De Spijsvertering

De Spijsvertering, een complexe chemische en biologische omzetting van vreemde stoffen naar lichaamseigen stoffen
Nieuwsbrief 11/3/2018
Spijs-vertering… waar gaat dit over?
Zoals ik beloofd had zou de volgende nieuwsbrief gaan over de spijsvertering, na de reactie van een lezer  die “nog juist benieuwd was om iets te vinden voor mijn overgevoelige spijsvertering”.
Ondertussen hadden we al bijgepraat en een half uur blijven stilstaan bij het wonder van de “enzymen”. 
De spijsvertering is een trapsgewijs proces waarbij alles wat men eet veranderingen ondergaat, vanaf de mond tot de dunne darm, enzymatisch (chemisch) en daarna in de dikke darm bacteriologisch. 
Ondertussen hebben de organen allerlei functies verricht :     •    onderscheiden van voedsel en drank aan de hand van smaak en geur.    •    inname van voeding via de mond.    •    fijnmalen door kauwen, dus mechanische verkleining van de voeding.    •    vervoer van de fijngemaakte voeding, door middel van slikken en spierbewegingen (peristaltiek).    •    afscheiden van o.a. water, bicarbonaat en de benodigde enzymen.    •    kneden van het voedsel en mengen met sap, door middel van spierbewegingen (peristaltiek).    •    het met behulp van enzymen splitsen van voedingsstoffen in eenvoudiger stoffen. Dit betekent het chemisch verkleinen van voedsel. Deze enzymen hebben als verbinding een ingewikkelde opbouw. Er zijn honderden enzymen bekend. Vroeger sprak men over fermenten. Tijdens het verteren van spijzen vindt de afbraak plaats van de, belangrijkste, stoffen in de voeding:    ◦    eiwitten tot aminozuren door proteasen of proteïnasen,    ◦    koolhydraten tot suikers met een eenvoudige samenstelling door carbohydrasen en    ◦    vetten tot glycerol en vetzuren met behulp van lipasen.    •    opname of resorptie van deze eenvoudige stoffen en afgifte aan het bloed, de lever en / of de lymfvaten.    •    afvoeren van de onverteerbare stoffen in de vorm van ontlasting, de feces of faeces.
Over elk van die onderdelen valt een nieuwsbrief te schrijven, omdat in elk van die processen een reden voor een “gevoelige spijsvertering kan zitten : een combinatiefout, een moeilijkheid om om te springen met zuren, een hiaat in de enzymproductie, onvoldoende gekauwd, de spijsverteringssappen teveel verdund, overdaad, spanningen, prikkelbare darm, geïrriteerd slijmvlies…
Elk van die mogelijke oorzaken vraagt een eigen aanpak, waar mogelijk door de oorzaak ongedaan te maken en de nodige voeding- en levensstijlveranderingen toe te passen. 
Uiteraard, zoals ik al vaak geschreven heb en op voordrachten besprak, kan aanvulling met enzymen soms wonderen doen. Als de pancreas overbelast is geweest, en men bv op slechts 30% van de gezonde capaciteit enzymen moet produceren, blijft dit vaak in gebreken. Dan is mijn advies, dat als er één voedingssupplement ooit zou moeten gebruikt worden, het enzymen zijn. 
Als men zich realiseert waar enzymen bij betrokken zijn (ongeveer alles wat ons leven aangaat), kan men begrijpen dat enzymen soms wonderen kunnen doen. Ik denk zelfs dat het niet te sterk is uitgedrukt, dat wanneer de enzymproductie in ons lichaam altijd op het hoogste niveau zou zijn gebleven, we door het leven zouden gaan zonder ziekte, in staat tot briljante prestaties… Maar waarom was het niet zo? Omdat we al vanaf het begin hebben zitten te knoeien en niet de voeding kregen die we nodig hadden. Maar het kan zelfs zo verkopen, dat men zelfs de voeding die men nodig heeft niet meer verdraagt. 
Daarom moet men kijken, bij elk persoon afzonderlijk, wat er aan de hand is, waar het probleem zich stelt, en zo kort mogelijk bij het natuurlijke concept komen, zo nodig met de juiste correctiemiddelen die we kunnen vinden in voeding, kruiden, voeding-aanvulling of natuurlijke methodes. 
Er is meer dan wat en hoe
Eén van de teksten van Winnie de Poeh attendeert ons erop dat het leven één valpartij is, “als men niet weet van wat en hoe”. Maar weet u wàt en hoè? Na de laatste Nieuwsbrief kreeg ik verschillende reacties waaronder deze :”Ik ben een heel gezond mens dat geweldig gezond biologisch eet, veel beweegt en lacht en nooit ziek is. 59 jaar oud en sinds zo’n jaar of 20 steeds erger wordende opgeblazen buik dat het me de laatste jaren beperkt in mijn doen en laten. 
Nu las ik jullie artikel over de spijsvertering op deze site. Was het helemaal aan het bestuderen, uittreksel aan het maken en het stopt abrupt nadat de foute combinaties zijn vermeld.
Mijn vraag is dan ook: wil je alsjeblieft mij ook vertellen wat dan wél de goede combinaties zijn.
En misschien ook nog aanvullende info?”
En daarom besloot ik om deze Nieuwsbrief te wijden aan het belang van correcte voedselcombinaties. 
Wijlen Albert Mosséri schreef ooit over “Natuurlijke Combinaties”. Daarmee verwees hij naar de samenstelling van de verschillende voedingsmiddelen die door de natuur zijn gemaakt en die combinaties zijn van verschillende substanties. Maar weinig mensen nemen genoegen met de combinaties die de natuur maakt en zoeken combinaties van “combinaties”. 
Als je de dieren in een natuurlijke omgeving observeert, eten die zelden andere combinaties dan de “natuurlijke combinaties”, dwz slechts één voedingsmiddel en meestal heel hun leven hetzelfde. Ondanks die “zeer eenzijdige voeding” gedijen ze daarop het best. 
Maar mensen hebben allerlei dingen geleerd: je moet gevarieerd eten, je moet voldoende eiwitten hebben, en worden vaak geleid door angst voor tekorten. 
Als het gaat om de praktijk van de voedselcombinaties, wordt die nergens beter uitgelegd , dan op de achterkant van het Combinatieschema. Met deze informatie kom je hopelijk al een eind vooruit. Over het waarom verwijs ik je graag naar de brochure : “Voedselcombinaties” – de kunst van het associëren en het dissociëren. 
 Juist combineren, een noodzaak.Veel gezondheidsproblemen ontstaan door verkeerde voedselcombinaties en kunnen voorkomen worden door zich te houden aan door het lichaam geaccepteerde voedselcombinaties.
Juist combineren maakt de spijsvertering lichter en efficiënter. Het houdt rekening met de mogelijkheden en beperkingen van de lichaamschemie. Eiwitrijk voedsel vereist een zuur medium voor de vertering, terwijl zetmeelrijk voedsel een alkalisch medium vereist. Daarom, wanneer we in één maaltijd meer dan één voedingsmiddel gebruiken, spreken we van een combinatie. Wij kunnen de vertering verbeteren door slechts die voedingsmiddelen samen te eten die dezelfde maag- en verteringssappen nodig hebben voor de vertering. Een goede vertering is de basis voor een goede gezondheid en een betere energie.Eiwitrijk voedselEiwitrijke voedingsmiddelen bevatten een hoge concentratie aan eiwitten in hun geheel. Eiwitten vereisen een zure afscheiding van verteringssappen.
Voorbeelden van eiwitrijke voedingsmiddelen :Noten, zaden pitten
Droge peulvruchten
Kort uitgelopen boonscheuten
Pinda’s
Vleesvervangers (We adviseren deze voedingsmiddelen niet. Daarom zijn ze ook niet opgenomen in de fotoserie)Olijven en avocado’s zijn vetrijk met een kleiner eiwitgehalte.Zetmeelrijk voedselKoolhydraten is de verzamelnaam voor enkelvoudige, dubbele en complexe suikers. In dit schema zijn ze onderverdeeld in zetmeelrijk voedsel, suikers en zoete vruchten.ZetmeelAlle granen
Droge peulvruchten Aardappels
Zoete aardappels Kastanjes
Pompoen, rijpe courgette Maïs
Kokosnoot**Licht zetmeelhoudendWortels
Biet, raapjes, koolrabi Artisjokbodem Pastinaak
Broccoli, Bloemkool…Zoete vruchtenBananen (+ zetmeel) Dadels
Vijgen
RozijnenAbrikozen Dadelpruim (kaki) Gedroogde vruchtenSuikersRauwe honing* Vruchtendiksappen** Met mate gebruiken Geen essentiële voeding** Kokosnoot bevat behalve zetmeel ook een zekere hoeveelheid (verzadigd) vet. en een weinig eiwit. CombinatiepraktijkDe combinatiepraktijk lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar is logisch en gemakkelijk.
In de praktijk zien we dat veel van onze gebruikelijke maaltijden niet met de combinatieregels stroken.Verdere uitleg zou wellicht niet nodig zijn, indien we ons aan de natuurlijkheid zouden houden. We weten dat het lichaam het best gediend is met rauwkost onder een assimileerbare vorm. We weten dat we veel te veel verschillende zaken samen eten in één maaltijd.Voedselcombinatieregels – SamengevatIn de brochure VOEDSELCOMBINATIES krijg je uitvoerig de waarom- en hoe-antwoorden op vragen naar de fysiologische en biochemische redenen van volgende combinatieregels. We willen niet in herhaling vallen, maar bondig de belangrijkste principes samenvatten1 – Fruit is het “best”, wanneer het afzonderlijk gegeten wordt. Vruchten worden onderverdeeld in zure, halfzure en zoete vruchten.- Zure vruchten kunnen met halfzure;
– halfzure vruchten kunnen “goed” met zoete vruchten. – Maar zuur met zoet blijft een “slechte” combinatie.2 – Eet meloenen altijd alleen / nooit met ander fruit of ander voedsel
3 – Zure vruchten met noten of olierijke zaden / pitjes: “goede” combinatie.(Niet ideaal omdat vet en eiwit de vertering vertragen)4 – Eiwitten zijn een “goede” combinatie met zetmeelvrije groenten als salade, witloof, en andere bladgewassen.5 – Eet per (eiwit)maaltijd slechts één eiwitsoort. Een variatie in noten is toegestaan.6 – Zetmeel kan gegeten worden met zetmeelvrije groenten7 – Eiwitten en zetmeel samen zijn een “slechte” combinatie. Eiwitten combineren het “best” met zetmeelvrije groenten en “matig” met zure vruchten.8 – Sla (bladgewassen) en selder vormen een neutrale groep en kunnen “goed” gecombineerd worden met alle vruchten, behalve meloenen.9 – Gedroogd fruit kan men best combineren met sla en selder10 – Avocado combineert het “best” met zetmeelvrije groenten.
Avocado combineert “matig” met zetmeel en met zuur en halfzuur fruit. Avocado combineert “slecht” met zoete vruchten en met eiwitten.11 – De tomaat is eigenlijk een zure vrucht en combineert op dezelfde manier als zure vruchten. De tomaat is ook een goede combinatie met zetmeelvrije groenten.
Tomaten zijn een “slechte” combinatie met zetmeel of met dierlijke eiwitten. De tomaat combineert “matig” met noten, zaden, avocado. 12 – Dierlijke melkprodukten combineren “zwak” met alle andere voedingsmiddelen. Als melkprodukten worden gebruikt, gebruik melkproducten altijd afzonderlijk.13 – Alle sappen of alle dranken die we als voeding beschouwen kunnen het best genomen worden als een volledige maaltijd. “
Eet” ze afzonderlijk : liever niet combineren met vruchten, groenten, noten of zaden.14 – Water drinken : kan tot 15 à 20 minuten vòòr een maaltijd. Na een fruitmaaltijd : wacht minstens 1/2 uur –
Na een groentenmaaltijd : wacht minstens 2 uur –
Na een eiwitmaaltijd : wacht minstens 4 uur.15 – Wees bijzonder oplettend voor wat je lichaam je te vertellen heeft en observeer je eigen spijsvertering : kijk uit welke combinaties het beste werken voor jou. 

Natuurlijke gezondheid is zijn zoals je altijd had kunnen zijn… Luisteren naar jezelf en de natuur geen geweld aandoen.  

Oude natuurgeneeskundigen wisten het al: gezondheid staat of valt met de mogelijkheid van het lichaam om toxines te elimineren.
Nieuwsbrief 45 / 21/9/2017
Colonirrigatie & gezonde darm
Naar aanleiding van de laatste NatuurStemmingen waarin detoxen werd belicht uit verschillende gezichtspunten, stelde Jonas de vraag :
-Hoe doe je een klisma en wat is dat precies?
-Hoe kan ik aan een irrigator komen om de darmen te spoelen, waar kun je dat kopen?
Eren klysma is een darmspoeling, een darmwassing, een darmbevloeiing… 
De bedoeling hiervan is om de stagnatie (stilstand) in de darm te doorbreken en de peristaltische activiteit te prikkelen. 
Sommige mensen dragen drie, vijf, tien, tot twintig kg darminhoud met zich mee; Elke dag, en gaan er mee slapen… stel het even voor. 
En wat doet die darminhoud in de darm? 
In feite is het ‘en passant’, dat wil zeggen dat de normale transittijd in de dikke darm zo’n 24 uur is (of minder bij levend voedsel), maar om diverse redenen maakt de massa weinig aanstalten om uitgescheiden te worden.  Dat kan verschillende redenen hebben, w.o. 
– weinig of geen galvocht die de peristaltische activiteit versterkt
– weinig cellulose / geen volumevormers
– weinig veerkracht van de darmspieren : verslapt, uitgerekt… 
– obstructies
– te weinig slijmproductie, waardoor de stoelgang te droog wordt en moeizaam voortbeweegt door de darm…
Om die reden wordt beslist om de darm eventjes te helpen, door het inbrengen van wat water op lichaamstemperatuur, via de anus. Het resultaat is een – gedeeltelijke – lediging door de actie van de darm zelf. Maar de positieve effecten daarvan gaan veel verder…Via een speciale zak of waterreservoir met een slangetje eraan wordt er water via de anus in de dikke darm gebracht. Daardoor worden de aanwezige afvalstoffen en oude ontlasting losgeweekt van de darmwand.Er zijn tal van varianten in de darmspoelkan (irrigator). Soms is het een zak, een plastic kan of ziet eruit als een warmwaterkruik met een verbindingsslang. Soms wordt gebruik gemaakt van een klisteerspuit of een peertje. Dit is materiaal dat moeilijker is in gebruik en dat moeilijker schoon te houden valt.
PS De afbeelding bovenaan is een versie om aan te sluiten op de doucheslang.Wist je dat een darmirrigator thuis hoort in de huisapotheek?Wist je dat elke keer er ook maar sprake is van het geringste gevoel van ziekte, koorts of verkoudheid, men door een darmspoeling dit proces ondersteunt en zelfs een verdere ontwikkeling overbodig maakt?Een darmirrigatie is een eenvoudige methode voor optimale darmhygiëne en gezondheid. Groene Dag maakte een gebruiksfiche over ColonIrrigatie. Deze behoort bij het digitaal  dossier Gezonde Darm. Lezers kunnen tot 25/9/2017 deze kaart aanvragen per mail. Deze bevat instructies voor een correct gebruik van de irrigator. Gebruik de irrigator met zorg en in hygiënische omstandigheden. Hij zal je veel diensten bewijzen. Noteer dat je zo’n klismaset kunt kopen in de drogisterij of bij de apotheek voor een prikje. 
Dr. Walker schreef over de praktijk van de darmspoeling : 
“Als ik slechts een paar darmspoelingen gezien zou hebben, die een succesvol resultaat gaven, dan zou ik terughoudend zijn in mijn opvatting over de efficiëntie ervan. Omdat ik iedere keer verstomd word als iemand me vraagt naar de waarde of efficiëntie ervan, terwijl het een feit is dat ik lang geleden tot de conclusie kwam dat geen enkele behandeling van ziekte of kwaal of andere lijden effectief zou kunnen zijn, enkel alleen dan tot op het moment dat men ertoe besluit de aangekoekte laag uit de darm te wassen d.m.v. darmspoelingen, of d.m.v. klisteerapparaat.” Norman Walker in “Become Younger 

Gisteren bekeek ik nog een presentatie over de geschiedenis van de gezondheidshervorming. Daar in het Sanatorium van Dr. Kellogg werd rond 1880 darmspoeling al toegepast bij constipatie, zenuwproblemen, hormonale problemen, schildklierproblemen, verlies van energie…
Als je dacht dat het een nieuwe techniek is, lees dan eens over de geschiedenis van de darmspoeling, of wat Dr. Kuhne, Dr. Mayr of Dr. Rauch erover hebben geschreven… In feite hebben we nog nooit zo weinig gedaan met darmspoeling, omdat de meesten denken dat onze moderne middelen zoveel gemakkelijker en doeltreffender zijn !

Een goede spijsvertering
Groene Dag Nieuwsbrief 34 / 5 juni 2017
Gezondheid is iets wat gemaakt wordt, en dé plaats waar deze fabriek dag-in, dag-uit in de weer is om te zorgen voor veel meer dan alleen maar energie, is de darm. De darm, ’t is te zegen, die doet de eindverwerking. Al de voorgaande stadia, beginnend in gde gedachten, de zintuiglijke waarneming, het contact in de mond, het kauwen, de bewerking, de afscheiding van speeksel, de tijd die de voedselmassa doorbrengt in de maag, de dunne en dikke darm en alle processen (enzymatische en bacteriële) die de massa ondergaat om “deel te worden van het lichaam”, zijn geen mysterie, maar is duidelijk omschreven. Veel van onze moderne praktijken maken een goede spijsvertering onmogelijk.  We kunnen zo ver afdwalen dat we tenslotte zelfs natuurlijke, gezonde producten niet meer verdragen – en ons in leven houden met ongezonde, wezenloze  dode voeding… Tenzij we de moed hebben om dit te doorbreken en begrijpen wat we kunnen doen om de spijsvertering te verbeteren.

Alle traditionele geneeswijzen nemen de goede darmconditie voor norm van de algemene gezondheid.  De Ouden volgden met grote belangstelling de darmtransit en namen vaak hun toevlucht tot methoden van darmspoeling, bv. in Griekenland, rectale spoelingen met buikmassage in India of het reguleren van de peristaltiek in China.
Vergeet niet dat de aanspreking “Hoe gaat het” eigenlijk een verkorting is van de vraag “Hoe gaat het met je toiletbezoek?” 

De darmflora bestaat uit 100 000 miljard bacteriën, tien keer meer dan het aantal cellen in het lichaam. Er zijn niet minder dan 400 families van bacteriën in onze darmen, die voor het ecosysteem waardevol zijn, maar die instabiel zijn in de darm. Het zijn passanten en passen zich aan aan de omstandigheden en de voeding die in de darm wordt gebracht.  

De flora van een gezonde volwassenen man en vrouw bestaat voornamelijk uit anaërobe bacteriën (die geen zuurstof nodig hebben) en melkzuurbacteriën (een term die verband houdt met het melkzuur geproduceerd door deze bacteriën). Samen vormen deze de commensale flora.  Maar de 100.000 miljard cellen moeten goed worden gevoed, maar ook beschermd en onderhouden met zorg.

De conditie van de darm is gerelateerd aan diverse gezondheidsproblemen w.o.:
 De juiste en volledige vertering en assimilatie van voedsel
 Afvalverwerking van de spijsvertering en de galproductie
 De synthese van vitamines (vooral B en K) 
 Permanente ontgifting van de voedselmassa, door neutralisatie van giftige substanties die worden ingebracht en geproduceerd.
 Het onderhoud van een goed zuur / base-evenwicht van het terrein.
 De juiste assimilatie van bepaalde plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen in het bijzonder)
 De barrièrevorming, essentieel voor het immuunsysteem.
 Remming van de groei van schimmels en bacteriële pathogenen
en veel ander… 
Maar wat weet u over hoe wij de darm kunnen gezond maken, zodat deze onze gezondheid versterkt? 
Over voedselkeuze, voedselcombinaties en andere basics ? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s