Fruit, de gedroomde gathorade

“Wij hebben niet met ziekten te maken,
maar met fouten in de manier van leven.
Schaft men die af, dan zullen de ziekten vanzelf verdwijnen.”
Dr Are Waerland
Groene Dag – Nieuwsbrief 37 / juli 2017

advies van topsporters tegen transpiratie en uitputtingF

“Zin in een koele drink na een spannende sportprestatie? Zin in verfrissing, extra energie, en het terug op peil brengen van je electrolytenniveau? Hier heb je de ideale oplossing. Laat me je even vertellen hoe ik tot deze gedachte gekomen ben. Ik heb altijd veel aandacht besteed aan voeding en gezondheid. Ik las mijn eerste boek over gezondheid toen ik nog maar pas een teenager was. Sindsdien las ik er nog minstens 50 andere en ik probeerde tal van diëten uit om mijn gezondheid en energieniveau te optimaliseren.

Jaren geleden las ik het boek “Een Leven Lang Fit”. Ik dook meteen diep in de principes van de natuurlijke hygiëne. Het is een voedings- en gezondheidssysteem dat in essentie een vegetarische voeding met vruchten, groenten, noten en zaden adviseert.

Toen ik de voeding volgde, verbruikte ik een enorme hoeveelheid sinaasappels. Het was midden in de winter. Soms ervaarde ik hoe zelfs een hap van een sinaasappel een lichte koudeprikkeling over mijn rug bracht, zelfs al at ik het fruit op kamertemperatuur. Ik kon elke keer vaststellen hoe het eten van sinaasappels lichte verkoeling bracht. Toen ik met Nieuwjaarsavond samen met een kennis op reis was op een plaats die veel koeler was dan mijn woonplaats, had ik moeite met de kou. Mijn kennissen daarentegen hadden er nochtans in het geheel geen moeite mee.

Later ontdekte ik dat citrusfruit behoort tot de verkoelende fruitsoorten. Ze zijn bijzonder waardevol om je tegen warme weersomstandigheden bestand te maken. Sinds die tijd laste ik met dagelijkse regelmaat grote hoeveelheden fruit in mijn voeding en had ik iedere zomer een frisser en lichter gevoel, ook tijdens momenten van zware inspanning. Vooral citrusfruit is onovertroffen als “verkoeler”. Tegenwoordig zweet ik nauwelijks tijdens mijn tennismatchen, wat mij in staat stelt met meer gemak en concentratie het spel te beheersen.

Dit heeft te maken met voedingszaken. Mijn lichaam is veranderd. Ik eet altijd veel fruit, maar in de winter eet ik relatief weinig citrusfruit. Als verkoeler kan men pompelmoes of sinaasappels eten tussen sportprestaties. Men kan ook gepelde sinaasappels mixen en drinken. Je kan ook een gezonde natriumrijke sportdrank maken door citrusfruit te mixen samen met één of enkele selderstelen. Voeg water toe als je het vloeibaarder wil.” – Roger Haeske

Een onderzoeker wilde weten welke voeding hem het best in staat stelde de hete temperaturen te verdragen op een avocadoboerderij. Hij probeerde het uit met tal van voedingsmiddelen. Tenslotte bleek pompelmoes de ideale vrucht om tegen de hitte te beschermen. Het was in een van de warmste delen van Californië en de temperatuur lag tussen 30 en 35 °C. De gemiddelde werkman was in die temperatuur niet in staat lang zijn werk te doen. De hitte was overweldigend. De onderzoeker die een grote zak met pompelmoezen had meegebracht, deed gewoon zijn werk. Elke keer als hij het te warm kreeg at hij een pompelmoes.

De conclusie was dat deze man de hele dag kon werken en daarnaast nog het dubbel van de avocado’s plukte dat de werkmannen plukten. Nu hoor ik meteen een heleboel mensen zeggen: “Zie je wel, fruit is verkoelend; het is toch juist !”

In zijn laatste Nieuwsbrief schrijft Frederic Pattenaude : 
“Hartziekte is een keuze”

Het moet meermaals gezegd worden: hartziekten worden veroorzaakt door vlees, zuivelproducten en alle geïsoleerde vetten in de menselijke voeding.  De laatste speculaties van paleo bloggers over hartziekten als mogelijk veroorzaakt door suikers, of koolhydraten in het algemeen, heeft niet de minste wetenschappelijke basis. Er is ook niet de minste twijfel over de rol van verzadigd vet en cholesterol bij het ontstaan en de ontwikkeling van hartziekte.  De twijfel die daarover wordt gezaaid, is het gevolg van gesponsorde studies van de vleesindustrie. Maar u hoeft niet in twijfel te leven. In één brochure vind je alle informatie die je nodig hebt! (NS 187 / Hart en Vaatziekten : 7,50 euro + verzendkost)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s