Slapen met sokken

Nieuwsbrief 54 / 10/12/2017

Slaapsokken om beter en gemakkelijker te slapen

Slapen staat nooit op zichzelf als het gaat om gezondheid, maar al diegenen die de brochure “Leven met Meer Energie” hebben gelezen, zullen ongetwijfeld overtuigd zijn dat de slaap een genezer en hersteller is van de gezondheid. Maar, hoor ik sommigen vragen : “Wat als je zoveel problemen hebt met inslapen/ doorslapen… of als de kwaliteit van de slaap niet erg denderend is. 
Het volgende is uiteraard maar een suggestie en zal maar waardevol zijn, indien het probleem zich stelt, maar indien wel, dan is het echt de moeite waard om het een kans te geven. 
We hebben vastgesteld dat slaap essentieel is voor ons menselijk lichaam. Tijdens de slaaptijd ondergaat het lichaam regeneratieve processen die essentieel zijn voor de gezondheid en het herstel. De meeste mensen begrijpen het belang van slaap en weten waarom ze zich leeg voelen als ze niet genoeg geslapen hebben.

Het blijft een feit dat veel mensen moeite hebben om ’s nachts goed te slapen. Er is veel wetenschap over de kunst van het (goed) slapen, en één eenvoudige maatregel die je zou kunnen nemen, is sokken aandoen als je gaat slapen!

Wat is er zo bijzonder aan slapen met sokken aan?

Sokken dragen en naar bed gaan kan helpen makkelijker in slaap te vallen. Er is een wetenschappelijke verklaring voor.

Wanneer je slaapt, moet je kerntemperatuur (CGT) lager worden (koeler), terwijl de temperatuur van je huid kan stijgen (warmer). CBT (intern) verschilt van je huidtemperatuur (extern).

Wanneer je lekker in bed ligt gedekt met je deken, is dit wat er gebeurt:

> De huidtemperatuur warmt op > de bloedvaten verwijden > dit vergemakkelijkt de warmtewisseling die de CGT verlaagt.

Sokken dragen en onder de dekens zitten, versnelt de temperatuurverlaging van CBT, waardoor je hersenen gemakkelijker ontspannen en sneller in slaap vallen.

Sommige onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen de verwijding van de bloedvaten in ledematen (vaatverwijding) en de snelheid van het inslapen, wat betekent dat een verhoogde verwijding van de bloedvaten in de voeten ertoe zal leiden dat je sneller in slaap valt.

Gezondheidsvoordelen van slapen met warme sokken

1. Voorkom nachtzweet en opvliegers

Het dragen van sokken in bed helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren terwijl je slaapt vanwege het koelproces dat door het lichaam zelf wordt uitgevoerd. Dit type temperatuurregeling kan nuttig zijn om gevallen van nachtelijk zweten of opvliegers te voorkomen, die beide kunnen leiden tot slaapstoornissen.

2. Verbeter de droge huid

Mensen die last hebben van een droge huid kunnen merken dat ze wakker worden met gebarsten, droge voeten; vooral in de wintermaanden als de temperatuur daalt. Dit kan leiden tot esthetische problemen, maar niet in het minst voor ongemak en pijn.

Het aanbrengen van een  vochtinbrengende natuurlijke crème (jojoba / shea / of een natuurlijk mengsel) op je voeten voor het slapengaan, en het dragen van schone kousen gemaakt van katoen zal voorkomen dat je wakker wordt met pijnlijke en droge voeten.

3. Hulp bij de ziekte van Raynaud

De ziekte van Raynaud is een aandoening die de bloedcellen van een persoon aantast en veroorzaakt overmatige reacties op koude temperaturen die in ernstige gevallen tot zweren of necrose (weefselsterfte) kunnen leiden. Slapen met sokken aan helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, wat kan helpen voorkomen dat een Raynaud-aanval plaatsvindt.

Wat je in je sokken kunt doen!

Deze tips lijken misschien op ouderwetse stories, maar ze werken!

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde hebben je voeten directe toegang tot de inwendige organen in je lichaam en zijn ze nauw verbonden met het zenuwstelsel. Dit is het kernconcept van voetreflexologie en het lopen met blote voeten op de aarde.

De zool van je voeten heeft duizenden zenuwuiteinden die krachtige elektrische circuits zijn, maar die slapen omdat we schoenen dragen.

1. Verminder koorts

Als er koorts is, neem dan wat wattenschijfjes in appelazijn en wring het teveel eruit. Stop deze vochtige wattenschijfjes in je sokken voordat je naar bed gaat. Dit kan helpen je koorts te verminderen. Azijn is effectief in het stimuleren van de bloedstroom en het verminderen van koorts. Bovendien is deze remedie ook nuttig om je immuunsysteem te versterken en het afbreken van afvalproducten voor eliminatie te vergemakkelijken.

2. Voorkom hoest

Deze Russische remedie helpt om hoest te stoppen. Leg 1-2 eetlepels gedroogd mosterdpoeder in elke sok en draag er nog een paar sokken bovenop. Laat zitten tot de ochtend en neem een nieuw paar voor overdag indien gewenst. Herhaal een paar dagen en nachten indien nodig.

3. Zuiver het bloed

Ui en knoflook zijn voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze schadelijke bacteriën doden, en tegelijkertijd het bloed zuiveren. Snijd wat uien of knoflook in dunne plakjes en plaats ’s nachts wat in elke sok over je voeten. Ze geven zwavelhoudende dampen via de voetzolen af in het lichaam om het bloed te ontgiften en te zuiveren.

Dit werkt om griep, verkoudheid en sinusitis te verlichten. Herhaal dit een paar dagen en nachten indien nodig, verander de uien / knoflook en sokken om de acht uur.

4. Warm je voeten

Het eten van rode peper verhoogt al de bloedsomloop in je tenen en vingers. Dus, wanneer je cayenne (of rode peperkruiden) in je schoenen of sokken stopt, doet het in wezen hetzelfde. Door topisch cayennepeper toe te passen, worden de bloedvaten onder de huid van de voeten verwijdend. Deze actie stimuleert extra bloedtoevoer en geeft warmte aan de voeten. Voor sommigen kan het opwarmende gevoel onmiddellijk optreden, terwijl voor anderen de warmte geleidelijk in de tijd toeneemt. Dit hangt af van hoeveel peper wordt gebruikt.

Welke sokken dragen voor het slapen

Wanneer je sokken draagt om te slapen voor de bovengenoemde doeleinden, zijn er een paar dingen om te overwegen op het gebied van hygiëne – een belangrijk aspect om de meeste voordelen te halen uit het dragen van sokken tijdens de slaap.Je moet altijd je sokken verwisselen voordat je naar bed gaat, zodat je niet op dezelfde sokken blijft die je de hele dag hebt gedragen. Anders kunnen bacteriën zich opstapelen en leiden tot een schimmelinfectie of een soortgelijke aandoening die je voeten aantast. Zorg ervoor dat je je sokken van de dag haalt, was je voeten en droog ze goed, vooral tussen de tenen.Wanneer je slaapt met sokken aan, is het kiezen van het juiste type ook belangrijk. Sokken die te dik zijn, of gemaakt zijn van onnatuurlijke synthetische materialen die onvoldoende luchtstroming rondom de voeten toestaan, kunnen ervoor zorgen dat de voeten te warm worden, wat leidt tot meer transpiratie. Dit kan contraproductief zijn omdat het de productie van bacteriën verhoogt en complicaties veroorzaakt. Kies een paar sokken die zijn gemaakt van natuurlijke vezels en niet te dik. Als ze je voeten laten zweten voordat je zelfs in bed stapt, zijn ze van het verkeerde type.N

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s