Amandelen en Carobe

verleden week stond het plukken van de amandelen en de carobepeulen op de agenda. Het zijn twee zaken die onder de aandacht zouden moeten gebracht worden. 

Groene Dag Nieuwsbrief 42 / 2017

Velen kennen onze visie ten opzichte van stimuli. Alle producten die op een of andere manier het reactievermogen van het lichaam vervormen, zouden moeten geweerd worden. Cacao behoort tot de groep van stimuli. Alle zogezegde positieve uitwerkingen kunnen zonder uitzondering ook gezegd worden van koffie en thee. Dit wordt trouwens uitvoerig beschreven in de ondersteunende pers. Groene Dag echter adviseert geen enkele van al deze producten. Jammer genoeg is de hele alternatieve markt in de ban van de chocolade.

Met Carobe, of de Johannesbroodboompeulen (Ceratonia siliqua) is het echter heel anders. De peulen worden sinds mensenheugenis gebruikt als voeding voor mens en dier en kennen geen enkel nadeel, zelfs niet bij consumptie in relatief grote hoeveelheden. De rijpe peulen worden gedroogd en gemalen tot poeder. Dit poeder kan gemengd worden in de voeding als een bind- of zoetmiddel en vooral als smaakmaker, wanneer een chocoladesmaak geïmiteerd moet worden. Echte chocofielen zullen wellicht teleurgesteld zijn over de smaak. Het is inderdaad niet helemaal hetzelfde, maar als men vrede kan nemen met deze natuurlijk zoete smaak, houdt men hier een gezondheidsproduct aan over.

Deze boom, die tot 10-20 meter hoog kan worden en zeer taai is en vanaf de grond vertakkingen geeft, komt voornamelijk voor in de regio van de Middellandse Zee en staat bekend om de hoge voedingswaarde van de peulen of het johannesbrood. De naam werd gegeven omdat het ook de sprinkhanenboom wordt genoemd en omdat Johannes de Doper in de woestijn “sprinkhanen” at… of liever, carobepeulen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s