Meer Groen, Meer Leven

De feestdagen voor de deur… voor veel mensen is het een gevaarlijke tijd, waarin de ongezonde pondjes binnensluipen en het verlangen naar optimale vitaliteit aan de deur wordt gezet… maar één ding mag je zeker niet vergeten. 
Nieuwsbrief 16/12/2018

GreenMed maakte me verleden week nog eens bijzonder blij. Behalve dat we weten dat we veel meer groen(ten) zouden moeten eten, geven ze een bijkomende motivatie om aandacht te geven aan diepgroene bladgroenten.
“We weten allemaal dat groene bladgroenten goed voor ons zijn, maar weet je waarom? Er zijn tal van redenen, maar als het gaat om de gezondheid van het hart, kan het geheim bestaan uit nitraten en chlorofyl.”
Dat is precies wat ik probeerde duidelijk te maken in de laatste NatuurStemmingen “Echt Eten”. Veel mensen vermijden bladgroenten in de winterperiode wegens “teveel nitraten”, maar dat moeten ze helemaal niet doen. 
In een artikel dat is gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation, stellen onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh voor dat een hoog niveau van nitraat in de voeding gedeeltelijk de vasculaire voordelen van diëten die rijk zijn aan bladgroenten verklaart.
Sinds de negentiende eeuw zijn nitraten toegediend aan patiënten met angina om hun bloedvaten te verwijden en de bloedstroom te vergroten.
Bloedvataandoeningen (aandoeningen van de bloedsomloop) kunnen leiden tot hartaanvallen, beroertes en zelfs de dood. De Pittsburgh-onderzoekers wezen erop dat typische behandelingen voor deze aandoeningen, zoals bypass-chirurgie en angioplastiek, in feite vaatletsel veroorzaken en kunnen leiden tot een overmatige proliferatie van de cellen van de bloedvaten op een manier die de bloedstroom beperkt.
Volgens de onderzoekers is stikstofmonoxide een belangrijk molecuul dat helpt de contractiliteit en de gezondheid van vasculaire gladde spiercellen te behouden. Meerdere studies hebben vaatziekten gekoppeld aan een verlaagd niveau van stikstofmonoxide en er wordt aangenomen dat therapieën die de beschikbaarheid van stikstofmonoxide verhogen, de gezondheid van bloedvaten helpen beschermen.
Meestal wordt stikstofmonoxide in ons lichaam gesynthetiseerd uit het aminozuur L-arginine door een enzym genaamd stikstofoxidesynthase. In het onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh werd gevonden dat bij aanhoudende bloedvatschade, de synthese werd verstoord. Er is echter een secundair proces geactiveerd dat nitraatzuur uit nitraat produceert.
De onderzoekers ontdekten dat het aanvullen van de voeding met nitraat vóór het induceren van vaatschade significant de omvang van de schade beperkte, terwijl een dieet met weinig nitraat het verergerde.
Chlorofyl’s gezondheidsbevorderende eigenschappen
Chlorfyl – bladgroen – is om twee redenen een essentiële voedingsstof voor het hart:
1) het magnesium dat het bevat, wordt gebruikt om energie in elke cel van het lichaam te produceren door deel uit te maken van alle enzymen die ATP gebruiken of synthetiseren, terwijl het ook een essentieel onderdeel is van meer dan 300 enzymreacties in het menselijk lichaam. Aangezien de hartspier een van de organen van ons lichaam is die constante energie vereist, kan de bijdrage van chlorofyl aan de magnesiumopslag in het lichaam de cardiovasculaire gezondheid aanzienlijk ondersteunen.
2) het wordt omgezet door digestie in voedingsmetabolieten die onze mitochondriën binnendringen en een verhoogde productie van ATP en vermindering van reactieve zuurstofsoorten mogelijk maken. Dit proces kan de beschikbare energie voor onze hartspier versterken.
Daarom, een knoop in de zakdoek… we doen dit najaar niet te gek en zoeken nog meer mogelijkheden om groen te integreren in de dagelijkse voeding. In smoethies, soepen, sausjes, salades en als voedingsaanvulling !
Of sappen :

De groene smoothies zijn de meeste lezers ondertussen niet onbekend. Maar welke soorten groen heb je al gebruikt ? Sla, spinazie, postelein, en veel andere zachte groene groenten zijn je eerste keuze. Als je dat nu ongeveer gewoon bent, kan je ook andere soorten toevoegen. Had je er trouwens ooit aan gedacht om de jonge verse blaadjes (of de drogerij) toe te voegen aan smoothies, sausen, soepen ? Ginkgo blad kan net als veel andere boomblaadjes als meidoornblad, frambozenblad, bosbessenblad, zwarte messenblad, berkenblad… worden toegevoegd aan de voeding, zeker in de komende weken, wanneer de blaadjes zullen verschijnen en ze jong en krachtig zijn en maar zeer weinig houterige vezels bevatten. Op die mannier kan je de voordelen van ginkgo (en andere bladeren) genieten, zonder dat je er voor de rest nog iets speciaal hoeft voor te doen. Als je niet van thee / aftreksels houdt, voeg het dan toe aan je voeding.

en Brandnetels

Ik weet niet hoe belangrijk je bladgroenten  vindt, maar bij Groene Dag doen we al het mogelijke om ons elke dag te verzekeren van een serieuze portie groen. Nu in het voorjaar is dat vaak gemengd met of voornamelijk wild groen, maar de natuur heeft soms zijn grillen, de aarde raakt niet opgewarmd, waardoor het allemaal langer duurt dan je verwacht. Gelukkig hebben we een redelijke serre, die ons toelaat om het seizoen te vervroegen en te verlegen. Eigenlijk hebben we het plezier gehad om de hele winter een groen tapijt gehad te hebben en ook de winter door onze kervel, postelein en zelfs brandneteltjes te knippen. In een niet verwarmde serre valt de groei van de planten wel een periode stil, maar wat er staat, kan je in ieder geval oogsten… En dan vanaf begin of half maart schiet alles omhoog en is het niet meer te volgen. Dat is ook nu weer het geval.
Maar laten we eens onze neus buiten steken. Eigenlijk zijn brandnetels bijna niet weggeweest, maar die beginnen nu beter naar boven te reiken, zodat het al wat meer de moeite is als je op groen-jacht gaat. Brandnetels zijn altijd dankbaar geweest, zeker als je ze verwerkt tot sap, waardoor je een redelijke portie kunt verwerken, elke dag. 
PS in de nieuw verschenen editie van HouVast heb ik een prachtig artikel geschreven over de voedings- en geneeskracht van KIPPEMUUR. Ik heb me voor dit artikel laten inspireren door een uitzending van Professor Walter Veith (Amazing Discoveries). Als dit artikel je niet kan overtuigen om meer te vertrouwen op natuur… dan weet ik het niet meer !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s