Wat kruiden kunnen doen

Nieuwsbrief 49 / 22/10/2017
Wat kruiden kunnen doen
De eerste pogingen die ik veertig jaar geleden ondernam om mijn energie en gezondheid weer op het goede spoor te zetten, zette ik in de wereld van de kruiden. Dat was een formidabele ervaring, maar het leerde me vooral de weg naar een gezonde voeding. Nadat ik had geleerd op welke manier brandnetels, muur, heermoes, paardebloemblad enz. te integreren in de voeding werd groeneen constante aanwezige. Waar mogelijk vers, indien niet voorhanden, gedroogd, maar elke dag zochten we ernaar om groen een goede plaats te geven. Maar kruiden zijn veel meer dan zomaar wat groene kruiden. Veel kruiden worden geïntegreerd in de voeding, andere vinden hun plaats in het therapeutisch domein, inwendig of uitwendig. 
Zelfs gewone keukenkruiden als tijm, rozemarijn, marjolein, basilicum, peterselie, kervel… hebben bijzondere therapeutische mogelijkheden. Is je geheugen een bron van zorgen? Dan kan je bij rozemarijn terecht. Tal van studies wijzen rozemarijn aan als het kruid bij uitstek voor het versterken van de hersenactiviteit. Wat zo mooi is, is dat kruiden geen medicijnen zijn, zoals wij ze kennen, maar voedingsstoffen bieden die tegemoet komen om de verzwakte functies en verzwakte organen hulp te bieden. 
Van over de hele wereld is er een levendige kruidenhandel om ons te voorzien in heerlijke aroma’s en hulpmiddelen voor de keuken. Kurkuma heeft internationale erkenning gekregen. Kaneel is in de kijker gezet. Fenegriek is ons geen onbekende meer… Olijfblad werd ondertussen nauwkeurig onderzocht… Het onderzoek vult niet langer de kasten van de bibliotheken, maar wordt opgeslagen op de computers en wacht op praktische toepassingen van therapeuten en publiek.
Dat is wat we zullen belichten in onze gezondheidsdag in Kortrijk op 5 november. De dag gaat door als nog 10 mensen zich aanmelden. We gaan niet voorbij aan de echte bouwers van gezondheid. We zoeken in de kruiden niet de nevenwegen naar gezondheid, zonder de oorzaken van ziekte aan te raken. Van daar dat er drie stappen zijn in het plan naar een betere gezondheid, zonder dewelke het moeilijk is om een blijvende positieve impact te krijgen. Wil je erbij zijn? Schrijf dan in via onderstaande link. 
In het Dossier Kruiden, Voeding en Therapie van Groene Dag vind je alle informatie over kruiden en natuurlijke genezing samengebracht. Een unieke verzameling  van artikels, foto’s met begeleidende teksten. 30 euro / digitaal – te downloaden. 

Het Huiskruidenmengsel

Deze Groene Dag-samenstelling gaat al sinds 1990 mee en werd sindsdien waarschijnlijk al in meer dan 1000 kg aangemaakt, en gebruikt door men- sen met slechte doorbloeding, reuma- tische aandoeningen, spier- en ge- wrichtspijnen.

Meng gelijke delen (in gewicht) van vlierbloesem, moerasspirea, linde- bloesem, meidoornbloesem, gulden- roede, heermoes, brandnetelblad, maisbaard, olijfblad en goudsbloem. Gebruik deze thee voor drainage van toxines en zuurresten, waardoor hij uitermate geschikt is als gezondheids- thee, vandaar de naam “Thee van het huis”. De thee werkt urinedrijvend en licht zweet- en temperatuuropwek- kend. Ook bij griep is dit erg interes- sant. Bij verkoudheid kan men deze als basis gebruiken, en aanvullen met zoethout, tijm, salie… al naargelang het type verkoudheid.

Bij ernstige gewrichtspijnen en ontste- kingen : gebruik uitwendig de massa- geolie of de massagecrème. Gewoon royaal opensmeren en afdekken zodat (na afkoeling) er een warmtereactie ontstaat. Bij ernstige gewrichtsslijtage en verlies van kraakbeen- en bind- weefsel : gebruik ook glucosamine. Dit alles uiteraard in aanvulling van een gezonde voeding met zo weinig mogelijk verzurende producten. Raadpleeg de brochure en literatuur over Reuma. Soms moet ook het ge- bruik van zuur smakende fruitsoorten (tijdelijk)worden beperkt.

Het zetten van de kruidenthee : doe de kruiden in een theepot, begiet met kokend (zuiver) water, laat 10 minuten trekken en zeef de thee af. In geen geval laat men de kruiden langer dan 20 minuten trekken. Van zodra het aftreksel bereid is, dienen de kruiden verwijderd te worden.
Toevoeging van stevia of zoethout ter verbetering van de smaak is geen probleem.
Dosering : volgens ernst en behoefte : 1-4 tassen per dag. Reken een opge- hoopte koffielepel kruiden per tas.

Een gedachte over “Wat kruiden kunnen doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s