Allergie , de teller tikt

Wist je dat in de 80er jaren allergie nauwelijks ter sprake kwam? Sindsdien krijgen we te maken met een ware explosie. Wat zit daar achter? 
Nieuwsbrief 36 / 29 juni 2017
Allergie : een toenemend aantal slachtoffers
Miljoenen mensen lijden elk jaar aan allergische symptomen. De oorzaak van hun lijden is dikwijls te wijten aan sommige stoffen in onze omgeving zoals pollen, zaden, grassen, bomen, huisstof, honden, katten, paarden, enz. De meeste mensen proberen de irritaties zo veel mogelijk te vermijden of te verzachten met medicatie.
De mens leeft normaal in symbiose met de stoffen in zijn omgeving en wordt er niet door beschadigd. In sommige mensen die zeer toxisch zijn, worden de slijmvliezen of zenuwuiteinden zeer gevoelig. Wanneer de overgevoelige slijmvliezen met irritatieverwekkers in contact komen, volgt er een reactie.
De kunst bestaat erin, om op een zodanige manier te leven dat je geen vergiftiging uitlokt en de daaruit voortvloeiende gevoeligheid van sommige organen. Het is niet goed de prikkelende factoren te vermijden en gewoon verder blijven bijdragen aan de onderliggende oorzaak van de toxische toestand.
 
In de cursus Voeding en Gezondheid, wijden we enkele lessen aan allergie.
Wat je na deze lessen zou moeten weten is oa: Waarom maar een bepaald aantal mensen gevoelig zijn voor hun omgeving. De antistof – antigen theorie en waarom ze ongeldig is. Waardoor word je gevoelig? Waarom we geen medicatie zouden mogen nemen om de symptomen te verzachten wanneer een allergische reactie optreedt.Wat astmatische bronchitis is en waarom het zich voordoet.Wat eczema is en hoe het uit te schakelen.Wat netelroos is en de rol van ontstekingsreacties in genezing.Waarom maag- en darmallergieën voorkomen en hoe ze uitschakelenAllergie en hyperactiviteit bij kinderen zijn symptomen van vergiftiging.Waarom sommige mensen lijden aan hooikoorts.De rol van eosinofiele cellen in het ontstekingsproces.De stappen die men moet nemen om een keerpunt in de genezing teweeg te brengen wanneer allergie de kop op steekt.
Als je gaat kijken naar de 80er jaren – amper 35 jaar geleden – was een voedingsallergie nog iets ongewoon. Als je ervan hoorde was het meestal een lichte hooikoorts  of milde maagpijn. Meestal betrof het kinderen, die de allergie ontgroeiden voor ze volwassen werden.  
Maar als je kijkt vandaag, is allergie een heel ander verhaal. Miljoenen hebben een of andere intolerantie voor een of ander soort voedsel, en in bepaalde gevallen kan de reactie levensbedreigend zijn. Sommige van de resultaten van het onderzoek kunnen verrassend overkomen. Bv de hoge quotering voor noten – alhoewel pinda’s onder de noten gerekend worden en geen noten zijn… – net na zeevruchten, fruit en groenten (ja, fruit en groenten!) en zuivel. Jawel het is zo verrassend, dat Luc Van Oost zich de vraag stelde waarom zoveel zeer gezonde zaken zo hoog op de allergie-lijst voorkomen. Het vraagt natuurlijk meer ruimte om zo’n onderwerp uit te spitten en alle omstandigheden een voor een uit te spitten… Wie ‘noten’ zegt, moet weten waarover het gaat. Pinda’s: geen noten. Andere noten: hoe gegeten, in welke combinatie en hoeveelheid? Waren het rauwe en verse noten, of waren het ranzige, gebrande en gezouten noten? Heb je ooit gezien hoe gebrande en gezouten noten slechts één vierde kosten van een goed kwaliteit… en hoe zou dit komen? En fruit:  juist hetzelfde verhaal: hoeveel, wanneer, welk, hoe gecombineerd… Het is waar, en Mosséri waarschuwde daar al tientallen jaren geleden voor dat vruchtenzuren onder bepaalde voorwaarden geneutraliseerd worden in gelimiteerde hoeveelheden. Bij een slechte pancreaswerking en een verminderde ontzuring in de dunne darm, kunnen vruchtenzuren wel degelijk irritant zijn. En precies dat komt aan het licht, dat in alle gevallen de gebrekkige werking van één of meerdere klieren moet aangestipt worden. 
Nu kan je het allemaal laten uittesten, maar wat kan men uittesten? Het is zeer complex en de beste manier waarop iedereen het zelf kan uittesten is door het nemen van de pols, zoals beschreven in de laatste NatuurStemmingen. De ontwikkeling van een allergie kan een aanvang nemen in de baby- en kindertijd, in een voedingsgebruik dat geen gelijke tred houdt met de ontwikkeling van de organen. Bv. te snel zetmeel en te snel veel zuren en of producten die een zure secretie vereisen, terwijl er geen bescherming is tegen deze zuren, kan een blijvende beschadiging creëren. Dan kan dat fruit op zich erg gezond zijn, maar zonder een goed werkende pancreas om de zuren te neutraliseren, en zonder een goede met slijm bedekte darm, kan het de bron van moeilijkheden zijn: jeuk in de mond, zwelling van de lippen, vastzittende neus, hooikoorts, duizeligheid, maag- en darmkrampen, braken en diarree.
Er is natuurlijk niet alleen het risico om allergie in de wieg en opgroeiend te ontwikkelen. Studies tonen aan dat 15% van de nieuwe allergiemeldingen ontwikkeld zijn na de leeftijd van 18 jaar. En sommige van die allergieën zijn niet eens opgebouwd door voeding, maar door toxines. 
Wellicht is het juist, wanneer Dr Tilden stelde dat “de oorzaak van iedere ziekte in intoxicatie ligt”.  En dat wordt in de nieuwe Natuurstemmingen “Detox je Gezond” naar voor gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s