogelijk dat de ene zijn medicijn, iemand anders vergif is ? 
Nieuwsbrief 23/12/2018
rauw eten wat rauw gegeten kan worden
Een reactie die ik recent kreeg, vertelde : “Zoals ikzelf heb ervaren dat mijn lichaam moeilijk rauw verdraagt en we dus niet mogen generaliseren, ben ik blij met dit citaat van Rudolf Steiner.
Ik ben echt niet de enige die problemen heeft met rauw food en dat wilde ik al zolang met je meedelen.
Wat zo goed is voor u, is het allesbehalve voor mij.”


Er zijn veel redenen waarom rauwkost niet zijn potentiële kwaliteiten kan  waar maken in bepaalde omstandigheden. Sommige redenen zijn persoonlijk, andere emotioneel of fysiek of psychologisch of hebben te maken met de conditie van de maag, de darm, de pancreas, en niet in het minst, met de keuze van de rauwkost zelf.
Een ander iets, wat ik niet kan beoordelen is of dit betrekking heeft op alle rauwe voeding, of bepaalde gedeelten ervan. Ik ken heel veel mensen die geen problemen hebben met het eten van fruit, en die dit eten in grote hoeveelheden, maar wel moeilijkheden hebben met het eten van rauwe groenten. Hoewel rauwkost vanuit het standpunt van de natuur de zuiverste, de beste en volwaardigste voeding is, is het toch mogelijk dat het voor een aantal mensen niet het beste is om alleen maar rauw te eten – of ze moeten leren op die manier rauw te eten – zoals hun lichaam verdraagt. 
Ik heb met opzet voor bovenstaand kopje wortelgewassen genomen bij de titel rauwkost. Waarschijnlijk heb je ooit gehoord dat er veel meer opname is van gekookte wortels tegenover van rauwe wortels.
Dat kan waar zijn, als men bedenkt dat rauwkost één nadeel heeft, en dat is zijn harde structuur. Zonder dat die structuur opengemaakt wordt – door kauwen of door een bewerking – is de opname zeer gering. Dat is waarom sappen de maximale opname kennen, maar dat is met het verlies van de pulp, die jammer genoeg niet zomaar ‘waardeloos’ is.
Daarnaast bevatten wortelgewassen ook een behoorlijke hoeveelheid zetmeel. Van rauw zetmeel weten we dat het smakeloos, wateronoplosbaar en moeilijk verteerbaar is. Daar zijn variaties in in de samenstelling van het zetmeel. Bv. in aardappels of pompoen is dat zetmeel redelijk dicht en reageert als puur zetmeel. Bij wortels neigt dat veel meer naar natuurlijke suikers. Ga je zetmeelrijke groenten koken, dan wordt het zetmeel zoet en krijg je een perfecte voeding. Dus, dat kan ik al zeker zeggen, dat het volstrekt zinloos is om rauwe aardappels en rauwe pompoen en andere zeer zetmeelhoudende groenten rauw te eten, op zijn minst al omwille van het zetmeel. 
Een andere moeilijkheid zien we bij bladgroenten. Tenzij je zeer knapperige, dichte gevulde sla eet, is het kauwen van bladgroenten een hele procedure. Vandaar dat we al meer dan dertig jaar lang suggesties geven om groene bladgroenten te verwerken in een gerecht, bv. een groene saus, een soep, een smoothie, een sap… Groen is een onmisbare factor in de voeding, maar half gekauwde bladgroenten – omdat het gebit niet in orde is, omdat men onvoldoende tijd neemt voor een maaltijd, drinken bij de maaltijd – kan nooit een meerwaarde betekenen voor de gezondheid. 
Een ander probleem rijst bij de kruisbloemigen, waar de kolen deel van uitmaken. Heel deze plantenfamilie bevat zwavelcomponenten die bij sommigen neigen naar gas of opgeblazenheid. Meestal heeft zelfs koken niet bepaald veel voordeel op dit probleem. 
Het is mogelijk dat mensen in het geheel niet opgewassen zijn tegen de harde cellulose van rauwe groenten, maar dat ligt niet aan de rauwkost, maar aan de conditie van de darm. Het is mogelijk dat onze ingewanden ziek, verzwakt, geïrriteerd zijn… en daarom zelfs geen rauwkost meer verdragen, zelfs niet als deze fijn gepureerd is, omdat de darmwand beschadigd is en de darm uitgerokken, verzakt, ingesnoerd… is en niet op een normale manier met de rauwe massa kan omgaan. 
Over die cellulose moet trouwens gezegd worden, dat ongeveer 80% van de bevolking slechts 10 of minder gram voedingsvezels per dag gebruiken. Het advies is 30 gram. Bij 2 tot 3 kg fruit groenten op een dag, zit je al minstens aan 60 gram cellulose, naast andere massavormers. Dat is waarom Juiceman en Jay Kordich en Walker adviseerden om van de voeding met de hardste vezels – groenten – sap te maken, en het fruit in zijn geheel te eten. 
Mijn advies voor dergelijke geïrriteerde darm is, om bv een paar glazen vers geperste groentesappen te drinken – niet nà een maaltijd, maar als een maaltijd. 
Ik maak me geen illusies over de conditie van de darm. Voor veel mensen is regelmatig vasten de beste oplossing om hun darm weer op de sporen te krijgen. Ook vermijden om te veelvuldig te eten, bv. nog maar twee maal, in plaats van drie of vier maal. 
Als mensen me zeggen dat ze geen sappen van wortels en venkel en appel meer verdragen, dan zie ik geen ander antwoord meer dan vasten. Het is mogelijk dat gekookte voeding dàn beter verdragen wordt, maar het zal ook verre van optimaal zijn, omdat het niets doet aan het onderliggend probleem. Het irriteert niet, maar wordt getolereerd.
In ieder geval, als we spreken over rauwe sappen, dan gaat dit nog altijd onder de noemer “Rauwe Voeding”. 
Tenslotte is er nog de factor zuren. Sommige mensen hun mineralenreserve is zo klein, dat ze nauwelijks zuren verdragen. Meestal hebben die mensen een chronisch magnesiumtekort, wat betekent dat zuren uit tomaten, ananas, bessen of andere organische zuren, meteen hinder in maag en darm veroorzaken. Zeker als dan veel half zure en zure vruchten worden gegeten, kan dat bij sommigen  met onprettige ervaringen gepaard gaan – èn energieverlies, diarree… Ook als de slijmproducerende klieren van de darm beschadigd zijn en de darmoppervlakte onvoldoende beschermd is, kunnen zuren nadelige gevolgen hebben. De reden is teveel zuren, te weinig pancreasactiviteit. 
Ik weet dat dit antwoord nog lang niet sluitend is, en dat er nog een grote variatie van andere invloeden is, maar het moet toch worden toegevoegd dat rauwkost een zekere bedachtzaamheid vraagt om het te gebruiken. Maar om het dan te zoeken in gekookte, of gebakken voeding – in beschuiten en levenloze industrievoeding, is toch weer de andere kant opgaan… en dat kan ik niemand toewensen. 
Iedereen zal wel een methode vinden om een minimum aan rauwkost voor iedere maaltijd te gebruiken – al was het maar om de hyperleukocytose te vermijden.
Als bovenstaande opmerking werd gemaakt – omdat men het niet ziet zitten om 100% rauw te eten, dan begrijp ik het. Dat is nooit de bedoeling geweest. Behalve weken en maanden hebben we dat ook nooit zelf gedaan. We weten uit ervaring hoe moeilijk het is om een zuivere en exclusieve rauwe voeding vol te houden. Voor sommigen is het streven om 50, 60 of 80% rauw te eten al een buitengewone keuze. Het is geniaal dat er in de rauwkostwereld zoveel creatieve mensen zijn – maar het  is betreurenswaardig dat de aandacht van velen gericht is naar culinaire superprestaties – meestal met veel teveel vet en eiwitten – terwijl de gezondheidsbeweging zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke voeding probeert te blijven, en extreme combinaties vermijdt. Hoe eenvoudiger, hoe beter, en liefst niet teveel afwijken van de fruit-groente-basis. 
Iedereen die leert luisteren naar zichzelf, zal de antwoorden vinden die men nodig heeft. 
Op voorwaarde dat men de taal van het lichaam verstaat. 

De wijsheid gebiedt :
Rauw eten wat best rauw gegeten kan worden
en koken wat beter gekookt gegeten wordt. 

3 gedachtes over “Rauw eten, ja of nee?

 1. Meer en meer mensen hoor ik zeggen, rauw fruit verdraag ik niet.
  Ze zeggen dan, doe het in de oven, veel beter verdraagbaar voor de darmen, of tomaten, beter koken anders is het veel te zuur. “als ik rauw fruit eet komt alles er vijf min. later uit…in het toilet.”
  Da
  Wat moet je met al die beweringen?
  Hoe kan je je verdedigen?

  Like

  1. Koken is een vorm van oxidatie, waarbij de zuren (vrije waterstofionen) worden gebonden aan zuurstof. Dit gaat gepaard met het verlies van de enzymen. Als iemand zegt dat zuren diarree veroorzaken en erdoor vliegen, wijst dat op een hoge staat van irritatie van de darmoppervlakte. Het wijst op een ernstige pathologie. Het enige dat je hier kan op zeggen is… vasten, en gebruik van (niet zure) groentesappen (geen komkommer, paprika of tomaat!). De darm kan ook beschermd worden met chia, lijnzaad en psylliumvezels.

   Like

 2. Ruud H.G. van Tol

  Ik ben een groot fan van psylliumvezels, ik neem om de dag ongeveer een afgestreken eetlepel, in ruim water.

  En elke dag een flinke kom rauwkost, ook om je tandvlees gezond te houden, dus tegen paradontitis. (maakt ontsmettende middeltjes overbodig)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s