Osteoporose

Zonder dat je het beseft, verliest het lichaam kostbare mineralen, omdat het evenwicht zoek is. Alleen het herstel van evenwicht, kan resulteren in een stabiele structuur – die je lichaam koste wat kost wil bewaren. 
Nieuwsbrief 11/11/2018
osteoporose & fruit en groenten
Beste, Ik heb veel verse groenten en fruit gegeten en maak ook elke dag groente sap. Nu  heb ik een versleten heup.
Waardoor zou dat komen? Ik wil niet gelijk een operatie en doe nu tegen de spierpijn  oefeningen.
Zijn er nog volgens jullie natuurlijke mogelijkheden?


De voorbije 20 jaar hebben we bij Groene Dag veel informatie verzameld. Dat begon al in 1983 toen we met de voordracht Reuma  Natuurlijk Genezen het land afreisden. Die voordracht hebben we alles bij elkaar minstens 100x gehad en heeft ons in contact gebracht met duizenden mensen. Dat gaf direct veel feedback van wat voeding kan doen. Maar er bleven hiaten en die zijn al die jaren een voorwerp van studie gebleven. Eind 2016 bereidde ik dan NatuurStemmingen 186voor, om het allemaal samen te vatten. Het werd een nummer helemaal gewijd aan Osteoporose. Uit dit nummer het volgende citaat dat één invalshoek benadert, nl. de voorziening van magnesium : 
“Het eerste mineraal is zoals al meermaals aangehaald, calcium, maar botten zullen nooit alleen maar calcium bevatten. Laat een stuk krijt vallen en je zal zien hoe gemakkelijk het breekt. Niemand zou lang staande blijven als het skelet alleen maar calcium zou bevatten. Daarentegen zijn calciumsupplementen de standaard strategie voor het versterken van de botten, maar houd voor ogen dat de meeste mensen in de industrielanden nog een veel grotere behoefte hebben aan magnesium! Dit mineraal geeft duurzaamheid en een zekere vorm van flexibiliteit aan het botweefsel. Zonder magnesium hebben de botten zelfs moeilijkheden om calcium op te nemen en dit resulteert erin dat in plaats van terecht te komen in het bot, het via de nieren wordt afgevoerd, of als een sediment achterblijft in het bloed en de zachte weefsels. Teveel calcium doet dan wat je er niet van verwacht : het vormt verkalkingen, botsporen, nierstenen, constipatie en gewrichtspijn. Het kan zelfs het risico op een hartaanval vergroten en zelfs de botten verzwakken.
Maar het wil niet baten. Men vindt het nodig om zowat alles te ‘verrijken’ met calcium – vooral producten die meer door vrouwen worden geconsumeerd. En er wordt niets gedaan aan de magnesium-toevoer die gewoon te laag blijft. Je zal terecht opmerken dat ik niet veel over magnesium geschreven heb… Dat kan wel zijn de voorbije jaren, maar wat veel mensen niet weten is, dat de eerste brochure die Groene Dag had voorbereid voor publicatie was “Geen Voorjaar zonder Kruiden”. Een jaar later, in 1984, was het plan om “Magnesium, een veelzijdig mineraal” te publiceren. Dit dateerde van voor ons computer- tijdperk en ging verloren, maar ik ben vast besloten om dit goed te maken. De meest gebruikte en opneembare vormen van magnesium zijn magne- siumcitraat en magnesium-chloride. Tegen osteoporose, vermoeidheid, fibromyalgie, gaat de keuze meestal naar magnesium-malaat of gewoon naar Magnesiumchloride.

Belofte maakt schuld, en die belofte heb ik gehouden. De digitale brochure “Magnesium – het MeesterMineraal” is nu beschikbaar en een beperkte oplage zal gedrukt worden – dit alles in voorbereiding van onze volgende publicatie van NatuurStemmingen : “Hoe houd je de Hersenen en het Zenuwstelsel gezond”. De gedrukte publicatie over Magnesium zal vanaf 29/11 beschikbaar zijn, tot uitputting van de voorraad. 

Dus, als je mij vraagt of het – ondanks veel fruit en groenten en het drinken van sap – nog mogelijk is om osteoporose te krijgen of slijtageverschijnselen, dan is het JA.  In de nieuwe brochure wordt het uitgelegd waarom en waardoor magnesiumverlies ontstaat, waarom magnesium soms niet opgenomen wordt en vooral dat de meeste mensen hun voeding veel te weinig magnesium bevat… en teveel calcium en daardoor zowel een magnesiumtekort als een calciummigratie veroorzaakt. Dat wordt niet door het fruit of door de groenten veroorzaakt, maar door alle aanvullende voedingsmiddelen, die al of niet teveel gegeten worden of niet verdragen of niet verteerd. Gelukkig, door fruit en groenten is het niet erger – of niet eerder opgetreden. 
En het vervolg? Het omkeren? Dat vraagt inzicht in de oorzaken, in de strategie om de botafbraak te stoppen en weer op te bouwen. De kansen op succes hangen af van het stadium waarin men is gekomen, maar het omkeren van de oorzaken dringt zich op en welke beslissing men ook neemt, is het nemen van de natuurlijke wegen altijd nodig – en niet alleen ter voorkoming van osteoporose, maar ook voor al de rest.“Osteoporose is slechts de natuurlijke reactie van het lichaam dat probeert om zich te beschermen tegen de interne zuurgraad als gevolg van de inname van overmatig veel eiwit, waarbij calcium uit de botten wordt opgeofferd aan het zuur dat indien niet geneutraliseerd, nog meer schade zou veroorzaken. Osteoporose is dan de minste van twee kwaden, maar het is helemaal te vermijden door het stopzetten van de overmatige inname van eiwitrijke voedingsproducten die zo kenmerkend zijn bij onze moderne voedingswijze. “ Ross Horne in zijn boek “Health & Survival in the 21st Century,” blz 270Dr. V Vetrano vat het verhoogd risico op botpathologieën samen in :een voeding die rijkelijk beslag legt op de mineraalreserves
een gebrekkige zuurstofvoorziening (een effect van onvoldoende beweging)
een ophoping van toxisch afval als gevolg van gebrekkige ontgiftiging
een futloze stofwisseling
een serie van voedingsdeficiënties

NatuurStemmingen 186 / Osteoporose is nog steeds beschikbaar.
Afzonderlijk kost dit nummer 7,50 euro. Of de volledige jaargang 2017: 20 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s