Voedingssupplementen, nuttig of overbodig?

Weet wat je eet : gezondheid als resultaat van een perfect evenwicht tussen alle vereiste voedingsstoffen 
Nieuwsbrief 20/2/2018
Niets tekort ?
Eén enkel zinnetje heeft ooit méér mensen het leven gekost dan alle oorlogen in de geschiedenis : 
“Maak je geen zorgen over je voeding – als je gevarieerd eet uit de vier voedselgroepen, zal je geen tekorten hebben”.
Het resultaat van mensen aan te sporen tot  het eten van verkeerd voedsel, en hen daarbij geruststellen dat hun vitaminen- en mineralenbalans in orde is, zien we elke dag in de ziekenhuizen, rust- en verzorgingshuizen en thuis op het sterfbed…

Recent werd ik aangesproken door iemand die vond dat ik overdreef in het advies dat ik aan zijn moeder had gegeven om een paar voedingssupplementen te gebruiken. En, voegde hij er aan toe : “mijn dokter heeft me verzekerd dat als men evenwichtig eet, men geen enkel risico loopt op tekort”. Terwijl hij me die opmerking maakte was hij zijn tweede witte boterham met confituur aan het eten en ik dacht bij mezelf “wat een wonder dat een mens daar kan op overleven”.
Tussen haakjes was het advies dat ik aan zijn moeder had gegeven niets anders dan chlorella (wat ik geen voedingssupplement maar supervoeding noem) en B12. 
Twee weken geleden zag ik trouwens een dokter verschijnen op het nieuwsbericht met dezelfde boodschap, nl dat supplementen nergens voor nodig waren – ja soms zelfs gevaarlijk. Ondertussen toonde hij een potje vitamine D3 dat enkele keren in beeld kwam. 
Het zint het medisch corps natuurlijk niet dat er een gedeelte van de bevolking is dat het zelf wil doen, en die zich niet laten misleiden door dergelijke signalen. Zeggen de medische statistieken zelf niet dat het vitamine D-niveau bij 70% van de mensen in dit land rond deze tijd van het jaar diep onder de al veel te lage normen ligt? En zeggen de medische bronnen zelf niet wat de nefaste gevolgen zijn van langdurig tekort aan vitamine D? Of is de frustratie alleen dat ze het niet eigenhandig op een voorschrift hebben mogen noteren? 
Het is waar, er zijn veel nutteloze supplementen. De meeste gecombineerde vitaminecomplexen zijn voor 90% overbodig, want het is niet nodig noch nuttig substanties te gebruiken waar je per definitie al genoeg van hebt. En dat is wat gebeurt. Zit er 3 mcg B12 (en welke?) in een vitaminesupplement – waarvan je misschien 10% opneemt, zal je daarmee nooit een B12-tekort voorkomen en nog minder corrigeren. Als dat je enige behoefte was, nam je al de rest voor niets en wat er toe deed, is onvoldoende. Het is dus een maat voor niets. 
De mensen die kritisch zijn over supplementen hebben een punt : je kan nooit verwachten dat eender welke voedingssuppletie bij machte is om een onvolwaardige voeding te corrigeren. Het is bovendien complex. Mensen met bloedarmoede hebben misschien meer behoefte aan koper dan aan ijzer. Mensen met osteoporose hebben misschien meer behoefte aan boor en magnesium dan aan calcium. 
Dat evenwichtige eten is meer dan een optelsom van alle macro-elementen (koolhydraten, eiwitten, vetten), of meer dan calorietjes tellen. Soms bevat de voeding voldoende van alle substanties, maar is de opname regelrecht slecht, of is – omdat men verkeerde zaken eet – het verlies zo groot, dat je altijd in het rood zit. 
Als je de rol van de enzymen begrijpt, begrijp je ook waarom ik al jaren pleit voor veel rauw (een groot gedeelte van de voeding), veel groenten en fruit, veel groen, een beetje noten, zaden en pitten (met elke dag lijnzaad en sesamzaad) en een beetje lijnzaadolie. Dat is de basis. Daarnaast voedingsaanvulling, liefst groen; zo nodig vitamine D (en buiten gaan als het maar even kan), vitamine B12. 
Bepaalde risicogroepen krijgen daarbij het advies om magnesium en boor te gebruiken en al de rest haal je uit kruiden en natuurlijke hulpmiddelen. De ervaring leert dat je hiermee heel ver komt. 

De brochure Verkoudheid en Infectieziekten was enkele maanden niet meer beschikbaar. Het is voor ons elke keer een overweging of het de moeite waard is om ze te herdrukken, maar vandaag beslisten we om ze een kans te geven en dat is maar goed ook. 
Deze brochure raakt tal van cruciale onderwerpen aan die mensen moeten weten om de zin van ziekte te kennen en te begrijpen wat men kan doen om ze te voorkomen. Met bijdragen van Albert Mosséri, en vooral Professor Ehret, ondersteunt deze brochure de gedachte aan Mucusvrije voeding. De brochure kost 7,50 euro (+ verzendkosten)

Ziekte heeft slechts één enkele doorslaggevende oorzaak. Deze is gesitueerd en geleid door het lichaam zelf. Het is geheel georganiseerd door het complex van mogelijkheden van coördinatie van de verschillende processen van de ziekte. Deze coördinatie kan individueel zijn en bepaalt het verloop, de duur en de middelen die het lichaam aangrijpt om van ziekte (en dus ook van bacteriën) gebruik te maken om zijn reinigingswerk uit te voeren. Toxische stoffen kunnen een aanleiding tot ziekte zijn. Deze materialen hebben we voortgebracht in ons lichaam zelf of door het innemen ervan zonder het te verwijderen uit het lichaam. Zo ontstond er een opstapeling omdat de reinigingsmechanismen niet in staat waren de massale, invasieve stroom op een adequate manier op te vangen en voor een uitweg te zorgen. De organen die gewoonlijk het  reinigingswerk uitvoeren verzwakken en ontnemen de levenskracht van het organisme totdat ze op een zeker ogenblik niet langer de toenemende lading gifstoffen kan tolereren op het niveau van zijn vitaliteit. In dergelijk geval veroorzaakt het lichaam een crisis, en het herverdeelt de lichaamsenergie, omdat het bij prioriteit aandacht schenkt aan de vijand binnenin.Verleden week las ik nog Natural Healing van Dr Bernard Zovluck. Hij schudt zijn hoofd bij die chaotische situatie die we “alternatieve geneeswijzen” noemen en komt tot de vaststelling dat niemand het begrijpt, niet omdat we het niet weten, maar omdat zo weinig mensen op de natuur vertrouwen en naar het lichaam luisteren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s