Gezond Eten, is het de moeite waard?

Gezondheid, dichterbij dan je denkt. 
Maak er een positieve ervaring van
Zijn je eerste goede voornemens al geschonden? Geen probleem, wees niet te hard voor jezelf en grijp elke dag als een nieuwe kans. 
Nieuwsbrief 58 – 14/1/2018
is het de inspanning allemaal waard ? Dr Shelton zag het allemaal heel eenvoudig. Gezondheid door gezond te leven. Het is de logica zelf en vanaf 21 februari zullen we onder die titel elke maand een voordracht hebben in Kortrijk. Met feiten – over hoe de keuzes die we maken in voeding en levenswijze een verschil maken. Langer leven, beter leven.
“Is het de moeite waard?” Dat is één van die vragen die ik al veel keren op mijn bord kreeg en het is niet altijd gemakkelijk om daar een goed antwoord op te geven. Het is niet dat ik eraan twijfel dat het de moeite waard is om met de natuur zoveel mogelijk mee te gaan. Ik heb daar nog nooit aan getwijfeld, geen seconde. Dag na dag zie ik het bewijs van wat er gebeurt wanneer mensen de wegen van de onnatuurlijke voeding verlaten en kiezen voor echt natuurlijk voedsel en daar op een wijze manier gebruik van maken
Op de laatste voordracht peilde ik naar welke zaken in de voeding gekend waren als gezond-makend. Juiste voedselkeuze werd genoemd. Uiteraard. Maar ook hoe bereid, hoeveel, wanneer, in welke combinatie…
Vooral hard wordt het als daar iemand is die redelijke inspanningen heeft gedaan om gezond(er) te leven, en tòch geconfronteerd wordt met de diagnose van een chronische ziekte. 
Dan probeer ik te weten te komen wat men verstaat onder gezonde voeding. Want zoveel inspanning gedaan hebben en niet beter daarvoor beloond worden… het is een harde dobber.
Voor sommigen betekent uit dezelfde rondvraag “gezond eten” : matigheid, van alles een beetje, geen snoep, geen suiker, geen alcohol, niet roken, niet afwijken van het ontbijt en van de adviezen die worden gegeven met betrekking tot gezonde voeding. 
Daar zitten goede zaken in, maarook zaken die niets zeggen. Dus is de volgende stap proberen ik uit te vinden waar het gefaald heeft, of er andere factoren meegespeeld hebben, of mensen bv. niet teveel eiwitrijke voeding hebben gebruikt… 
Veel van die mensen die zo “gezond eten”, weken bv. geen dag af van de portie zuivel – soms onder verschillende vormen : melk, yoghurt, kaas… Ik denk dat die mensen erg verbaasd zullen zijn, wanneer over een maand onze nieuwe brochure verschijnt “ZuivelVRIJ”. Het heeft me veel tijd en inspanning gekost om het klaar te krijgen, maar we naderen de eindstreep en ik hoop dat al mijn inspanningen zullen aanzetten tot actie. Ik heb te vaak gezien dat mensen (soms om ethische redenen) veel kaas begonnen te eten, in plaats van vlees. Op gezondheidsvlak komt men dan van de regen in de drop. 
Je gaat me natuurlijk zeggen dat in alle gezondheidsbladen reclame wordt gemaakt voor zuivel. Dat is waar. De zuivelindustrie is een gigantische onderneming die probeert haar afzetmarkt te behouden of te vergroten en de illusie van de gezondheid (en noodzakelijkheid) van zuivel is iets wat in stand gehouden wordt. Daar worden grote bedragen aan gespendeerd… en zowat iedereen is erdoor betoverd.
Maar als je inspanning voor je gezondheid is “een dagelijks potje yoghurt met goede darmbacteriën”, dan zeg ik je direct dat zoiets de moeite niet waard is… zelfs contra-productief is.
Als je me daarentegen zegt dat elke dag een kilo fruit en een kilo groenten… dan heb ik geen woorden genoeg om je aan te moedigen om verder te doen en ook de andere modaliteiten verder te bestuderen !

De voorbije drie maanden werd hard gewerkt om de dossiers te voorzien van de originele artikels waaruit we hebben geput om onze informatie samen te stellen. Het dossier Meer energie is het eerste dat zo volledig werd uitgewerkt en het is een unieke verzameling geworden van alles wat iedereen moet weten die met gebrek aan energie te kampen heeft – eigenlijk is het voor iedereen omdat veel energie een weergave is van een goede gezondheid. 
Ook het Kanker-dossier werd aangevuld en andere dossiers zullen spoedig volgen. 
Heb je vragen bij bovenstaande uitspraak? Vraag het eens aan je oncoloog wat je kunt of kon doen om kanker te voorkomen… Het zou kunnen dat het antwoord haaks staat op wat Dr. Broder schijnt te suggereren !
8 domeinen die gewicht in de schaal werpen
We vinden het erg vervelend om ziek te zijn, maar we vinden het de normale gang van het leven. Daar zijn dokters, ziekenhuizen, verplegers voor… dus moet het zo maar zijn. Maar wat als het licht eens begint te schijnen, en je ontdekt dat er wetten zijn van oorzaak en gevolg? Wat als je tot de ontdekking komt dat gezondheid het resultaat is van een gezonde voeding en een gezonde levensstijl? Dan ga je je er niet meer over beklagen dat er zoveel pijn en lijden is in deze wereld, maar zet je je in om dat te voorkomen. Nee, je moet niet beginnen om bij de hele wereld het verschil te maken – gewoon bij jezelf. Je hoeft daarvoor niet eens te wachten. Je neemt je boodschappentas en je koopt de beste groenten en fruit die je kunt vinden. Daarmee maak je de beste (rauwe) soepen, salades, sappen, smoothies… en je geniet hier buitengewoon van, hemels dankbaar, goddelijk gelukkig en je laat dit hemelse manna zijn werk doen in je lichaam. Dag na dag ervaar je die vernieuwende kracht die elke cel aanraakt, die de verborgen plaatsen van het lichaam opzoekt en reinigt. Nee, gezonde voeding wordt niet in een fabriek gemaakt. Het groeit op het veld, rijpt aan een boom, en daarvan kiezen we het beste. 
En behalve de goede zorg voor je voeding zijn er andere domeinen, zoals beschreven in de “acht dokters voor een goede gezondheid” : zonlicht, rust, lucht, water, matigheid, vertrouwen… en het vraagt toch minstens ieder jaar een persoonlijke analyse, over hoe het zit met deze acht – jouw dokters. Als dan de test positief is, behoudens kleine haperingen, want beter kan het altijd… kan ik je feliciteren. Laat de test grote hiaten zien, dan is er werk te doen, dus waarom wachten? 
Neem je de rust die je nodig hebt, laat je je lichaam en geest toe om te recupereren, zonder te vluchten in stimulantia en verdovingsmiddelen? Schep je de juiste omstandigheden voor een goede gezondheid? Je kunt een slechte gastheer zijn voor ziekte en een goede voor gezondheid. 
Heb je de vraag gesteld waarom je zo ziek bent? Kreeg je als antwoord dat het niets met je voeding te maken heeft – en ook niets met stress? Dat je gewoon geen geluk hebt en dat het je overkomt…
Er zijn  natuurlijk zeer moeilijke omstandigheden, maar gewoonlijk overkomt het je niet zomaar. Als mensen zich de vraag stellen waarom ze zo ziek zijn, verbaas ik me erover hoe het mogelijk is dat mensen nog zo gezond zijn… Vooral als je weet hoe bepaalde mechanismen werken en wat er gebeurt bij afwijkingen, sta je verstomd van het feit dat het lichaam het toch in orde krijgt om mensen twintig, veertig, zestig, negentig jaar op de been te houden, terwijl niets ‘normaal’ is. Normaal, dat is niet wat wij gewoon zijn, maar wat in natuurwetten is vastgelegd aan chemische en biologische voorwaarden. Er moet in het lichaam een gigantisch streven naar herstel zijn, een zin om te leven, een bijzondere serie van compenserende en corrigerende acties om dergelijk misbruik tot op zekere hoogte toe te laten. Maar er zijn grenzen en die grenzen kunnen we beter leren kennen en vermijden om de kantjes er af te lopen.
In “Het 12 punten-programma voor je gezondheid” van Groene Dag leer je in ieder geval hoe. Het boek beschrijft de domeinen die de gezondheid rechtstreeks aanraken en hoe er een invloed van uitgaat (positief of negatief). 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s