Appels als medicijn

Wist je dat het vandaag de internationale appeldag is? 
Nieuwsbrief 44  16/9/2017

16 september is de internationale eet-een-appel-dag, en het is terecht om aandacht te besteden aan dit wonderbaar fruit. Een van onze eerste publicaties (1994) was “Appels als medicijn” en er is reden om de oude wijsheid terug van onder het stof te halen. “An apple a day – keeps the doctor away” blijft een buitengewoon belangrijke waarheid. Een appel, snel zo’n 200 of meer gram vers, rauw, levend voedsel… is voor sommigen misschien het enige echte voedsel dat ze op een dag eten, en mensen moeten aangemoedigd worden om er veel meer van te eten (naast andere fruit- en groentesoorten) en niet alleen op 16 september ! 
Er zijn ongeveer7500 variëteiten met allemaal gelijklopende gezondheidskwaliteiten. Je hebt geen recept nodig om een appel te eten, maar dat belet niet om nog een paar appels toe te voegen aan een sap, vruchtensaus of salade…

Het maakt niets uit om welke reden je appels zou willen eten, maar ter verbetering van het hart is het een prima keuze. Appels verlagen het risico op diabetes, ze versterken de beste stammen van bacteriën om de darm gezond te houden. In feite is er geen enkele aandoening waar appels ontraden moeten worden, dus hoop ik dat we volop beginnen te genieten. 
“Een appel  voor de nacht, geeft  uw darmen extra  kracht !”

Op Onze laatste studiedag was er grote verwondering, toen ik zegde dat we iedere dag 2000 gram fruit en 1000 gram groenten eten. Waarom zoveel? Waarom niet omgekeerd: 2000 gr groenten en 1000 gram fruit…? Het was een geanimeerd treffen en onze Sapdag in Kortrijk … Veel vragen en ik ben zinnens om deze te beantwoorden in de inleiding van de sapdag in Kortrijk op 1 oktober (10.30-16.30 uur) Daar zal ik trouwens uitleggen wat we hier in Spanje doen, van waaruit ik nu deze nieuwsbrief schrijf, en waar ik me nu moet inhouden om geen te lange nieuwsbrieven te maken… Want het liefst zou ik nu schrijven over de amandelen, de vijgen die hier overal te plukken vallen, de granaatappels…

een moeilijke evenwichtsoefening / anders genezen
Nieuwsbrief 43 / 2017
Sommige mensen stellen zich de vraag waarom farmaceutische medicijnen op de medische testbank een goedkeuring krijgen en scoren in hun claims – terwijl veel alternatieven falen op de testbank…  Hoe is het mogelijk dat chemische medicijnen ooit een positieve quotering kunnen krijgen, terwijl veel alternatieve producten worden van de hand gewezen als kwakzalverij en onwerkzaam?” In feite hoeven we daarover niet eens verwonderd te zijn. De testbank is iets wat door mensen ontworpen is en waar men vooraf bepaalt wat men bewezen wil zien.
Laten we ons om te beginnen geen illusies maken, maar veel medicijnen zijn “straf spul”. Een arts verklaarde recent: “wat we vergeten is dat we de kanker onder controle hebben. We kunnen de kanker schaakmat zetten. Maar dat de patiënt begeeft, is niet onze schuld. We hebben ons werk gedaan en de kanker is op zijn minst bestreden, ook als de patiënt is overleden (aan een andere ziekte).” Medicijnen zijn door en door bestudeerde fracties die op het terrein als magische substanties reacties ontketenen, nauwkeurig vast te stellen, meetbaar, doseerbaar, gemakkelijk leerbaar aan patiënten en gemakkelijk voorschrijfbaar voor artsen.
Binnen bepaalde verwachtingen, kan de werking grotendeels voorspeld worden, terwijl de neveneffecten beschreven zijn en de patiënt gewaarschuwd is.  

Alternatieve therapie aan de andere kant, is een heel ander verhaal.
Even grillig als het leven zelf, kunnen de effecten diametraal tegenover de verwachtingen liggen, omdat het doel anders is. Alternatieve therapie wil niet onderdrukken, geen processen tot stilstand brengen, die juist een doel en reden van bestaan hebben, maar willen het lichaam bijstaan om precies dat doel met meer precisie en kracht uit te voeren.  Alternatieve therapie is ook meestal niet één enkele actie, één product of kruid… maar de samenwerking van zoveel mogelijk factoren, beginnend bij het vermijden van zoveel mogelijk oorzaken en het scheppen van zoveel mogelijk genezende omstandigheden, met daarnaast de ondersteunende hulpmiddelen (klei, houtskool, propolis, H2O2, kruiden…  Je ziet dus dat het gaat om een volledig programma en geen afgelijnd uniek product. Maar wat is het resultaat? Echte genezing – uit de diepte – en geen symptoomonderdrukking. Vergeet niet dat vanaf het gebruik van het eerste medicijn, we al bezig zijn de normale acties van het lichaam te onderbreken. Dat is geen genezing, maar in de meeste gevallen legt het de basis voor een nieuwe ziekte. 
Maar mensen lezen over dergelijke testen, waaruit klassieke medicijnen met glans tevoorschijn komen… en waarin alternatieven “in hun hemd worden gezet”. Dat is niet de realiteit. Het zijn twee werelden die niet met elkaar kunnen worden vergeleken, omdat het concept en de methode tegengesteld zijn. 
Wat zijn  de alternatieven waard? Iemand verklaarde het zo “Ze zijn op zijn minst zelf geen bron van ziekte”. Dat is het minimale voordeel. Maar goed ingezet, maken ze een deel uit van de ziektepreventie, en in een aangepast kader helpen ze het lichaam om te doen wat niemand of niets kan verwezenlijken: het lichaam helpen ZICHZELF TE GENEZEN. Er zijn geen geneesmiddelen, er zijn geen genezers, het lichaam doet het allemaal zelf – soms ondanks alle tussenkomsten, vergiftigingen en mishandelingen…

“Best-weters weten het best hoe weinig ze nog maar weten.”     Thomas Jefferson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s